X
 
 

Липсата на противогрипни ваксини в Бургас застрашава живота на пациенти

884 0
photo of Липсата на противогрипни ваксини в Бургас застрашава живота на пациенти
Снимка: Getty Images/Guliver
Липсата на противогрипни ваксини се усеща остро и в Бургас. Репортерска проверка на Actualno.com показа, че в аптеките и кабинетите на личните лекари не могат да бъдат намерени.

„В момента нямаме противогрипна вапсина и не можахме да задoволим потребностите на пациентите. При зададен въпрос до най-големите складове за лекарства в страната получихме отговор, че заявката е приключила и повече няма да има. Моят извод е, че заявката на национално ниво е била съвсем малка, несъобразена с потребностите в страната. Възмутена съм, защото точно сега е времето за поставяне на ваксини или най-късно до средата на месец ноември. Но аз не можах да получа дори една бройка този сезон“, казва Марияна Арнаудова, магистър фармацевт.

Actualno.com разговаря и със собственик на аптека и помощник фармацевт Георги Неделчев :“Това се случи заради грешна държавна политика. Лично мое мнение е, че държавата се меси където не и е работата. Всяка година един и същи проблем. От 5-6 години насам това се повтаря. Обещаха на възрастните хора, че ще им дават ваксина без пари, добре, няма проблем, но не си изпълниха обещанието. Потреблението на ваксини и без това рязко намаля през последното десетилетие. Преди съм продавал по хиляда ваксини, сега не мога да продам 50 - 60 и пак няма. Това е като цялото ни здравеопазване“.

Има бургазлии, които прибягват до купуването на ваксини от чужбина. „В съседна Турция лекарствата са доста по-евтини и редовно си купувам медикаменти от там. По същия начин ще постъпя и с ваксината, която моята майка много държи да си постави“, казва Стойчо Николов, който е привърженик на този вид превенция.

Д-р Ралица Чавдарова е кардиолог и има професионално мнение за противогрипната ваксина. За Actualno.com тя обясни, че то се базира на научни трудове и публикации, на изследвания на учени, които чете редовно.“Освен, че съм привърженик на поставянето на този вид ваксина, мога да кажа, че за определени пазиенти, тя може да се окаже животоспасяваща. Има съпътстващи грипа заболявания, които ако не се излекуват влияят отрицателно на различни хронични болести и могат да доведат до усложнения. Моята практика на кардиолог е в подкрепа на ваксините.“

Ваксините имат и много противници, които също са със становище по проблема, базирано на различни изследвания. В крайна сметка, ваксината не е задължителна и всеки има право на личен избор. В случая за една група хора той е нарушен и това поражда проблеми.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
missing image
6-те зодии, родени да бъдат сами

За повечето хора самотата е бреме, свързано с вътрешни преживявания, емоционален психологически страх и липсата на положителни перспективи....