Историята на първото българско радио, произведено в Бургас

28082
Историята на първото българско радио, произведено в Бургас
Снимка: "Actualno.com/ Гергана Цонева"

Един стар радиоапарат привлича вниманието на посетителите в Историческия музей на Бургас. Външно той е добре запазен и въпреки, че вече не работи, около него сякаш звучи музика.

Надпис разказва на посетители, че в Бургас са се произвеждали приемници още през 1927 година. Фирмата се е наричала „Тулан“ и е първата българска фабрика за радиоапарати. Светозар Пренеров е двигателят на начинанието, заедно със своите братя Веселин и Иван. Вместо да приеме доходна работа в Холандия, Светозар решава да се върне в родния град, да даде работа на свои съграждани и да направи града първи, по отношение на това производство.

Професията на полицейския служител представена в час по професионално ориентиране

Ученици от Приморско се запознаха с професиите на служителите в МВР. В часа по професионално ориентиране участваха последните класове о...

Произвежданите тук радиа не са били скъпи и са имали едно голямо предимство – плащаш само ако си доволен. Потребителите можели да използват апарата цели четири месеца и тогава да решат дали да го задържат.

Тази тактика се оказала много добра и се е основавала на перфектното качество. Доказателство за това е, че само шест радиоапарата са върнати, за десет години и то поради факта, че не са били използвани правилно.

Веселин Пренеров е отговарял за търговската част и маркетинга във фабриката. Негов наследник е едноименният му внук, общински съветник, телевизионен водещ и изключително интересен събеседник. За Actualno.com той разказва, какво е научил от своя дядо за производството на апаратите: „Тогава е имало голяма конкуренция. На пазара са се появявали марки, които сега са емблеми в техниката. Но „Тулан“ е бил преди тях. Интересен е начинът, по който е тествано радиото. Зад завеса са поставяни различни марки радиоапарати. Известни музиканти са присъствали на теста и без да виждат, само по качеството на звука, е трябвало да определят кой е най-добрият. И „Тулан“ печели всички поръчки за България. Но през 1947 година историята на един буден, интелигентен и напредничав род приключва“.

Кинофестивал търси отговор на въпроса - възможно ли е демократично образование

Бургас ще бъде домакин на фестивал за документални филми "(не)Възможното образование". Организатор на проявата е общността за демократ...

Неговият именит дядо Светозар Пренеров си отива много млад от този свят, само на 52 години. Фабрика „Тулан“ е национализирана през 1944 година и по-късно закрита.

Веселин Пренеров е горд със своята фамилия и си спомня още: “В „Тулан“ е направен и прототипът на телевизионните приемници, още преди американците да създадат телевизия и прототипът на радиоапаратите за кола. Народната власт слага край на това и даже не им е дала възможност да си вземат чадърите от фабриката. Аз си спомням през 70 години, как старите бургаски фамилии идваха у дома за да слушат радио, станции които им даваха една друга гледна точка за света. Отраснал съм с радиото и затова слушам и сега, особено в колата“. Неговият апел към хората от Бургас е, да помнят първооткривателите, тези които са проправяли пътя на съвременните технологии и да са горди, че са техни съграждани. Самият Веселин Пренеров споделя, че във всяко свое действие се стреми да бъде достоен за фамилията която носи и никога не забрави думите закодирани в абривиатурата

ТУЛАН, която означава „Трудолюбието и упоритостта лансират активност и напредък“.

Бургаският затвор на 80 години

Фотоизложба посветена на 80-годишнината от откриването на сградата на затвора в Бургас, беше експонирана във фоайето на Окръжения съд. ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БУРГАС:

Бургас ще бъде домакин на най-голямото географско събитие в страната

125 електрически велосипеда скоро ще са на разположение на бургазлии

Бургас отбеляза Деня на Тракия

Община Бургас изгражда нов дом за възрастни хора в парк "Минерални бани"

Община Бургас изгражда нова спортна зала

Бургас ще посрещне учени от цял свят на симпозиум по биоинформатика и биомедицина

Бургас започва профилактична дезинфекция на паркове, градини и площадки

Бургас отбеляза Благовещение и 90 г. от рождението на Христо Фотев

Лодкостоянката в „Крайморие“ вече е най-модерното съоръжение за акостиране в региона (СНИМКИ)

Откраднаха кофи за боклук в Бургас, те обаче са с GPS

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Бургас