Бургас се превръща в най-модерно оборудвания център за диагностика на онкозаболявания в България

3570
 Бургас се превръща в най-модерно оборудвания център за диагностика на онкозаболявания в България
Снимка: община Бургас

Дългоочакваният ПЕТ скенер пристигна в общинския Комплексен онкологичен скенер и в момента се монтира от екип немски инженери. Това съобщи кметът на Бургас Димитър Николов. Той и екипът лекари и физици от новото супермодерно медицинско звено планираха следващите етапи за ускоряване на подготовката му за работа с пациенти, която да стартира в края на август.

ПЕТ скенерът ще се използва за прецизно диагностициране на онкологични заболявания, дори в най-ранна фаза, а резултатите от изследванията с него ще излизат в рамките на седмица. С него, както и с пристигналите миналата седмица апарати за хибридна образна диагностика и брахитерапия, ще се осъществява пълна диагностика и своевременно планиране на най-подходящата терапия основно на онкологични заболявания - на едно място, в една сграда, което няма аналог в България.

С новата сграда, която отговаря на специални изисквания по отношение на защитата от радиоактивност и закупената от Община Бургас медицинска апаратура, градът става най-съвременно оборудваният център за диагностика и лечение на онкологични заболявания в България. Това ще позволи много по-бързо да се откриват туморите, както и да се проследява ефектът от лечението.

"С тази съвременна медицинска апаратура бургазлии ще получават най-добрите в момента условия за диагностика и лечение на едно място и то в родния си град. Това означава, че няма да им се налага да пътуват до далечни болници", каза кметът Димитър Николов.

Бургас е единствената община, която от няколко години прави огромни инвестиции в медицинска апаратура, сгради и кадри в областта на онкологията, допълни той.

Новите апарати ще осигурят максимално ефективна диагностика, лечение и последващо наблюдение на този тип заболявания. Техниката ще позволи едновременно в цялото човешко тяло да се определя къде има туморен процес, колко се е разраснал и как да се излекува.

Капацитетът на ПЕТ скенера е да обслужва 25 пациента на ден. Той ще се използва не само за поставянето на първоначална диагноза, но и ще позволи проследяване на терапията на пациентите.

Доставената в бургаския онкодиспансер медицинска апаратура е последно поколение в световен мащаб. Тя е роботизирана и автоматизирана, щадяща здравите тъкани. С нея ще се затвори цикълът за диагностика и лечение.

Друга нова придобивка на КОЦ - Бургас, пристигнала миналата седмица, е позитронен емисионен томограф PET/CT, монтиран на първия етаж в новата сграда. PET/CT използва радио нуклеиден фармацевтик - глюкоза и може да определи къде в човешкото тяло има туморни образования или метастази, най-вече в меките тъкани. Освен това, че има пряко отношение към диагностиката и лечението на заболяванията, т.е. колко се е разпространил процесът и какво лечение да се направи, този апарат може да се използва и за лечение на едно заболяване, което изисква бърза диагноза и бързо лечение - белодробната тромбоемболия.

В Бургас предлагат нов правилник за финансово подпомагане на приемни семейства

Кметът ще предложи на общинските съветници на заседанието утре да гласуват нов правилник за финансово подпомагане на приемните семейств...

На втория етаж е другата част от апаратурата, която пристигна. Това е SPECT/CT, който с помощта на радиоактивни източници показва разсейките или туморите в костите. Апаратът е от най-ново поколение и разполага с два детектора за локализиране на всички видове ракови заболявания. Наличието на два детектора скъсява чувствително времето за извършване на диагностиката, което е от голямо значение за нейната прецизност и ускоряване на лечението. Апаратът може да извършва диагностика и на инфаркти.

Пак на втори етаж е разположена операционна, в която се монтира апаратура за брахитерапия ФЛЕКСИТРОН. Този апарат предоставя най-модерния начин за лечение на карцинома на шийката на матката при жените и на простатната жлеза при мъжете. И двете заболявания са много злокачествени, а лечението ще бъде в имплантиране по оперативен начин на радиоактивен източник или в самия карцином, или непосредствено до него, който да унищожи туморния процес.

Брахитерапията може да унищожи значително по-голямо количество от определен вид тумори, като същевременно щади околните тъкани, без да позволява дори минимална радиационна доза да засегне здравите тъкани около тумора, което е много важно за лечението на пациента.

PET и SPECT ще работят към Отделението по нуклеарна медицина, а автоматизираната терапевтична система за брахитерапия ще функционира към Отделението по лъчелечение.

Апаратурата, която е с марка SIEMENS, се монтирана от инженери от Германия. Предстои един месец да се правят изпитания с Агенцията по ядрено регулиране.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БУРГАС:

Бургас ще бъде домакин на най-голямото географско събитие в страната

125 електрически велосипеда скоро ще са на разположение на бургазлии

Бургас отбеляза Деня на Тракия

Община Бургас изгражда нов дом за възрастни хора в парк "Минерални бани"

Община Бургас изгражда нова спортна зала

Бургас ще посрещне учени от цял свят на симпозиум по биоинформатика и биомедицина

Бургас започва профилактична дезинфекция на паркове, градини и площадки

Бургас отбеляза Благовещение и 90 г. от рождението на Христо Фотев

Лодкостоянката в „Крайморие“ вече е най-модерното съоръжение за акостиране в региона (СНИМКИ)

Откраднаха кофи за боклук в Бургас, те обаче са с GPS

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Бургас