Ще се превърне ли поморийската улица „Крайбрежна“ в „Консервна“?

1444
Ще се превърне ли поморийската улица „Крайбрежна“ в „Консервна“?
Снимка: Actualno.com

„Чии интереси защитава министерството на туризма – тези на Поморие или частни интереси? То все пак е държавна институция и отговорът на този въпрос е много важен. До този момент от министерството не са поискали диалог с нас.“

Това каза кметът на общината Иван Алексиев по проблема с улица „Крайбрежна“. Казусът започна след като министерството на туризма обяви новата концесия за плаж „Изток“ в Поморие.

Проблемът е, че границата на концесионната територия навлиза в уличната регулация и половината от улица „Крайбрежна“, която е пешеходна, транспортна и търговска попада в концесията.

„Много е интересно, че от министерството на туризма твърдят че там е плаж. И аз им предложих лятото да дойдат и да летуват на асфалта“. Това каза още Иван Алексиев и добави: “Видно е, че там в улица. По-важното е, че от министерството работят само по документи, които на тях са им удобни и изгодни. Ние сме внесли още на трети октомври жалба до министерството на туризма“.

Улицата съществува много отдавна, още от 1902 година, когато градът се е казвал Анхиало е част регулационния план на Поморие. Има я и в следващия регулационен план от 1968 и в последния от 1988 година, което показва, че улица „Крайбрежна“ е одобрена от държавата.

Министерството на туризма обаче, стъпва на акт от 1999 година, който не е само за плаж „Изток“, а за цялата плажна ивица на Поморие.

„Когато прехвърлят плажовете към министерството на туризма, те бяха длъжни да издадат новите атове, но това не са свършили. Поморие и поморийци нямат вина, че някои чиновници в министерството не са си свършили работата, а министърът не е проконтролирал всичко това. Поморие няма да търпи тази несправедливост. Имаме надлежни документи, които сме входирали в съда и в министерството на туризма“, обясни още кметът на общината.

Според него проблемът може да се реши без да се чака съдът.

„Ние искаме да спрем процедурата, да се установи къде е границата на плажа и къде е границата на улицата, да ни се освободи улицата, която е публична общинска собственост и след това вече да си обявяват концесията от министерството“, настоява Алексиев.

Сега от проблема са потърпевши хората от целия град и най-вече тези, които живеят на улица“ Крайбрежна“. От 20 години търпят хаоса, и не искат това да продължи още толкова години.

Общината губи и от факта, че заведенията, които са на тротоара на улицата, плащат наем на концесионера. В същото време общината се грижи за канализацията. От

Actualno.com реши да потърси кмета, докато той междувременно контролира ремонта на канализацията на улица “Крайбрежна“.

„Предложих на министерството на туризма, вместо общината да се ощетява с 400 хиляди лева, държавата или концесионерът да направят ремонта. Този ремонт е още едно доказателство, кой в крайна сметка се грижим за хората. Ние сме тук, а къде е концесионерът?" пита кметът на община Поморие.

Той е сигурен, че тази справедливостта ще възтържествува, защото спорът не е кой ще е концесионерът на плажа, а точното установяване на границата на улица „ Крайбрежна“ и границата на ивицата.

Поморийци подкрепят това искане в подписка, която набира все повече последователи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БУРГАС:

Бургас ще бъде домакин на най-голямото географско събитие в страната

125 електрически велосипеда скоро ще са на разположение на бургазлии

Бургас отбеляза Деня на Тракия

Община Бургас изгражда нов дом за възрастни хора в парк "Минерални бани"

Община Бургас изгражда нова спортна зала

Бургас ще посрещне учени от цял свят на симпозиум по биоинформатика и биомедицина

Бургас започва профилактична дезинфекция на паркове, градини и площадки

Бургас отбеляза Благовещение и 90 г. от рождението на Христо Фотев

Лодкостоянката в „Крайморие“ вече е най-модерното съоръжение за акостиране в региона (СНИМКИ)

Откраднаха кофи за боклук в Бургас, те обаче са с GPS

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Бургас