Заплатите в Разград, Русе и Варна растат най-бавно

3528
Заплатите в Разград, Русе и Варна растат най-бавно
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Макар цялостното състояние на пазара на труда да се подобрява, в някои региони показателите не бележат добри резултати.

Заплатите са се увеличили през 2015 г. навсякъде, но в няколко области ръстът е твърде нисък - в Разград, Русе и Варна възнагражденията са нараснали с най-малко на годишна база. Заетите са преминали границата от 3 млн. души, което не се е случвало от 2009 г., но пък в пет области броят им намалява. Безработицата също намалява на национално ниво, но в редица региони остава много над средната. Тези тенденции показват, че въпреки общото възстановяване на пазара на труда то не важи за редица области в страната. Това показва анализът на министерството на труда за 2015 година, цитиран от "Сега".

Бедността в България е повече от потресаваща, показват данни на КНСБ

40% от домакинствата в България разполагат с едва 25% от необходимите средства за нормален живот. Общо 77,6% от българските домакинства...

Средната заплата за последните три месеца на миналата година за страната е била 915 лв., с 68 лв. по-висока, отколкото е през последното тримесечие на 2014 г. На регионално ниво възнагражденията са по-ниски във всички области с изключение на столицата, въпреки че навсякъде са се увеличили на годишна база. Единствено още София-област се доближава до средното ниво за страната с 911 лв. С най-нисък ръст са заплатите в Разград, Русе и Варна. В морската столица към края на декември заплатата е била 861 лв., което е с едва 8 лв. повече от година по-рано. В Разград ръстът е от 10 лв. - до 770 лв. В Русе са стигнали средна заплата от 729 лв., но това е със 17 лв. повече. С 25 лв. по-висока заплата е измерила статистиката в Силистра - 666 лв. за края на миналата година.

Най-ниска е средната заплата в Смолян - 658 лв., а увеличението за една година е 20 лв. Още подробности за възнагражденията в различните градове в страната прочетете в Expert.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика