Забавянето на тол системата ни носи загуби, оплакаха се превозвачи

2735
Забавянето на тол системата ни носи загуби, оплакаха се превозвачи
Снимка: iStock/Guliver

Превозвачи се оплакаха от забавянето на тол системата. Заради отлагането й, сега автобусни и транспортни фирми могат да купуват само седмични или дневни винетки, което в пъти оскъпява услугата им, съобщава Нова телевизия.

Въпреки че първоначалната идея беше от 16 август тол системата да проработи, тогава тя ще тръгне само тестово, а догодина ще заработи официално. В закона беше записано, че месец преди старта на новото таксуване, тежкотоварните няма да имат право на месечни и годишни винетки. Това правило остана - и от 17 юли камионите могат да си купуват само дневни и седмични. Държавата реагира на опасенията им и промени закона, но той ще влезе в сила до дни, когато отново ще се върнат месечните винетки. 

Отложиха стартирането на тол системата до 1 март 2020 г.

Парламентът прие на второ четене промените в Закона за пътищата, предаде агенция "Фокус". Измененията са внесени от народния представи...

Според данните на Националното тол управление, от 17-ти юли, когато спря продажбата на месечни и годишни винетки са продадени около 30 000 седмични и дневни винетки за камиони и автобуси. От тях държавата е спечелила почти милион лева.

Превозвач от Севлиево се закани да прекрати изпълняването на междуградски превози. На 30-тата си година в бранша Пламен Боевски иска да съди пътната агенция и да изкара на протест служителите си. „По 80 лв. на автобус, умножено по 12 автобуса, всеки може да направи сметка, за каква загуба става въпрос, само за моята фирма. Това е абсолютен държавен рекет, който нас ни засяга пряко в момента”, коментира Боевски.

Пряко засегната е и транспортната фирма на Таня от Нова Загора. Тя има 7 камиона, основно за вътрешен транспорт. „Не може онзи ден да отивам за месечна винетка и да ми казват, че винетките са спрени и да вземам седмична винетка на двойна цена. Аз не виждам какви тол такси ще събират по тия пътища, само като погледнем магистралата ни каква е”, коментира тя.

Специалисти обаче уверяват, че скоро проблемът ще бъде решен. След като се обнародва поправения закон, ще се разрешат винетки за месец. От тол управлението уточняват, че за спирането на тези продажби в закона е записано отдавна. И незнаенето му не било оправдание. „Искам да кажа отсега, че при определянето на начална дата на тол отново такъв момент ще има, защото до един месец от въвеждането на тола отново месечните винетки ще бъдат спрени, една седмица преди въвеждането ще бъдат спрени седмичните и накрая ще има само дневни винетки. Можем да разглеждаме това като генерална репетиция”, казва още Асенов.

"Толгейт": Има ли АПИ достъп до собствената си система за пътни такси? (II част)

Хаосът с тол системата и електронните винетки вече не е новина, след като още от самото началото на годината се превърна в такава. Сега...

Тол системата започва тестова работа, без таксуване след по-малко от месец, а плащането за българските пътища реално ще започне през март догодина.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Кои са най-устойчивите градове в Европа и в света?

Кабинетът отпусна парите за компенсиране на сметките за ток на училища, детски градини и църкви

Шринкфлацията застигна супермаркетите в тази европейска страна

Идва американското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Българите получават ползите от приемането на еврото още сега с tbi bank

eMAG пуска Genius абонамент в България с безплатна доставка и ексклузивни оферти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com