Бургас става център за изследване на Черно море

1937
Бургас става център за изследване на Черно море

Бургас да стане национален и европейски център на научно-изследователската дейност за проучване на флората и фауната в Черно море. Това е амбицията на Община Бургас и Университет „Проф. д-р Асен Златаров“, които реализират съвместен проект за опазване на Бургаския залив от замърсяване. Той е озаглавен „Повишаване на знанията за морската околна среда за устойчиво управление на морските ресурси и постигане целите на син растеж“ и беше представен на онлайн пресконференция.

В нея се включиха председателят на Парламентарната комисия по околната среда и водите Ивелина Василева и проф. Севдалина Турманова от Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ и председател на Общинския съвет в Бургас. Подробни изследвания за замърсеността на морската вода ще бъдат извършени в 6 точки в Бургаския залив, където има силно влияние на човешката дейност. Сред тях са крайбрежието на „Сарафово“ и Крайморие, районът на остров Света Анастасия и плажовете в Бургас. Събраната информация ще бъде обобщена в подробна карта.

Морското училище в Бургас закупува модерен морски симулатор

Професионалната гимназия по морско корабоплаване и риболов "Св. Никола" подписа договор с компания VSTEP BV(“VSTEP”), Холан...

Данните ще се използват за формулирането на стратегии и дейности, които да ограничат в максимална степен замърсяването на Черно море. Събирането на информацията ще се извършва и с помощта на специален апарат за подводни дейности. С него ще се заснемат отпадъците както на повърхността на водата, така и на морското дъно. За ограничаването на замърсяването с пластмаса Община Бургас планира да създаде „син етикет“. Той ще се дава на тези заведения, които спрат използването на такива прибори и съдове за еднократна употреба.

Заведенията, които получат „син етикет“, ще бъдат представяни като пример за добри екологични практики по време на конференции, посветени на околната среда и туризма. Като част от мерките за управление на човешкото въздействие върху морската околна среда, Университет "Проф. д-р Асен Златаров" ще разкрие нова дисциплина "Полимерни замърсители в морска среда" към магистърски програми „Екология и опазване на околната среда”, „Екология и екологичен мениджмънт” и „Технология на материалите и материалознание".

Създаването на дисциплината е обвързано с анализа и класификацията на полимери в морските води и провеждането на сезонен мониторинг. Проектът „Повишаване на знанията за морската околна среда за устойчиво управление на морските ресурси и постигане целите на син растеж“ се финансира по Програма за морско дело и рибарство 2014 – 2020 г., ДБФП № BG14MFOP001-6.004-0007-C01/МДР-ИР-01-237/14.12.2020 г., продължителност - 24 месеца.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БУРГАС:

Детски фолклорни ритми огласиха Младежкия международен център-Бургас

Служебният кабинет връща назначена от Радев за областен управител на Бургас

Чрез инхаус възложиха общия устройствен план на Царево

Инцидент с автобус в Бургас: Пострадаха близнаци

2 май ще бъде неучебен и за бургаските ученици

Благоустрояват района около четири блока в „Меден рудник“ (СНИМКИ)

Община Бургас изгради четвърта лодкостоянка в местността Ъгъла в „Сарафово“ (СНИМКИ)

Зелената зона в Бургас може да стане целогодишна

Община Бургас представи проекта за интегрирана здравна грижа на деца в Ямбол и Сливен

За ден: Глобиха 51 души с тротинетки и велосипеди в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Бургас