Бургас си сложи лятната шапка и е готов да посреща туристи

15305
Бургас си сложи лятната шапка и е готов да посреща туристи
Снимка: "Actualno.com/ Гергана Цонева"

"Плажна шапка" всъщност се нарича пластиката на проф. Светозар Бенчев, която беше изработена на симпозиума по скулптора за градска среда, проведен в Бургас преди дни. Тя е едно от петте най-нови арте факти, които са част от градския пейзаж. Другите произведения от симпозиума са монтирани на различни места в града.

Скулптурата стъкленият "Тетрапод"  е друга творба, с автор Красен Троански, която има отговорната задача да пази града и хората от огромните и разрушителни вълни. Тя вече е част от екстериора на Пристанище Бургас. Самият порт е едно от местата, които трябва да бъдат посетени от всеки дошъл в града. От няколко години пристанището е достъпна територия и място, където човек може да разглежда изложби/там се намира филиалът на НХА/, да поседне в едно от многобройните заведения, всички с изглед към морето, да лови риба или да похапне вече уловената и предлагана в ресторантите.

Новият момент това лято е, че през месец август на пристанището ще се съберат хора от цялата страна, за да присъстват на музикален фестивал с участието на едни най-известните звезди от 90-те години.

От тук тръгват и корабчетата, които отвеждат до още едно уникално място – остров св. Анастасия. В старинния, реставриран храм, който носи името "Успение Богородично", могат да се видят стенописи консервирани от периода 10-14 век. Спокойствието на острова, ставал много пъти снимачна площадка за филми и други продукции, се съчетава с малки плажове и чиста морска вода.

И понеже пристанището, плажът и Морската градина на Бургас за свързани, всеки който е в града през лятото, задължителни трябва да повърви по пясъка и да се потопи във водите на Черно море. Само тук пясъкът е черен и толкова топъл, че дори през месец май е трудно да се ходи с боси крака по него. Специалистите казват, че в това се крият лечебните му свойства. Но има едно място, което е с доказани лечебни качества и също е в Бургас. Това са Бургаските солници в които се намират езерата с черноморска луга. До там може да се отиде пеша, с колело или с ековлакче, което през лятото се движи по маршрута редовно.

Хора от целия свят използват открития спа център за да лекуват ставни, кожни и други заболявания. Процедурите с лечебна луга се съчетават с последващо калолечение и плажни бани. Мястото е подходящо и за орнитолози, заради различните видове птици които обитават езерата.

Асфалтирана по европейска програма алея, направи пътя до лугата удобен, чист и живописен, заради природата и самотните плажове, които са по цялото продължението на трите километра, които трябва да бъдат преминати за да се стигне до солените езера.

Новото това лято е, че ползването на солените басейни вече ще струва по два лева на човек, а няма да е безплатно, както беше досега.

Друго, които трябва да се види в града, е архитектурата на Стария Бургас. Много от къщите и малките улички са запазени, други съборени и построени в същата стилистика, трети изцяло изгубени за поколенията, но атмосферата съществува, тя може да бъде усетена. Своята уникалност градът дължи и на италианския архитект Рикардо Тоскани. През 1881 година той проектира и участва в изграждането на градската библиотека, а през 1897 прави своя шедьовър катедралата „Св. св. Кирил и Методий“.

Арх. Тоскани проектира още много сгради, като хотел „Империал“, „Модерен театър“, къщи на известни фамилии. През 1926 година той проектира къщата-музей „Петя Дубарова“, която е запазена до днес и се посещава от почитателите на поезията.


Едно място пълно с история е туристическият комплекс "Акве Калиде". Той се намира на 14 километра от Бургас, но е в рамките на града, защото е заключен между кварталите Ветрен и Банево.

Там могат да се видят уникалните бани останали от римско време. Изворите с лечебна вода правят мястото притегателен център, от времето на траките до наши дни. Хора от целия регион се възползват от топлата минерална вода, която блика от чешмите и пълнят съдове през цялата година.

Новото това лято е, че освен музеят и реставрираната баня на Сюлейман Великолепни, там може да се гледа и кино на открито. В амфитеатъра на туристическия комплекс ще бъдат показани пет български ленти, а за връщането на посетителите е осигурен градски транспорт.

В края на посещението си в Бургас, всеки може да седне и да си почине, но не на обикновена пейка, а на книга. Поставена само преди месец на площад „Тройката“, тя приканва не само към четете, но е място за снимки. Точно зад пейката-книга се намират два от символите на града – паметникът на руския войн Альоша, построен преди 66 години и фонтанът „Тънка бургаската мъгла“, който с фината си пара разхлажда в големите летни жеги.

Бургас ще нахрани тялото и душата на всеки, който се докосне до петте му опорни точки - море, култура, духовност, отдих и ...бургазлии.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЪТЕШЕСТВИЯ:

Най-добрите летища в света: Класация

Заради свръхтуризма: Европейска столица забранява строителството на нови хотели

Скок на международните пътувания: Кои бяха най-натоварените летища през 2023 година?

Хотелът, който плаща на гостите, ако вали по време на почивката им

Туристически влак в наша съседка ще обикаля културните забележителности в страната

Местните жители на емблематични острови: Свръхтуризмът ни убива

Защо богатите вече получават по няколко паспорта?

Круизна компания отменя над дузина пътувания през 2025 година

Къде откриха най-високия висящ пешеходен мост в Европа?

Да обиколиш целия свят за малко пари: Данаил Алеков ни разкрива тайната (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Пътешествия