X
 
 

Кога ще заработи неделното училище в Бургас?

1155 1
photo of Кога ще заработи неделното училище в Бургас?
Снимка: "Actualno.com/ Гергана Цонева"
Празна и все още неизползваема е сградата на Православното неделно училище към църквата „Св.Иван Рилски“ в Бургас. Въпреки, че е напълно завършена, децата и възрастните, които ще се учат на православие, все още нямат достъп до нея. Actualno.com запита отец Николай кога най-сетне това духовно средище ще отвори врати:

“Ако пуснат тока и получим акт 16, това ще стане. Всичко друго е готово. Сега децата провеждат своите занимания в храма, не са в новата сграда, защото докато всичко не е уредено за тях може да бъде опасно. Ако стане някаква злополука, аз ще нося отговорност. Само от „Енергоснабдяване“ Бургас зависи да пуснат тока. Всичко е платено, но сега има една заповед на кмета на града, през лятото да не се разкопава заради летния сезон и това е най-вероятната причина да не е пуснат тока. От два месеца ми обещават. Надявам се до месец октомври всичко да се оправи и да започнем новата учебна година в сградата на новото училище“.

Първата копка за неделното училище е направена на през месец октомври 2017 година. Сградата се намира точно до храма в парцела на Църковното настоятелство. Православни занимания в църквата има от 2012 година. В тях се включват деца и възрастни хора. Те се провеждат на балкона на храма, където пеят хористите по време на богослужене. Там обаче, условията не са подходящи за преподавателска дейност и това създава неудобства при обучението.

„Това е една голяма надежда, небесна радост, нов светъл лъч за младото поколение, което има нужда от духовна просвета. Бургас дава пример на цялата епархия, защото тук живее благочестиво население“, каза Сливенският митрополит Йоаникий, който положи първия камък в основите на неделното училище.

Новата сградата разполага със студия, в които ще се изнасят лекции, ще бъдат използвани за лекарски и зъболекарски кабинети за безплатни прегледи на нуждаещи се, със стая за учителите и други помещения. Изграждането на Православното неделно училище към църквата „Св.Иван Рилски“ е изцяло от дарения.

 

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители