Бизнесът в Бургас с предложения за спасителни икономически мерки

3529
Бизнесът в Бургас с предложения за спасителни икономически мерки
Снимка: "Actualno.com/ Гергана Цонева"

От „Асоциация за защита на дребния и среден бизнес“ Бургас излязоха с предложения за оцеляване на икономиката в региона. В писмо до кмета на града Димитър Николов и Общинския съвет се казва: 

“Досега бяхме изключително толерантни и поехме основната финансова тежест на кризата, защото не желаем да нагнетяваме излишно напрежение в тази тежка ситуация. Вярвахме, че както се действа своевременно по отношение овладяване на заразата, бързо ще се предложат и адекватни решения за справяне с икономическите последствия от нея в краткосрочен и дългосрочен план“.

От асоциацията наблягат на факта, че за морска община каквато е Бургас туризмът е от стратегическо значение. Неговият принос е ключов за българската икономика и осигурява над 12% от БВП и повече от 11% от работните места в страната.

Предложенията, около които са се обединили членовете на асоциацията, са свързани с възможността част от средствата, които ще бъдат получени от Европейския съюз и преразпределяни от Министерски съвет и Българската банка за развитие, да бъдат насочени към общините.

Според бизнесмените децентрализацията на средства ще позволи по-доброто им разпределение и възможността да достигнат до малките предприятия и техните работници.

Другото предложение е да се освободят от заплащане на такса за ползване на тротоари, площади, улични платна и терени с друго предназначение и от заплащане цена на услугите за събиране и транспортиране на битови отпадъци от преместваеми обекти лица, в полза на които е издадено разрешение за поставяне на обекти по чл.56 от ЗУТ, както и собствениците на обекти по отм. чл. 120, ал. 4 от ППЗТСУ.

Доц. д-р Ангел Кунчев обясни защо Пловдив го очакват "нелеки времена"

Никой да не си прави илюзията, че сме спрели заболяването. Това, което постигнахме, е забавяне на заболяването и омекотяване на пика н...

От „Асоциация за защита на дребния и среден бизнес“ Бургас настояват да бъде приспаднат патентният данък за периода на извънредното положение на всички фирми, които вече са го заплатили.

Има и предложение платената услуга „Зелена зона“ да не бъде активна до края на 2020 година. Според бизнеса това може да бъде поощрителна мярка към бургазлии, които посещават бургаския плаж.

От асоциацията заявяват още:“Вярваме, че нашата отговорност като бизнес и политическа класа е да удържим на кризата и с общи усилия да запазим всяко възможно работно място. Най-важно е подсигуряването на достойния живот на българските граждани в тези тежки дни, които предстоят“.

Представителите на бизнеса се надяват, че ако бъдат приети посочените мерки, ще се гарантира икономическата стабилност в региона.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БУРГАС:

Бургас ще бъде домакин на най-голямото географско събитие в страната

125 електрически велосипеда скоро ще са на разположение на бургазлии

Бургас отбеляза Деня на Тракия

Община Бургас изгражда нов дом за възрастни хора в парк "Минерални бани"

Община Бургас изгражда нова спортна зала

Бургас ще посрещне учени от цял свят на симпозиум по биоинформатика и биомедицина

Бургас започва профилактична дезинфекция на паркове, градини и площадки

Бургас отбеляза Благовещение и 90 г. от рождението на Христо Фотев

Лодкостоянката в „Крайморие“ вече е най-модерното съоръжение за акостиране в региона (СНИМКИ)

Откраднаха кофи за боклук в Бургас, те обаче са с GPS

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Бургас