Първите машините за зареждане на карти за градския транспорт ще заработят до дни в Бургас

22908
Първите машините за зареждане на карти за градския транспорт ще заработят до дни в Бургас
Снимка: Гергана Иванова/Actualno.com

Вендинг машината, която се намира на спирката до Държавна Опера Бургас, е проверена от специалисти и е първата, която ще заработи в града до края на тази седмица. За улеснение на пътуващите такива устройства са монтирани и по други големи спирки на градския транспорт. По този повод Actualno.com разговаря с управителя на Бургасбус инж. Петко Драгнев: “Машината до Операта е проверена, работи и имаме уверението на специалистите, че до края на седмицата ще може да се ползва. В момента се прави профилактика. Другите две машини за зареждане на карти за градския транспорт се намират на спирките в района на УМБАЛ – Бургас в комплекс „Зорница“. И на тях се прави профилактика. Чакахме НАП да лицензира системата за да сме сигурни, че ще се отчитат всички приходи“.

От вендинг машините гражданите ще могат да си зареждат закупените предварително пластик карти. Това се отнася за редовните карти, които са без преференции. Картите на правоимащите ще се зареждат както до сега в Транспортна къща, на автогарите „Юг“ , „Запад“ и комплекс „Меден Рудник“.

„От вендинг машина ще може да си закупите и карта, която е с определен брой пътувания, например 5-10, или карта само за деня на определена сума. Когато парите в този вид карти се изчерпят, те не могат повече да се зарежда и се унищожават. Докато електронните карти, които са без преференции, могат да се зареждат чрез вендинг машините неограничен брой пъти“, обясни още Петко Драгнев.

Той добави, че не се очаква промяна в цените на билетите и в разписанията на автобусите. „Надграждаме още малко тази система, за да работи нормално и да могат бургазлии и гостите на града да се ориентират по-лесно и да имат по-голям избор на пътуване и на таксуване в градския транспорт“, казва управителят на фирмата превозвач.

По отношение на картите за пенсионери и не са ли по-скъпи от тези в други градове в страната Драгнев коментира: „В Бургас пенсионерите в момента пътуват на цена около 30 стотинки за едно пътуване с пластик картите и могат да ползват всички автобуси в града, а не само една линия. Докато в други градове си купуват карта от 2 лева, но тя е само за една линия. Тук който автобус дойде на спирката и е в дестинация която устройва пътуващия пенсионер, той може да се качи“.

На въпрос на Actualno.com, кога бургазлии ще използват екобуси, Драгнев отговори така:“Процедурата за доставка на 56 броя електрически автобуси тече в момента. До края на месец октомври се събират офертите и през ноември ще започне да работи комисията по оценка на участниците“.

Бургас има нужда от по-чист въздух и се очаква електрически автобуси да бъдат крачка в тази посока.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БУРГАС:

Благоустрояват района около четири блока в „Меден рудник“ (СНИМКИ)

Община Бургас изгради четвърта лодкостоянка в местността Ъгъла в „Сарафово“ (СНИМКИ)

Зелената зона в Бургас може да стане целогодишна

Община Бургас представи проекта за интегрирана здравна грижа на деца в Ямбол и Сливен

За ден: Глобиха 51 души с тротинетки и велосипеди в Бургас

В Бургас превръщат къщата на композитора Георги Шагунов в Дом на музиката

Обновяват осветлението в още няколко квартала в Бургас

Над 1000 изпълнители ще се явят на националния фолклорен конкурс "С песните на Златка Ставрева" в Бургас

Първите 100 електрически велосипеда вече са на разположение на бургазлии

Бургазлията Цанко Цанков успя да преплува протока Кук с рекордно време

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Бургас