Созопол се прости с проф. Божидар Димитров

3611
Созопол се прости с проф. Божидар Димитров
Снимка: БГНЕС

Созопол днес се прости с проф. Божидар Димитров. Част от праха на историка бе разпръсната в залива на Созопол, както приживе той неведнъж е заръчвал, предаде БГНЕС.

Професор Димитров си отиде внезапно на 1 юли на 72-годишна възраст.

Археологическият музей в Созопол ще носи името на Божидар Димитров

Археологическият музей и улица в Созопол вече ще носят името на Божидар Димитров. На 01.08. 2018 г. в 9.00 ч. от пристанището на Созоп...

Тази сутрин, семейството, роднини, приятели на Божидар Димитров отплаваха за крайбрежието в Созополския залив - място, посочено от самия него приживе. Там край остров Свети Иван бе разпръснат част от праха на Божидар Димитров в черноморски води.

„Много ми е тъжно, особено така като държа урната. Някак си не мога да повярвам, че той е вътре. И затова си мисля че сега той е тук, той обичаше медиите, обичаше да дава интервюта, мисля че сега е до мене и дава интервю”, каза дъщерята на Божидар Димитров, Мария, цитирана от БГНЕС.

„Последния завет на брат ми беше да разпръснем праха му между остров Свети Иван и Созопол. Това беше неговият град, това беше неговото място, за което той милееше и живота си даваше. И ние трябва да изпълним този завет. Тежко е, мъчно е, но той обичаше Созопол и Созопол обичаше него”, сподели сестрата на професора, Мария Димитрова.

Друга част от праха му е разпръсната в Македония, а трета част ще остане в гроба на майка му в Созопол, също по заръка на големия родолюбец.

България се прощава с проф. Божидар Димитров

На 4 юли от 10:00 до 16:00 часа в Националния исторически музей (НИМ) в "Бояна" ще бъде поклонението пред големия историк Божидар Димит...

„Обичаше морето, плавах с него цели 32 години от както съм плавал. Първите години от нашия живот минаха така, неговата кариера като голям историк. Беше много ученолюбив и израснахме в една махала, после в механотехникума израснахме в една махала. Целият нашия живот е свързан", сподели част от спомените си един от приятелите на Божидар Димитров, Илия Илиев.

За големите си заслуги към Созопол на Божидар Димитров ще бъде кръстен Регионалният исторически музей, както и една от улиците в Созопол.

„Освен голям историк, той работеше във всички сфери, в които можеше да помогне. Затова днес ще кръстим археологическия музей на името на Божидар Димитров и една от улиците, която е безименна, ще носи неговото име”, заяви кметът на Созопол Панайот Рейзи.

„Неговите заслуги и като дарител, като малък той се е занимавал с водолазна дейност като 15-годишен, така че и още тогава е имал нещо в себе си, носил е предмети от дъното на пристанището в музея”, отбеляза директорът на регионалния музей Димитър Недев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Кой има имен ден днес, 18 април, 2024 г. Честито!

След поредния протест: Започва ремонт на водопровода на село Брестовица

Прогноза за времето - 18 април 2024 г. (четвъртък)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com