Ромските махали в Бургас или защо полувековен проблем не може да се реши за няколко години (СНИМКИ)

51206
Ромските махали в Бургас или защо полувековен проблем не може да се реши за няколко години (СНИМКИ)
Снимка: Гергана Цонева/Actualno.com

Няма бургазлия, който да не знае какво е това "Комлука" и къде е "Maхалата". Става дума за райони, населени предимно с роми, където се намират Победа“ и "Горно Езерово" и жилищен комплекс "Меден Рудник".

Проблемите там съществуват повече от 50 години и не винаги са свързани с престъпност. Въпреки това, ако запитате хората от блоковете в близост до ромската махала в комплекс "Меден Рудник", ще чуете доста оплаквания. Те са свързани с кражби, горене на гуми и обгазяване на района, силна музика и още много неприятни преживявания. Хората обаче, не искат да кажат имената си и да бъдат снимани. Те, така или иначе, имат съседи, от които явно се страхуват.

С лицето, авторитета и работата си обаче, застава Магдалена Манолова, Директор ЦАУ "Възраждане", на чиято територия се намират и трите ромски махали в Бургас. За Actualno.com тя сподели за проблемите, но и за свършената работа през годините.

“В работата с ромските махали срещам голяма подкрепа от отдел „Контрол на строителството“ и полицията. Няма как да обхванем всичко. Това е проблем, който същестува отдавна. През годините са допускани доста незаконни дейности в тези райони. Там населението много бързо нараства, а все по-малко спазва правилата. Всяка година влагаме много усилия и неведнъж сме събаряли незаконни постройки, изградени във и извън уличната регулация. Те са много на брой. При масово премахване на къщи излиза друг проблем – огромно на брой население, единствено жилище и много деца! В същото време, правораздавателни институции, европейски и други, ни притискат и гледаме да сме максимално изрядни в процедурите, които провеждаме“, посочва Манолова, която е човекът, който е най-близко до проблемите на хората от махалата.

И все пак, равни ли са всичи пред сметките за тока и водата? Магдалена Манолова има отговор и на този въпрос. „Относно тока е доста строга политиката. Електрическата енетрия се заплаща. Електромерите са дистанционни и не се ли плати, токът се изключва. Относно водата и там се затягат нещата. Що се отнася до данъците - плащат, ако имат документ, че притежават постройката. През 2018 година описахме голяма част от сградите в квартал Горно езерово и започнахме да събираме наеми и такси за общинсите терени. Интересното е, че голяма от ромското население си плаща, защото имат едно наум, че може, ако не се издължат, да минат през съответната процедура и да бъдат премахнати“, уточнява тя.

Освен всичко друго, разрушаването на незаконни постройки е свързано и с достъпа на хората до домовете им. Има места, до които пожарна кола и линейка не могат да достигнат, защото улиците са застроени.

„В квартал „Победа“ имаме една влязла в сила процедура, която мина през доста съдебни инстанции и отне около две години. Горда съм, че сме успяхме да я направим по нормата и предстои премахване на постройката. Община Бургас сега уточнява стъпките за тази година, къде ще работим, в кое направление“, посочва в заключение Магдалена Манолова.

Анка е една от тези, която се препитава, като се надява на милостиня от хората. За проблемите в ромските гета знае всичко, но не и решението. Иска само да има дом, където да се прибере, след като цял ден е била на студено по улиците.

Не така мислят обаче други хора от махалата. Много от тях се трудят упорито в чистотата, пътното строителство, големите вериги магазини или работят по различни европейски програми. Те държат да не бъдат поставени под един знаменател, защото всеки е сам за себе си, но всички са хора от един етнос.

Мария и дъщеря й ходят на работа и твърдят, че си плащат сметките. Те обаче се оплакват, че в квартал „Победа“ от десет дена няма вода. По проблема с незаконните къщи споделят, че искат да получат документ за собственост и са готови да платят цената. Реално ли е това, обаче, при положение че 15-годишната Ани вече има дете и е спряла да ходи на училище? За каво по-напред ще стигнат парите, които влизат в семейството? 

Но хората, от така наречените гета, не са търсени само за да бъдат съборени къщите им или за полицейски проверки. Всяка година представители на училищата обикалят адрес по адрес, за да записват децата за училище. По-трудно се работи, когато няма подкрепа от родителите, но разяснителни кампании не липсват.

„Много е комплексна ситуацията с ромите. Няма конкретен правилен отговор. Така или иначе, тези хора съществуват. Дори те да не се смятат за такива, те са хора, имат деца. Там са допускани грешки във времето, там има нужда от сериозна подкрепа на национално ниво. Тяхната неконтролируема раждаемост трябва да престане, иначе няма как да се справим с проблема. Няма година, в която да сме пропуснали да премахваме незаконни постройки. Но това също е свързано с финансов ресурс. Общината трябва да задели средства, да възложи въпросното премахване. В последните години голяма част от хората го правят сами и доброволно. Но самото събаряне, почистване, всичко останало струва доста средства, които се взимат от общинския бюджет", посочва в заключение Манолова.

Автор: Гергана Цонева

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БУРГАС:

Община Бургас призова да се дават идеи за изпълнение на плана за интегрирано развитие

Кметът на Бургас похвали двама първокласници (СНИМКА)

Бургас ще бъде домакин на най-голямото географско събитие в страната

125 електрически велосипеда скоро ще са на разположение на бургазлии

Бургас отбеляза Деня на Тракия

Община Бургас изгражда нов дом за възрастни хора в парк "Минерални бани"

Община Бургас изгражда нова спортна зала

Бургас ще посрещне учени от цял свят на симпозиум по биоинформатика и биомедицина

Бургас започва профилактична дезинфекция на паркове, градини и площадки

Бургас отбеляза Благовещение и 90 г. от рождението на Христо Фотев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Бургас