Земеделци и животновъдите отново на протест, блокират основни пътища в страната

1853
Земеделци и животновъдите отново на протест, блокират основни пътища в страната
Снимка: БГНЕС

С блокади на основни пътни артерии в страната продължават протестите на животновъди, които преди два дни окупираха министерството на земеделието и президентството. Някои от фермерските организации се разграничиха от стачните действия.

Около 30 представители на Добруджанския фермерски съюз излязоха на протест на изхода на Добрич по пътя за Албена. Протестът им е в подкрепа на исканията на колегите им в цялата страна за по-справедливо разпределение на субсидиите.

Още на 11-и март Добруджанският фермерски съюз излезе с декларация, с която се настоява за разплащане на субсидиите за 2015-2016 година. Исканията им са свързани с проблемите на биоземеделието в страната. Протестната декларация тогава беше изпратена до президента, министър-председателя, министъра на земеделието и омбудсмана. Техният протест в момента се изразява основно в две точки – първо, срещу забавянето на субсидиите, и второ – срещу заповедта на министъра на земеделието от 28-и февруари, с която се нарежда да не се приемат заявления по мярка 10 и 11.

Бозуков за протестите на фермерите: Нямам право да участвам в предизборни кампании

Нямам право да участвам в предизборни кампании, дали в подкрепа и против някой. Поканих ги да се качат и да излъчат представители. Така...

Протестиращите днес земеделци от Добруджанския фермерски съюз ще потеглят в автоколона, ще минат покрай пазара по улица "Отец Паисий", за да стигнат до изхода на Добрич в посока Балчик.

Намерението им е да затворят за кратко пътя към Балчик.

По-рано от браншовата организация "Обединени български животновъди" обявиха, че протестите ще бъдат на четири основни пункта – на Дунав мост - Русе, граничен пункт "Капитан Петко войвода", на пътя Ловеч – Варна и на главен път Е-79 в района на тунел "Железница":

Исканията остават абсолютно същите, тъй като няма абсолютно никакъв резултат от нашата стачка, каза Юлия Коюнджийска.

Освен исканията за отмяна на министерската заповед, спираща плащанията по мерките за агроекология и незабавно изплащане на субсидиите, фермерите смятат, че има избирателно превеждане на евросредства, заяви още Коюнджийска:

Бесни фермери протестират пред МС и президентството (СНИМКИ)*

Земеделци и животновъди от цялата страна блокираха жълтите павета пред Министерския съвет и президентството, предаде репортер на Actual...

Разтръбиха навсякъде, че са изплатили 70 млн. евро по т.нар. планински райони и различни от планинските, обаче на над 5 хиляди бенефициента не бяха изплатени сумите – без обяснения, без нищо...

Четири животновъдни организации обаче се разграничиха от протестите на колегите си и смятат, че стачката има други цели, каза за "Хоризонт" Велин Мицев:

Не е моментът да правим политически стачки. Би трябвало да се работи с диалог и срещи, защото не можем да кажем, че в служебното министерство има виновни хора.

От Обединени български животновъди отхвърлиха обвиненията:

Не ни интересува нито една партия. Ние просто сме животновъди и земеделци и си искаме парите – тези, които сме заслужили и тези, които ни се полагат.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com