Разливите на мазут край Созопол не са опасни за хората и природата, успокояват институциите

4093
Разливите на мазут край Созопол не са опасни за хората и природата, успокояват институциите
Снимка: БГНЕС

Няма опасност за туристите и риск от екокатастрофа заради разливите на мазут край Созопол, стана ясно на брифинг в Бургас, на който присъстваха министрите на транспорта и на околната среда Ивайло Московски и Нено Димов.

Потъналият преди 97 години край Созопол кораб „Мопанг“ продължава да изпуска мазутни фракции, което започна още в петък вечерта. Това се е случвало и преди, но в по-малки количества. Предполага се, че заради силното вълнение, бурното море е разклатило ръждясващия на дъното съд и компрометираните му резервоари са поддали, заяви Московски.

Немска туристка се удави край Созопол

Тялото на 29-годишна немска туристка е открито в района на централния плаж край Созопол. Това съобщиха от ОДМВР – Бургас. Сигнал...

„Всички към момента трябва да бъдат спокойни, тъй като разливът е ограден. Днес ще бъде пуснат и дрон, за да огледа мястото на замърсяването, освен това катерът на Изпълнителна агенция „Морска администрация“ е непрекъснато на разположение. Огражденията са с технология, която не позволява разпространение на разлива", заяви още транспортният министър, цитиран от пресцентъра на ведомството си.

Според него трябва да се вземат мерки мазутът в стария подводен съд да бъде източен. „Имаме на разположение кораб на Европейската агенция за морска безопасност (EMSA), който ще бъде използван да събере това, което е изтекло от резервоарите. Още днес ще има преговори с две компании на територията на България, които имат оборудване и биха могли да предложат варианти за източване на мазута в плавателния съд“, допълни той.

Колегата му Нено Димов потвърди, че замърсяването с мазут не представлява никаква опасност за туристическия сезон. Взетите проби от ИА „Морска администрация“ са изпратени в лаборатория, за да бъде направен анализ на веществото. Около 5-7 дни е технологичното време за получаване на резултатите. Димов добави, че се проверяват извънредно плажовете. Концесионерите са инструктирани за извършат почистване, ако установят наличие на замърсяване. Ще продължи регулярното взимане на проби.

Мазутът, който изтича, е на фракции с формата на човешки юмрук, с мазен филм около тях. Той също попада в загражденията и няма как да стигне до морския бряг, стана още ясно от думите му.

Созопол се прости с проф. Божидар Димитров

Созопол днес се прости с проф. Божидар Димитров. Част от праха на историка бе разпръсната в залива на Созопол, както приживе той неведн...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БУРГАС:

Община Бургас призова да се дават идеи за изпълнение на плана за интегрирано развитие

Кметът на Бургас похвали двама първокласници (СНИМКА)

Бургас ще бъде домакин на най-голямото географско събитие в страната

125 електрически велосипеда скоро ще са на разположение на бургазлии

Бургас отбеляза Деня на Тракия

Община Бургас изгражда нов дом за възрастни хора в парк "Минерални бани"

Община Бургас изгражда нова спортна зала

Бургас ще посрещне учени от цял свят на симпозиум по биоинформатика и биомедицина

Бургас започва профилактична дезинфекция на паркове, градини и площадки

Бургас отбеляза Благовещение и 90 г. от рождението на Христо Фотев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Бургас