Кметът на Приморско: Ние не водим война с МОСВ, търсим нормалност

13488
Кметът на Приморско: Ние не водим война с МОСВ, търсим нормалност
Снимка: Община Приморско

Димитър Германов кмет на община Приморско от 2011 година насам. Actualno.com го потърси за повече информация относно приетата от местния парламент декларация, в която призовават министъра на околната среда и водите да оттегли изцяло проекта, с който обявава защитена зона „Ропотамо” в землищата на селата Веселие, Ново Паничарево, Ясна поляна и  град Приморско (община Приморско), а също така от село Крушевец и град Созопол (община Созопол), с обща площ 980 984.823 дка, от които 882.364 кв. км. морски пространства. Техният призив към Емил Димитров - Ревизоро е да изготви нов проект, който да бъде съобразен с действащите ОУП на общината и ПУП на населените места, действащите лесоустройствени проекти и планове за горските територии, плановете за ловностопанските дейности на територията на община Приморско, дейностите свързани с опазване на горските територии от пожари, както и със Закона за устройство на черноморското крайбрежие и актуализирания Общински план за развитие. В противен случай те изразяват готовност за протестни действия.

Г-н Германов, на последното заседание на ОбС е приета декларация срещу проектозаповед на екоминистъра, с която за защитена зона се обявяват 981 хиляди декара площ в общините Приморско и Созопол, от които 882 хиляди кв. км морски пространства. Единодушни сте Общински съвет, общинска администрация и обществото, какъв е проблемът?

Това е записано точно и ясно в декларацията и след нея очакваме отговор от Министерството на околната среда и водите. Става дума за ограничения в развитието на територията на община Приморско. Можем да говорим много, но в крайна сметка става дума ограничения, които се налагат. Ако от МОСВ направят анализ, който да докаже, че това не е така, ще има различен подход. Ние искаме гаранции за това, че измененията в Общия устройствен план (ОУП), който в голяма степен дублира стария, ще се запазят като параметри. Близо 42% от територията на общината ни е защитена и да разширяваме диапазона на тази територия, ще е пагубно за развитието на общината. Не говорим за бетониране или нещо друго, а за територии, които са заложени урбанизирани и в стария ОУП, и в новото изменение. Те са минали през санкцията на МОСВ.

Опасенията ви какви са - че няма да бъде позволено застрояване ли?

Да, такива са. И в този смисъл ние искаме гаранции, че това не е така. Искаме гарантиране на перспективата за развитие на община Приморско.

В каква форма искате гаранция?

С конкретни и точни отговори по всички зададени въпроси, които ние ще отправим сега. От МОСВ трябва да уточнят детайлите, които не са изложени в тази заповед. Това е нормалното общуване и обмен на информация между държавни институции.

През 2015-та сте имали същия казус, как се развиха тогава събитията?

Реализирането на заповедта беше спряно.

Заради протестите с абсолютно същите аргументи ли?

В голяма степен да.

Кога очаквате среща с министъра?

Ние проведохме среща с министъра заедно със заместник-кмета и с негови специалисти, с ресорния заместник-министър. Тя беше в по-широк формат. Анализирахме обстоятелствата и получихме определена информация, на базата на която ние ще отправим допълнително въпроси към министъра и ще чакаме отговор.

До какви изводи стигнахте от разговора с него, вероятно ви успокояват, че ще бъде разрешено строителство или не?

Нека се разберем. Като говорим за строителство, не говорим за неконтролируемо строителство - подчертавам. Говорим за строителство, което е заложено за урбанизиране в стария ОУП и в изменението, което в момента е пред решение на ВАС за нова екологична оценка. Тоест, ние не разширяваме територии за урбанизация, а запазваме старите параметри, заложени още от 2006 г. Не говорим за строежи на първа или втора линия, а за територии, които са прилежащи към населените места, основно към Приморско и останалите крайморски населени места. Нашата цел, на община Приморско, е да запазим природата такава, каквато е, защото при нас тя е прекрасна. Ние това и правим, но не можем да спрем прогреса, без да изпадаме в колизия с това, което притежаваме. Това е идеята, нищо повече.

Как смятате, че ще се развие казусът, оптимист ли сте?

Аз съм по природа оптимист. Правя това, което съм длъжен да правя. Все пак аз съм кмет на тази община и като такъв, заедно с моята администрация, съм длъжен да спазвам законодателството на Република България, но трябва да отговоря и на изискванията на жителите на общината, без те да влизат в колизия. Тоест, трябва да се намери средният вариант, който да бъде еднакво приемлив за страните. Ние не водим война. Просто търсим нормалност на нещата. Аз съм наясно с процесите, с тази проектозаповед, която е стартирала от 2007/8 година и реално държавата през министерството има задължения, които изпълнява пред ЕС. Това е факт. Ние не бягаме от задължения, но в рамките на допустимото и възможното трябва да имаме гаранции за развитието на териториите. Не можем да ги блокираме, защото така блокираме развитието и възможностите на местните хора и на бизнеса като цяло.

Какъв процент от територията на общината би трябвало да стане защитена според новата заповед?

И аз не мога да преценя сега. Дотук защитена е 42% от територията на община Приморско и ние се стремим да я запазим. То е видимо. Човек като дойде, се радва на природа и ние желаем това да бъде запазено, но без да изпадаме в крайности.

