Заседания по делата срещу Москов и Боршош

1618
Заседания по делата срещу Москов и Боршош
Снимка: iStock/Guliver

Две съдебни дела, срещу знакови за българската политика фигури, ще се проведат днес, 18 юни.

Специализираният наказателен съд ще проведе заседание по делото срещу бившия министър на здравеопазването Петър Москов, неговия заместник Адам Персенски и останалите трима души от "Бул Био НЦЗПБ" ЕООД. Сред тях са Росен Алексиев, който е изпълнявал длъжността изпълнителен директор на "Бул Био" между 24 юни и 1 юли 2016 година, както и д-р Юлиана Ценкова - началник "Качествен контрол" на "Бул Био". Петимата станаха подсъдими във връзка с ваксините "Пентаксим", "Еувакс Б" и "Тетадиф", като точно за "Тетадиф" и производството му е обвинен Алексиев, припомня БГНЕС.

Иззеха електронната поща на Петър Москов заради разследването за ваксините

Разследващи и експерти са влезли вчера, 15 юни, в Министерството на здравеопазването и са иззели служебната електронна поща на Петър Мо...

Делото не тръгна в средата на април заради нередовно призоваване на ощетените юридически лица, които в случая са Министерството на здравеопазването и посоченото в обвинителния акт търговско дружество. Пред журналисти Петър Москов коментира, че не съжалява за начина, по който е подходил за решаването на кризата с ваксините.

На Москов му бе повдигнато обвинение заради приетите като дарение през 2015 г. от Министерството на здравеопазването на Турция 100 хил. дози ваксина за деца "Пентаксим – 0.5 мл." и 100 хил. дози ваксина "Хепатит Б" – "Еувакс Б", които не са разрешени за употреба на територията на България. Според прокуратурата от действията на Москов тогава са настъпили вреди за българското здравно министерство в размер на 325 233,87 лв., но и неимуществени вреди, изразяващи се в недоверие на гражданите в дейността му.

Срещу Петър Москов е повдигнато и второ обвинение заради това, че на 27 ноември 2015 г., отново в качеството му на здравен министър умишлено е улеснил сключване на неизгодна сделка с "Бул Био НЦЗПБ" ЕООД за дарение на 5 000 000 дози ваксини "БЦЖ".

Третото обвинение засяга периода 20 юни 2016 г. – 1 юли 2016 г., за който прокуратурата твърди, че като министър на здравеопазването и принципал на "Бул Био НЦЗПБ" ЕООД, Петър Москов не е упражнил достатъчно контрол върху работа на лица и от това са произтекли значителни щети в размер на 110 003, 46 лв. Според прокуратурата в резултат на престъпното бездействие на Москов е допуснато в база на "Бул Био" в кв. Суходол да бъде произведена и съхранявана ваксина "Тетадиф", без Изпълнителната агенция по лекарствата да е била уведомена и без да е дала разрешение за нейното производство.

Срещу Персенски има обвинение обвинение, че на 9 юли 2015 г., като длъжностно лице, в съучастие като помагач на Москов, умишлено е улеснил министъра да наруши и да не изпълни служебните си задължения при получаване на дарението от 100 хил. дози "Еувакс Б", като от действията му са настъпили имуществени вреди в размер на 325 233, 87 лв. ДДС и е нарушен авторитетът на Министерство на здравеопазването за осъществяване на ефективен контрол по изпълнение на лекарствената политика на държавата - престъпление по чл. чл. 282, ал. 3, вр. ал. 2, вр.ал.1, вр.чл. 20, ал. 4, вр. ал. 1 от НК. За това деяние се предвижда наказание "лишаване от свобода" от 3 до 10 години.

След дебат с "ваксиниран ли сте срещу бяс" и "Аве, Цезаре", ще има доклад за ваксините два пъти годишно

След дебат с "ваксиниран ли сте срещу бяс" и "Аве, Цезаре" в парламента, вече е ясно - ще има доклад за ваксините два пъти годишно.&nbs...

Второто обвинение на Адам Персенски е за това, че в качеството си на длъжностно лице е подбудил и подпомогнал на Л.Д. (управител на „Бул Био“ ЕООД) да сключат неизгодна сделка с Министерство на здравеопазването, от която е настъпила значителна вреда за "Бул Био" ЕООД в размер на 427 788, 31 лв. с ДДС. Деянието е съставлява престъпление по чл. 220, ал.1, вр. чл. 201 ал.3 и ал. 4, вр. ал.1 от НК, и за него се предвижда наказание "лишаване от свобода" от 1 до 6 години.

Същевременно, Софийски градски съд ще проведе разпоредително заседание по делото срещу бившия изпълнителен директор на Националния дворец на културата Мирослав Боршош и бившия председател на Съвета на директорите на НДК Валентин Кръстев. Двамата са обвинени за длъжностно присвояване в особено големи размери, при което е ощетен НДК.

