X
 
 

Победителите от национален конкурс, посветен на спасяването на българските евреи, ще бъдат наградени в Бургас

1034 0
Победителите от национален конкурс, посветен на спасяването на българските евреи, ще бъдат наградени в Бургас
Снимка: "Actualno.com/ Гергана Цонева"
И тази година Центърът за еврейско-българско сътрудничество „Алеф“ в Бургас проведе литературен конкурс на тема „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена“. Конкурсът е национален и се провежда за шеста година. Този път за участие в него са поканени и студенти, а подтемата е „Да обичаш въпреки“.

Actualno.com се свърза с Алберта Алкалай, която е председател на център „Алеф“ и част от журито на конкурса.

„Досега в него участваха само ученици от горните класове. Около 800 деца са взели участие в последните пет издания. Сега вече конкурсът е младежки. Темата е свързана с конкретни проучвания, които да разказват за спасяването на българските евреи, да подчертават големия хуманизъм, който българския народ е проявил преди 76 години. Конкурсът е за разказ, но получаваме и есета. Виждаме добри, емоционални творби с житейски истории. Една от тях е за дете, което намира скрин с артефакти на тавана на баба си и пита, защо никой не му е разказал за този момент от живота на неговите предци. Минало и съвременност се преплитат в много от творбите. Има съзнание за този човешки подвиг да проявиш хуманизъм, когато няма място за такъв хуманизъм“, добавя Алберта Алалай.

Тази година 150 души са изпратили произведенията си за участие в конкурса. Журито е от трима души - писателят Румен Леонидов, журналистът Асен Йорданов и Алберта Алкалай.

Авторите на първите 20 есета, които са от различни краища на страната, ще дойдат в Бургас на разноски на организацията. Те ще присъстват на церемонията по награждаването, която ще се проведе на 9 май в Културен център „Морско казино“. Освен паричните награди, които ще бъдат раздадени, победителят в литературния конкурс ще посети Израел на разноски на организацията, където ще участва в едноседмичен конгрес за млади лидери.

На 9 май от 17 часа ч. ще се проведе и тържествената церемония „Пазител на паметта“. Званието ще бъде връчено пред Мемориала на благодарността, който беше открит миналата година в почит на доблестни бургазлии, които са се обявили против срамните за България расистки закони спрямо евреите. Почетното звание „Пазител на паметта“, се връчва за втора година на хора, които преповтарят, обучават, разпространяват огромният капитал на България – спасяването на българските евреи и за опазването на човечността.

Actualno.com

Етикети:

Последно в Актуално