Откраднати и реставрирани икони ще бъдат показани в Нощта на музеите в Бургас

2613
Откраднати и реставрирани икони ще бъдат показани в Нощта на музеите в Бургас
Снимка: "Actualno.com/ Гергана Цонева"

Колекцията от икони на Регионален исторически музей – Бургас се нарича „Спасени съкровища“. Те са били откраднати от различни храмове, но по-късно са намерени от полицията и предадени в музея. За реставрацията им са положени много усилия. Събирани са средства от различни кампании, програми, дарения от Община Бургас и граждани. Инициативата започва през 2014 година и все още продължава. Actualno.com посвети репортажи на процеса на възстановяване и апелите на историците за набиране на средства. Общата сума постъпила от дарения през миналата година е над осем хиляди лева.

„В музея иконите са обект на проучване, на изследване и това дава възможност за разкриването на тяхната богата същност“, каза Иванка Делева, която е главен уредник на Историческата експозиция и допълни, че експонатите в иконната зала се радват на голям интерес.

„Можем да ви уверим, че средствата, които са постъпили във връзка с проведената дарителска кампания са предназначени, по волята на дарителите, само за тази цел и за това ще бъдат използвани“ добави Делева.

Днес от Регионален исторически музей оповестиха резултатите от дарителска кампания, която продължава до пълното възстановяване на светините, които са 19 на брой. 12 от тях са напълно възстановени.

Иконите, на които е даден втори шанс за живот, са от края на 19-и век. Те са с различна степен на увреждане. Повечето са в много лошо състояние поради факта, че са били откраднати и неправилно съхранявани.

Още седем от произведенията на старите зографи предстои да бъдат реставрирани и показани в пълния им блясък.

На събитието присъстваха и някои от дарителите, които получиха благодарствени грамоти. Те бяха връчени от заместник кмета по култура, туризъм и спорт на Община Бургас Диана Саватева и от директора на РИМ – Бургас д-р Милен Николов. „Радвам се, че тази инициатива е увлякла и е събрала в една общност хора, които вероятно не се познават и може би никога няма да се срещнат. Но те по някакъв начин са станали партньори в спасяването на нашите икони. Мисля, че тази инициатива има капацитет да продължи. Защото смисълът е точно в това - хората да бъдат информирани и да знаят повече какво притежаваме ние като културно – историческо наследство“ каза Диана Саватева.

Директор на РИМ – Бургас д-р Милен Николов благодари на всички дарители и потвърди, че работата по възстановяването на експонатите предстои, тъй като в зависимост от състоянието им, процесът може да продължи до две години.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БУРГАС:

Детски фолклорни ритми огласиха Младежкия международен център-Бургас

Служебният кабинет връща назначена от Радев за областен управител на Бургас

Чрез инхаус възложиха общия устройствен план на Царево

Инцидент с автобус в Бургас: Пострадаха близнаци

2 май ще бъде неучебен и за бургаските ученици

Благоустрояват района около четири блока в „Меден рудник“ (СНИМКИ)

Община Бургас изгради четвърта лодкостоянка в местността Ъгъла в „Сарафово“ (СНИМКИ)

Зелената зона в Бургас може да стане целогодишна

Община Бургас представи проекта за интегрирана здравна грижа на деца в Ямбол и Сливен

За ден: Глобиха 51 души с тротинетки и велосипеди в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Бургас