Но защитена зона не означава спиране на строителството, между защитена зона и защитена територия има много сериозни разлики. Вие нали не би следвало да имате притеснения от застрояване в местата, регламентирани с ОУП?

Така е, но е утежнена процедурата. Вие сте права, много правилен въпрос задавате. Отговорът ми е, че не се забранява, но се утежняват процедурите. Ние искаме гаранции, че това, което е по ОУП, остава като възможност. Бих искал да уточня нещо. Обществото е чувствително и само като излезе такова предложение за заповед в крайния си вариант, винаги има хипотеза на съмнение в това, което се случва. Трябва да има гаранция, а тя се дава от съответния държавен орган, който контролира и се разпорежда. 

Кметът на Приморско: Някой използва ситуацията с ОУП, но не знам с каква цел

Д-р Димитър Германов е кмет на община Приморско от 2011 година. Преди това е бил кмет на село Ясна поляна. Завършил е ветеринарна медиц...

Какви са изгледите за предстоящия летен сезон според вас, засега как вървят нещата?

Надявам се всичко да бъде нормално. Естествено, няма как в тази ситуация с коронавируса в световен мащаб да бъдем прекалени оптимисти. Направили сме всичко възможно. Говоря от името на общинското ръководство като подготовка. В този смисъл се надяваме да има някакъв що-годе добър сезон. Естествено, нещата се променят всеки ден и никой не може да даде гаранции за сезона. Все пак нашите туристи са предимно от бившия Източен блок - Полша, Чехия, Словакия, Русия, а нещата там са по-различни. По отношение на туристите, които са в България, ние силно се надяваме те да дойдат в Приморско и Китен. Те добре знаят и оценят това, което се предлага като туристически продукт - чистотата на плажовете, чистотата на морските води и всичко останало като възможности, предоставени от туристическия бранш. Все пак при нас са най-широките и най-дългите плажове. Мисля, че на преден план излизат освен чисто природните дадености, туристически продукт и отчасти тази сигурност, която търсят хората, а ние я предлагаме.

И времето не е най-доброто, каква заетост се наблюдава на този етап в туристическите бази?

Времето е Божа работа. Вчера например времето дообед беше прекрасно, днес е чудесно. Следобяд като вали е приятно. Заетостта е много ниска. Определено броят на туристите е много по-малък отколкото предходни години. Това е към настоящия момент. Утре нещата може да бъдат променени. Аз съм доволен, че общината си е свършила своята работа и сме готови в рамките на ресурса, с който разполагаме, за посрещане на туристи. От туристическия бранш също са активни и работят.

Ограничиха достъпа до плажа Аркутино с метални врати

Ограничен е достъпът до плажа Аркутино, съобщи "Нова телевизия". От седмици метални врати с тежки катинари спират хората, които се опит...

За тази година основните ви инфраструктурни проекти?

Приключването на пречиствателната станция в Китен. Това е един много тежък проект, който се надявам в рамките на 15-20 дена да приключи и да го отчетем. Най-тежкият и най-сериозният обект е от всички, които съм изпълнявал през двата ми мандата, вече трети. Отделно имаме дребни инфраструктурни проекти, които си вървят регулярно. Тези, които се финансират от общината, са силно редуцирани, поради обясними причини. Все пак системата се бъгна и е нормално бизнесът да не плаща към настоящия момент своите задължения. Затова има остър недостиг на финансови приходи в общината. Изпълняваме проекти, които са по различни програми. Работим, не сме спрели, но в условията на криза. Не е лесно, трудно е за всички колеги в страната и за жителите, и за правителството.

Довършвате пречиствателната станция, но не ви ли предстоят още инвестиции във ВиК-сектора?

Да. Ние сме включени в този проект, договор за който беше подписан преди няколко дни с министъра на околната среда и водите и шефа на ВиК-дружеството. Част от тези инвестиции ще са на територията на Приморско. Така, че ние продължаваме, което е най-доброто като цел - гаранция за чиста питейна вода, намаляване на загубите, обновяване на канализации, съответно чисти морски води. Това правим към настоящия момент и ни радва, че се осигурява европейско финансиране, защото това касае и населението, и бизнеса, и туристите. Ние сме свързани.

Интервю на Анита Чолакова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

ЦИК не изпълнява Изборния кодекс в частта машинен вот: Говори член на Обществения съвет (ВИДЕО)

Ако допуснем свръхдефицит, няма да влезем в еврозоната и през 2026 г.: Любомир Дацов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

На Калин Стоянов няма да му извадят компроматни снимки, ако слуша: Цветан Цветанов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Смяната на външния министър беше направена по най-идиотския начин: Румяна Коларова за рокадите в кабинета (ВИДЕО)

Пенсии и великденски добавки за предизборна употреба: Говори финансистът Владимир Сиркаров (ВИДЕО)

Два сценария за конфликта Иран-Израел: Говори доц. Искрен Иванов (ВИДЕО)

Как ще се харчат парите на София? Говори зам.-кметът Иван Василев (ВИДЕО)

Полуреформи, цяла компроматна война и един пудел: Говори политологът Цветанка Андреева (ВИДЕО)

Кога и как Израел ще отговори на удара на Иран: Прогнозира Мохамед Халаф (ВИДЕО)

Връзката между войната в Украйна и конфликта "Иран-Израел": Обяснява Руслан Трад (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю