Започват първите съкращения на миньори от подземния рудник "Бобов дол"

1938
Започват първите съкращения на миньори от подземния рудник "Бобов дол"
Снимка: БГНЕС

С днешна дата започват първите съкращения на миньори от подземния рудник "Бобов дол", който спря работа преди месец. Това каза изпълнителният директор на мините инж. Харалампи Златанов. На трудовата борса отиват 400 миньори.

Почти на всички работещи в рудник "Бобов дол" са връчени предизвестия като повечето са излезли в отпуск, а след края на отпуската ще се регистрират в бюрото по труда в Дупница, казаха миньори. Някои са получили предизвестията си докато са били на смяна, на двеста метра под земята.

Мая Манолова прогнозира проблем с пенсионирането на съкратените миньори от Бобовдол

"Ще има огромен проблем с пенсионирането на съкратените миньори." Това каза омбудсманът Мая Манолова в интервю за БНТ. Тя очаква да наб...

Инспекцията по труда ще се произнесе за десетина трудоустроени в рудника, които са под защита на клаузи от закона. Същевременно 14 от предвидените за съкращение миньори ще заминат за София за заседанието в парламента в сряда или четвъртък, когато депутатите ще разгледат внесеното от инициативна група и от омбудсмана Мая Манолова предложение за промени в закона, така че 82 от миньорите, които имат необходимия стаж и възраст, да могат да се пенсионират. Миньорите се надяват да получат и предвидените при съкращение обезщетения в законовия срок.

В рудник "Бобов дол" са останали да работят само около 20 души, които демонтират кабели и двигатели от производствените мощности, извършват консервация по самия рудник.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com