Защо младите не искат да се занимават с пчеларство?

6716
Защо младите не искат да се занимават с пчеларство?
Снимка: iStock/Guliver

Младите хора не искат да се занимават с пчеларство, защото им излиза твърде скъпо. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин Венета Ифандиева, координатор на Югозападна България по пчеларство и член на Управителния съвет на асоциацията „Обединени пчелари. Тя отбеляза, че за да получат субсидия по програмата „De minimis“, то пчеларите са длъжни да плащат здравни осигуровки.

"Аз например съм пенсионер, но трябва да си плащам осигуровки, както и младите хора, които работят в различни предприятия. Това е проблем, за който сигнализираме от години не само на местно, но и на национално ниво. Правихме протести и какво ли още не, но решение по казуса няма. Лошото е, че с всяка година броят на младите, които се занимават с пчеларство намалява, като тези, които все пак отглеждат пчели имат само по 2 -3 кошера", подчерта Ифандиева. Тя отбеляза, че има и други задължителни стъпки, които трябва да се следват ако някой иска да се занимава с пчеларство, но и да получава субсидии за това.

Смъртността при пчелите в Смолянско е минимална

Меката зима се оказа благоприятна за пчелните семейства в Смолян, смъртността е минимална. Това каза в интервю за Радио „Фокус&ld...

"Първото и най-важно нещо е пчелните семейства да бъдат регистрирани в общината. Това става чрез написването на свободен текст до кмета на града или съответното населено място. След това на него му се издава номер, с който трябва да отиде в съответната ветеринарна служба по община. Там се плаща декларация, която служи като осигуровка и ако евентуално пчелите се заразят с някоя тежка болест като американски гнилец се плаща 100 %. Освен това мястото, където се отглежда пчелинът трябва да е собственост на съответния пчелар или да е взето под аренда", каза още Ифандиева. Тя добави, че е необходимо също от ветеринарния лекар да се извади документ, който да определя мястото със статут на животновъден обект.

"Пчеларят трябва да има и личен ветеринарен лекар, който да извършва и да подписва прегледите на пчелните семейства – в началото на пролетта и есенно време. Това са най-важните неща за участие в националната програма за подпомагане на пчеларството. По нея могат да кандидатстват всички, които имат 10 и повече кошера. Пчеларите могат да кандидатстват и по програмата за екологично отглеждане на продукти, но изискването е да имат най-малко 70 кошера", посочи Ифандиева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Експерт за отложената либерализация на тока: Не смятам, че ще плащаме повече

Решено: Служебният министър трябва да предоговори договора с "Боташ" (ВИДЕО)

Кои са най-устойчивите градове в Европа и в света?

Кабинетът отпусна парите за компенсиране на сметките за ток на училища, детски градини и църкви

Шринкфлацията застигна супермаркетите в тази европейска страна

Идва американското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com