20 са районите в област Бургас с риск от наводнения

3286
20 са районите в област Бургас с риск от наводнения
Снимка: БГНЕС

20 са районите в област Бургас с риск от наводнения, каза Десислава Консулова, директор на Басейнова дирекция „Черноморски район”, предаде Фокус.

В Бургас бяха представени картите на в риск и райони под заплаха от наводнения. „Съгласно Рамкова директива за риска от наводнения, която е транспонира в Закона за горите, Басейновите дирекции следва да изготвят план за управление на риска от наводнения. Самият план за управление за риска от наводнения минава през няколко етапа. Първият етап беше предварителна оценка на риска от наводнения, която беше извършена и докладвана към ЕК през 2011 г. Втората стъпка е това, което представихме днес – изготвените карти на районите под заплаха от наводнение и картите на районите с риск от наводнение. Тези карти са изготвени единствено за определените райони в риск от наводнения, които са утвърдени от министъра на околната среда и водите”, обясни Консулова.

В горите край Бургас се крият бежанци, споделиха ловци от областта

Нелегални чужденци излизат при всеки изстрел в гората, това споделят ловци от Бургаска област. "Стреляш по животно, а в следващия моме...

По нейните думи, за територията на Басейнова дирекция „Черноморски район” са определени 45 райони в риск от наводнения, от които 34 са речни наводнения и 11-морски наводнения. „На територията на област Бургас попадат 20 района. 7 са райони със заплаха от море и тяхната дължина е около 172 км и 13 района със заплаха от реки с обща дължина 190 кв.км. за тези райони са изготвени картите на заплаха и картите на риска”, допълни специалистът. Картите на заплаха са моделирани в три варианта-за висок, среден и нисък риск. Високият риск е с повторяемост на 20 години, среден риск – след 100 години и нисък риск – повторяемост на 1000 години. „Някои от картите са моделирани в няколко сценария. Сценарий за разрушаване на язовирни стени, които са района на област Бургас са направени 7 моделирания”, допълни Консулова. По нейните думи, картите на риска са най-важните и необходими. „Те показват неблагоприятните въздействия, които ще бъдат оказани върху конкретния район- засягане на критични инфраструктура, приблизителен брой на засегнати жители и др.”, допълни тя. На базата на тези карти се изготвят цели и приоритети за конкретните райони в риск от наводнения и за тях се изготвя програма от мерки, която се остойностява, минава анализ ползи и разходи и всичко това се обединява в общ документ, който се нарича проектна чернова на плана за управление, който ще бъде официално представен.

Като опасност от наводнения от море има в част от общините Бяла и Обзор, общините Несебър, Поморие, Бургас, Созопол, Приморско и Царево. „При изготвянето на карти е направена оценка на приблизително засегнат брой хора като на територията на област Бургас при висока вероятност от настъпване, от 20 години, по изчисления ще бъдат засегнати около 6000 човека като напрактика 5000 от тях са от общините Несебър, Поморие и Бургас. Изчислен е и делът на засегнатите жилищни райони, което е 1022 дка. Значителен е делът и на засегнатите индустриални терени, който е 9 475 дка”, обясни специалистът. По нейните думи, цялата информация, заедно с изготвените карти, са публично достъпни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Бургас