X
 
 

20 години от създаването си празнува Дом за стари хора "Цвета и Анка Върбанови" в Бургас

3816 0
20 години от създаването си празнува Дом за стари хора "Цвета и Анка Върбанови" в Бургас
Снимка: "Actualno.com/ Гергана Цонева"
През месец май 1999 година, благодарение на две бургазлийки, домът за стари хора "Цвета и Анка Върбанови" отваря врати. Цвета и Анка живеят в чужбина, но искат да помогнат на хора от третата възраст. Благодарение на тяхно дарение, сега 32 души чувстват мястото като свой дом, а през годините там са живели 180 души.

Домът не е само подслон, а е известен като място, където хората могат да се занимават с различни дейности, да творят, да пеят и да се забавляват. Това е причината концертът по повод 20 годишният рожден да бъде с тяхно участие. Хор “Сребърни вълни“, в който участват жени от дома, е един от представилите се в тържеството. Да поздравят възрастните хора със свои изпълнения, на сцената се качиха възпитаници на детски градини, индивиуални изпълнители, танцьори от клуб по спортни танци, тракийски танцови състави.

Благодарение на клуба по арт терапия много от произведенията ръчна изработка, участват в изложби, дарителски акции и други начинания. Зад добрите практики обаче, стои финансирането без което съществуването на дома не е възможно.

"Бюджетът на дома за стари хора в Бургас се делегира от държавата. За година той е около 240 хиляди лева. Сумата е приблизителна, защото бюджетът всяка година е различен. Парите са за заплати и издръжка на дома. В повечето случаи не достигат и затова всяка година община Бургас ни дофинансира“ , споделя за Actualno.com Живка Турлакова директор на дома.

На празничния концерт по повод 20 години от създаването на дома за стари хора "Цвета и Анка Върбанови" присъстваха гости от община Бургас, приятели, спомоществователи, близки на възрастните хора и граждани.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Дневен хороскоп за 9 декември
Дневен хороскоп за 9 декември

Овен Този понеделник не бъдете прекалено претенциозни към останалите. Сега може да изиграете картите си добре, но не очаквайте същото от останалите.  Телец Днес...