Още една знакова бургаска сграда възвърна стария си блясък с европейска финансова помощ

2726
 Още една знакова бургаска сграда възвърна стария си блясък с европейска финансова помощ
Снимка: община Бургас

Бургас продължава да променя и подобрява своя облик, благодарение обновлението на стотици стари сгради. Финансирането за тези дейности идва основно по две направления. На първо място - националната програма за енергийна ефективност, по която с пари от държавния бюджет тук бяха санирани близо 200 панелни блока, обитавани от 40 000 души. Очаква се конкретна информация за нейното продължение догодина.

Втори сериозен източник на публични средства за такива проекти е Оперативна програма "Региони в растеж" 2014 - 2020 г. Тя е за по-малки постройки, с до 35 отделни апартамента в тях. И по тази програма Община Бургас е партньор на собствениците, помагайки с администрирането на процеса на всички нива.

Включете се в кампанията "Подари от сърце" на община Бургас - изпратете подарък на дете или възрастен в неравностойно положение

С най-мечтания подарък за Коледа можете да зарадвате дете или възрастен човек в неравностойно положение и тази година, въпреки сложната...

Именно с европейско финансиране по ОПРР тече или скоро ще стартира обновление на над 20 стари сгради в Бургас, някои от които знакови и с културна стойност. Проектите ще се изпълняват до 2022 г. На снимките виждате напредналия ремонт на една от одобрените сгради, разположена на ул. "Рилска" в ЦГЧ, и как изглеждаше тя преди него.

Извън националната програма за енергийна ефективност и ОПРР, Община Бургас стартира преди 2 години собствена инициатива "Нов живот за старите фасади". Чрез нея тя съдейства на собствениците за ремонт на стари сгради по главните пешеходни улици, като подготвя, администрира проектите и води тежката комуникация с Министерство на културата, тъй като в повечето случаи това са културни паметници. Тази трета програма също има своите успехи и резултатите можете да видите на "Богориди" и "Александровска".

Община Бургас още веднъж благодари на собствениците на стари частни сгради за доброто партньорство, защото без тях такива проекти няма как да се реализират.

Включете се в кампанията "Подари от сърце" на община Бургас - изпратете подарък на дете или възрастен в неравностойно положение

С най-мечтания подарък за Коледа можете да зарадвате дете или възрастен човек в неравностойно положение и тази година, въпреки сложната...

Уточняваме, че и трите изброени програми - националната, европейската и общинската, в момента са затворени за кандидатстване. Когато бъдат отворени, ние първи ще ви уведомим, за да продължим заедно да променяме и обновяваме Бургас!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БУРГАС:

Детски фолклорни ритми огласиха Младежкия международен център-Бургас

Служебният кабинет връща назначена от Радев за областен управител на Бургас

Чрез инхаус възложиха общия устройствен план на Царево

Инцидент с автобус в Бургас: Пострадаха близнаци

2 май ще бъде неучебен и за бургаските ученици

Благоустрояват района около четири блока в „Меден рудник“ (СНИМКИ)

Община Бургас изгради четвърта лодкостоянка в местността Ъгъла в „Сарафово“ (СНИМКИ)

Зелената зона в Бургас може да стане целогодишна

Община Бургас представи проекта за интегрирана здравна грижа на деца в Ямбол и Сливен

За ден: Глобиха 51 души с тротинетки и велосипеди в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Бургас