Общински съветник пита кмета на Приморско защо вече 12 години не е събрал дължимите 1.4 млн. лева от Кремиковци

11322
Общински съветник пита кмета на Приморско защо вече 12 години не е събрал дължимите 1.4 млн. лева от Кремиковци
Снимка: МИР

Общинският съветник от ПП МИР в Приморско Стоян Василев иска общинския съвет да вземе решение, с което да задължи кмета на общината Димитър Германов да предприеме незабавно всички действия по събирането на дължимите от Кремиковци АД 1 400 629 лв.

Проблемът със задълженията на Кремиковци АД за неплатени местни данъци и такси към община Приморско е дългогодишен. Именно паради тази причина общинският съветник на ПП МИР Стоян Василев внася Доклад в общинския съвет на община Приморско с искане общинския съвет да задължи кмета на общината незабавно да предяви по Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ) неизплатените до момента от Кремиковци АД вземания. В своя доклад до общинския съвет Стоян Василев настоява също общинския съвет в Приморско да задължи кмета на общината незабавно да изиска от Синдика на Кремиковци АД, от НАП-отдел Несъстоятелност и от Съда по несъстоятелност – СГС да извърши продажба на имотите на дружеството на територията на Община Приморско, с което да бъдат изплатени дължимите към общината над 1 млн. и 400 хиляди лв.

„Абсолютно недопустимо е да бъдат предприети никакви действия от страна на кмета на община Приморско за събирането на тези средства, които се равняват на годишния бюджет на Китен“, каза общинският съветник от ПП МИР Стоян Василев. Той е категоричен, че кмета на общината Димитър Германов трябва незабавно да предприеме всички законови действия, за да могат да бъде събрана дължимата от Кремиковци АД сума.

„Такъв размер на задълженията изисква сериозни усилия, постоянни законови инициативи за събиране, нещо което не е направено от ръководството на община Приморско в доста дълъг период от 2008 до 2020 година“, каза още Стоян Василев и поиска кмета на община Приморско да даде отговор за това.

„Кремиковци АД е в несъстоятелност от месец юни 2008 г., а особеното на тази съдебна процедура е, че се извършва от Синдик под надзора на Съда и в изпълнение на решенията на Кредиторите. Вземанията на Кредиторите се предявява от кредиторите до синдика и същия ги приема или не ги приема. Ако ги приеме те се включват в сумата за изплащането и при всяко осребряване на имуществото в определена поредност и съразмерно се изплащат на съответния кредитор. За съжаление ръководството на община Приморско в лицето на кмета г-н Германов не е предявило вземанията на община Приморско, въпреки, че многократно е изпращал писма до Синдика и до НАП“, каза общинският съветник от ПП МИР Стоян Василев.

„С тези свои действия и бездействия на практика кметът Германов ощетява община Приморско с дължимите от Кремиковци АД над 1 млн. и 400 хиляди лв. Още по-неправилно е, че ръководството на общината не взима никакви мерки за незабавната продажба на имотите на Кремиковци АД, а този въпрос е оставен на синдика, който обаче отдава имотите в Приморско под наем, от което се генерират приходи. От тези приходи обаче не се погасяват задълженията към община Приморско, което за мен е безкраен процес на увреждане на интереса на общината и нейните жители“, беше категоричен общинският съветник на ПП МИР в Приморско Стоян Василев.

Лидерът на МИР Симеон Славчев с молба към Тръмп да подкрепи протестите в България

Председателят на ПП МИР (Морал, Инициативност, Родолюбие) Симеон Славчев публикува петиция на сайта на Белия дом с молба президента на ...

Той поставя въпроса защо 12 години до сега абсолютно нищо не е направено, за да могат да бъдат изплатени задълженията на Кремиковци АД към община Приморско.

„Защо обикновените жители на община Приморско трябва да плащат редовно своите такси и данъци, а се прави такъв скъп жест към Кремиковци АД, който на всичко отгоре ощетява всеки един от жителите на общината“, попита още Стоян Василев.

Той държи общинският съвет на Община Приморско да вземе съответните решения на своето заседание тази сряда (30.09.2020 г.) и да задължи кмета на общината веднага да предприеме всички законови действия за събирането на дължимите от Кремиковци АД суми.

„Надявам се общинските съветници в Приморско да защитят интереса на приморчани, нещо, за което са избрани и са положили клетва като общински съветници“, завърши общинският съветник на ПП МИР Стоян Василев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БУРГАС:

Детски фолклорни ритми огласиха Младежкия международен център-Бургас

Служебният кабинет връща назначена от Радев за областен управител на Бургас

Чрез инхаус възложиха общия устройствен план на Царево

Инцидент с автобус в Бургас: Пострадаха близнаци

2 май ще бъде неучебен и за бургаските ученици

Благоустрояват района около четири блока в „Меден рудник“ (СНИМКИ)

Община Бургас изгради четвърта лодкостоянка в местността Ъгъла в „Сарафово“ (СНИМКИ)

Зелената зона в Бургас може да стане целогодишна

Община Бургас представи проекта за интегрирана здравна грижа на деца в Ямбол и Сливен

За ден: Глобиха 51 души с тротинетки и велосипеди в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Бургас