Състоянието на жената, от която остраниха 10-килограмов тумор, е добро (18+)

32037
Състоянието на жената, от която остраниха 10-килограмов тумор, е добро (18+)
Снимка: "Actualno.com/ Гергана Цонева"

Д-р Николай Киселков е хирург в общинския Комплексен Онкологичен Център в Бургас. Завършва Медицинския университет във Варна 1997 година, а през 2007 защитава специалност „Хирургия“. Вече 20 години работи в КОЦ Бургас, където постъпва, когато е едва 25 годишен.

На 11 април, той, заедно със своя екип, извърши една уникална операция, при която беше отстранен тумор на млечната жлеза с тегло десет килограма. Това е един от поводите Actualno.com да се срещне със специалиста в областта на онкохирургията.

Д-р Киселков, Вие извършихте една уникална операция. Разкажете за това, как премина тя и как се чувства сега пациентката?

Операцията е шокираща от гледна точка на това, че много рядко може да се види тумор на млечната жлеза с такива размери. Това е нещо, което се вижда с просто око. Не е във вътрешен орган, за да няма пациентът директен визуален достъп. Иначе технически, операцията не от най-лесните, но не е и от най-сложните. Размерът на тумора е огромен и що се отнася до млечната жлеза, рядко се вижда такова нещо. Дори не мога да си представя какъв дискомфорт е предизвикал на жената. От едната страна на тялото са й тежали цели десет килограма, при всяко движение, лягане, ставане... Тя твърди, че това е от две години, но мисля, че не е възможно да е такъв периодът.

Как мислите - защо пациентката е допуснала това забавяне?

Може би от страх. Тя от 1985 година живее във Великобритания. Там е потърсила през последния месец медицинска помощ, но са й отказали оперативно лечение. И идва тук в Бургас, където живее сестра и. Гледката беше екзотична...

Как се възстановява сега жената, как се чувства и какви са перспективите за здравето й?

Много е добре, дори мислех днес да я изписвам, но тя помоли да остане още един ден. Ние все още нямаме траен хистологичен резултат, ще го получим до края на тази седмица. Той ще определи последващото лечение. При всички случаи, това е злокачествен тумор, но точно какъв е, ще разберем от хистологичното изследване.

С какви други извънредни ситуации се сблъсквате в работата си на онкохирург?

Основното, с което се занимаваме в болницата, е лечението на доброкачествени и злокачествени тумори на млечната жлеза, на храносмилателната система, кожни, урологични, на бъбреците, пикочния мехур, простатната жлеза. Ние се занимаваме само с тумори, а не с общо хирургични операции. Онкологичната хирургия е най-сложната хирургия.

Как избрахте да работите точно тази специалност, не ви ли натоварва допълнително това, което виждате в очите на хората, които се сблъскват с тази диагноза?

Как да ви кажа... Когато човек работи дълго време естествено свиква с натовареността въпреки, че не винаги могат да се изключат напълно емоциите. Няма смисъл от излишни емоции, ако приемам цялата мъка на пациентите, няма да мога да си върша качествено работата.

По колко операции извършвате годишно в КОЦ?

Годишно извършваме около 1500 операции.

Проследявате ли състоянието на Вашите пациенти след като напуснат болницата?

Да, в КОЦ освен лечение се извършва и диспансерно проследяване на всеки един пациент, който се лекува тук от Бургаска и Ямболска област. Проследяването е за целия му живот, а не за кратък период от време.

Има ли новости в тази област, които да дават оптимизъм на болните, които са чули  неприятната диагноза?

Народопсихологията тук е такава, че когато се чуе такава диагноза, все едно вече всичко е свършено. Това не е така. Всичко зависи от стадия на заболяването. Затова много държим на профилактичните прегледи. Благодарение на кампаниите, които правим и те достигат до хората, се случват много положителни неща. Така могат в ранен стадий да бъдат диагностицирани заболяванията и да бъдат лекувани. Има голям напредък в лечението на повечето онко заболявания, що се отнася до лечението, качеството на живота и неговата продължителност.

Важното е обаче, пациентите да биват насочвани от личния лекар към нас, защото предлагаме комплексно обслужване. А не да търсят помощ на различни места и да бъдат лекувани "на парче". Да не се налага да обикалят една, втора, трета болница. Това статистически влошава прогнозата на болния.

В много случаи не се казва на пациента, че лечението може да започне с лъчетерапия. Това се прави, за да не се „изтърве“ пациента и директно го оперират без лъчетерапия. Повтарям, туморите се лекуват комплексно.

Какво бихте посъветвали хората? Има ли начини да се избегнат такива диагнози, освен профилактиката? Какъв начин на живот трябва да се води?

За жалост, няма как да кажа, не правете това и то ще ви предпази от тумор на определен орган. Важна е профилактиката! Всички жени след 35 годишна възраст, веднъж в годината трябва да минават преглед и ехограф, а след 50, веднъж на три години се прави мамография. Това го назначават личните лекари, но всяка жена, всяка година трЯбва да минава преглед на млечните жлези. Според мен човек трябва да се храни с всичко, без да злоупотребява. Аз съм против крайностите с диети. Казвам не на цигарите. Този порок трябва да се ликвидира, не води до нищо добро. Една чаша вино е много по-добре, отколкото да се пушат цигари. Спортът също трябва да бъде част от здравословния начин на живот.

Вие занимавате ли се със спорт?

Аз играя тенис на корт над 30 години вече, досто активно. Той е част от ежедневието ми. Питат ме как намирам време, но това е станало част от мен. Така си изграждам плана за деня или седмицата, че да имам време за спорт.

Actualno.com желае на д-р Николай Киселков и неговият екип, сили, за да продължават да спасяват човешкия живот.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БУРГАС:

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на пет възможни локации

Красивото цветно изложение "Флора 2024" се открива на Лазаровден с концерт в Бургас (ПРОГРАМА)

Бургас посреща Лазаровден и Цветница с грандиозна програма

Над 500 участници от цялата страна идват в Бургас за най-голямото географско събитие у нас

Представиха резултатите от проекта за подобрено образование и грижи в ранна детска възраст в община Бургас

Авиомузей-Бургас кани децата на вълнуващо приключение за Великден

Забраняват строителството в Царево и Ахтопол от 15 май

Детски фолклорни ритми огласиха Младежкия международен център-Бургас

Служебният кабинет връща назначена от Радев за областен управител на Бургас

Чрез инхаус възложиха общия устройствен план на Царево

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com