Обвинителният акт срещу Боршош бе внесен на 31 май. Прокуратурата го обвинява за нецелево разходване на целеви средства, умишлена безстопанственост, сключване на множество неизгодни сделки, длъжностно присвояване и принуда. Бившият изпълнителен директор е обвинен за това, че е разпоредил част от целевите средства – в размер на 3 431 146,06 лв. да бъдат разходвани за заплащане на разходи, които не са свързани с дейностите, за които са били отпуснати.

С решение на Министерски съвет от 03.08.2017 г. е увеличен капиталът на Националния дворец на културата със 17 млн. лв., като средствата са били с целево предназначение – за преустройството, модернизацията и адаптирането на основната сграда на НДК за нуждите на българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 година. В хода на разследването е установено, че в периода 16.01.2015 г. - 24.01.2017 г. Боршош е сключил договори с адвокатски дружества при наличие на назначени 2- ма юрисконсулти, за изработване на уеб сайт и изготвяне на технически паспорти, при съществуващ интернет сайт на НДК и изработени два технически паспорта на сградата. С тези действия той е осъществил престъплението умишлена безстопанственост в особено големи размери, представляваща особено тежък случай – настъпилите щети за НДК са в общ размер 389 624,82 лв.

Събрани са още и доказателства за друго престъпление, извършено от Боршош - умишлена безстопанственост, от която са последвали значителни щети за НДК в общ размер на 28 399,61лв., а именно: на 09.09.2015 г. е отправил искане до Министерски съвет за предоставяне на моторни превозни средства за служебни цели. В същото време НДК е разполагало с лек автомобил "Ситроен" С4 и с микробус “Хюндай“. Въпреки това и преди да изчака решението на МС, на 18.09.2015г. е сключил договор при условията на оперативен лизинг за отдаване на автомобил "Лексус" ЛС 600 за срок от 12 месеца, за което е заплатена сумата от 14 199 лв. На 16.10.2015г. Министерският съвет е уважил искането от 09.09.2015г. и на „НДК-КЦС“ ЕАД е предоставен за временно ползване и стопанисване автомобил "Пежо" 607. Боршош не е прекратил договора за оперативен лизинг, а на следващата година /на 27.09.2016г./ отново е сключил договор при условията на оперативен лизинг за автомобил "Лексус" ЛС 600, за което отново са заплатени средства в размер на 14 199 лв.

Боршош се сдоби с още 2 обвинения

Специализирано звено „Антикорупция“ към Софийска градска прокуратура (СГП) прецизира обвинението на бившия изпълнителен д...

От събраните и анализирани доказателства е установено още, че в периода 24.11.2014 г. – 23.12.2015 г. Боршош съзнателно е сключил 15 неизгодни сделки, от които за НДК са настъпили значителни вреди в размер на 86 740 лв. Договорите са: 6 за PR- обслужване, при назначени в НДК 4 – ма служители за тази дейност и 9 за процесуално представителство пред съдебни органи, при назначени 2- ма юрисконсулти.

Боршош е обвинен и за престъпление по чл. 203 ал. 1 вр. чл. 201 от НК – длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай. На 01.11.2016 г. присвоил чужди пари в размер на 3 971 999,52лв., собственост на НДК, поверени му да ги управлява.

Председателят на Съвета на директорите е обвинен за това, че е принудил трима служители на НДК, назначени за членове на комисия за провеждане на открита процедура за възлагане на обществена поръчка с предмет „Проектиране, преустройство и адаптация на основната сграда на НДК за нуждите на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г.“, да подпишат Протокол за провеждане на открита процедура за възлагане на обществена поръчка с предмет „Проектиране, преустройство и адаптация на основната сграда на НДК за нуждите на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. като занижат оценката по показателя „Техническо предложение“ на един от участниците в процедурата, и завишат оценката по показателя „Техническо предложение“ на друг участник в процедурата, като е употребил за това заплашване - престъпление по чл. 143, ал. 1 от НК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Мъжът ѝ я замерил с порцеланова чиния: Жена е с порезни рани

Засякоха шофьори, карали с 90 км/ч над ограничението в Сливенско

Започна дело за крупна измама с пенсионни вноски в Пловдив

"Дано смъртта ми е лека": 4 години от убийството на Милен Цветков

Опразниха кошарата на човека: Откраднаха овце и агнета във Врачанско

Задържаха руски гражданин в Бургас – ето защо

Пуснаха от ареста обвинения за поругаването на гроба на патриарха

Подхвърлила на полицаите две по 20лв.: Задържаха украинка в Слънчев бряг

Обвинените в контрабанда посещавали Рашков в МВР, Коцев скрил за часовника си

Петя Банкова и Стефан Димитров остават за постоянно в ареста

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com