Ето какви са цените на различните начини за отопление в Бургас

20749
Ето какви са цените на различните начини за отопление в Бургас
Снимка: "Actualno.com/ Гергана Цонева"

Има лек спад в търсенето на дървата за огрев в Бургас и региона твърдят търговци. За Actualno.com собственик на фирма за продажба на дърва сподели: “Цените на дървата са същите като миналата година, но търсенето намалява, защото хората минават на пелети. Те са от дървесина, но могат да се ползват само от тези, които са си сменили печките. Като цяло пазарът не се е променил драстично спрямо миналата зима“.

За нарязани и нацепени дърва за огрев цената е 150 лева за тон, като е възможно и да варира според качеството на материала. Дървата за огрев на фигури държат цена от 65 лева, а тези които се продават на кубик се търгуват за сто лева. Материалите обикновено са от иглолистна или широколистна дървесина, габър или бук. Много от фирмите, които продават дърва за огрев предлагат и пелети. Цената им е около 420 лева за тон.

За да преминат повече хора на екологично гориво, което не замърсява въздуха и околната среда, е необходима смяна на печките. Община Бургас има намерение да започне поетапна смяна на старите печки за дърва и въглища с екологични, които работят с алтернативни горива. Проектът се нарича "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух". Той е по програма на Европейския съюз и в него са се включили и други общини от страната. Смяната на отоплителните уреди трябва да приключи до октомври 2024 година.

Стара Загора ще сменя твърдото гориво с екопелети и газ

По време на днешното заседание на общинския съвет в Стара Загора беше одобрено включването на града към Интегрирания проект „Бълг...

Във втората фаза на проекта 80 домакинства ще бъдат включени към алтернативни форми на отопление, което значи използване на пелети или природен газ. В последния етап 1914 домакинства от Бургас, които са заявили желание за участие в проекта, ще преминат на еко горива. На тях ще бъдат предоставени безвъзмездно отоплителни уреди.

Докато това стане, има възможност да се използват материали, които щадят околната среда и могат да се ползват с обикновените печки. Едни от тях са екобрикетите, подходящи за камини, печки и котли. Те са екологичен и икономичен начин за затопляне с твърдо гориво. Според специалисти екобрикетите са дори по-калорични от дървата и въглищата, горят бавно, отделят много топлина и след тях почти не остава пепел.

Подобно гориво са остатъчните слънчогледови люспи, без добавки на лепило или други химически вещества. За сравнение, един тон брикети от слънчогледова люспа, по калоричност, се равняват на 5-6 куб.м. дърва за огрев.

Избор наистина има и той не се простира само до печките на твърдо гориво. Голяма част от жителите на Бургас отдавна са избрали климатици, ел. уреди или са се възползват от услугите на газови и топлофикационни дружества.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БУРГАС:

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на пет възможни локации

Красивото цветно изложение "Флора 2024" се открива на Лазаровден с концерт в Бургас (ПРОГРАМА)

Бургас посреща Лазаровден и Цветница с грандиозна програма

Над 500 участници от цялата страна идват в Бургас за най-голямото географско събитие у нас

Представиха резултатите от проекта за подобрено образование и грижи в ранна детска възраст в община Бургас

Авиомузей-Бургас кани децата на вълнуващо приключение за Великден

Забраняват строителството в Царево и Ахтопол от 15 май

Детски фолклорни ритми огласиха Младежкия международен център-Бургас

Служебният кабинет връща назначена от Радев за областен управител на Бургас

Чрез инхаус възложиха общия устройствен план на Царево

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com