Увеличиха с над 18 млн. лв. стойността на зала "Арена Бургас" (СНИМКИ)

24389
Увеличиха с над 18 млн. лв. стойността на зала "Арена Бургас" (СНИМКИ)
Снимка: TOWER 151 ARCHITECTS-ZAGREB

С 18 799 065 лева с ДДС (или 15 665 888 лв. без ДДС) е увеличена стойността на строящата се в момента спортна зала „Арена Бургас“.

Първоначалният договор, подписан през юли месец 2014 г., е на стойност 38 397 364 лв. с ДДС (или почти 32 млн. лв. без ДДС). Изпълнител на мащабната поръчка е консорциум „Дворана“, състоящ се от три фирми: „Билдникс“ ЕООД – Бургас, „Водстрой 98“ АД – София, и „Понсстройинженеринг“ АД – София.

Причина за оскъпяването на проекта с над 50% от стойността му според възложителя – община Бургас, са непредвидени обстоятелства, поради които се налага да бъдат препроектирани и впоследствие изпълнени допълнителни съоръжения и СМР, които не са включени в обхвата на идейното решение.

Допълнителните пари са за увеличение на бетонови и армировъчни работи вследствие на наложила се промяна в начина фундиране, включително за плочата на кота „нула“; обръщане на подколонниците под фундаментната плоча и промяна в геометрията им; увеличения в количествата за укрепване на откоса; изграждане на дренажна система, подпорна стена и стоманобетонови подпорни стени по вертикална планировка; проектиране и изпълнение на пръстенообразен транспортен колектор, който свързва и обслужва целия блок А; непредвидени разходи за интериорно осветление; увеличена дебелина покритието на спортната зала; промяна в структурата на ограждащата стена на основната зала; увеличенията на дебелината на стъклопакетите; увеличаване броя на асансьорните уредби и шахти, промяна във вида и трасетата на ВиК площдкови мрежи.

Поради тези причини се удължава и срокът за изпълнението на обекта – от 900 на 1401 дни – тоест с повече от година.

В документацията е изрично посочено, че към датата на подписване на допълнителното споразумение (с дата 21 май т.г.) няма осигурено финансиране за допълнително възлаганите дейности. Тоест, то е под условие и всяка от страните може да го прекрати без предизвестие след изтичане на тримесечен срок от сключването му.

През юли месец 2017 г. министърът на младежта и спорта Красен Кралев, кметът на Бургас Димитър Николов, изпълнителният директор на „Академика 2011“ Борис Тодоров и представители на фирмата-изпълнител направиха инспекция на строежа на зала „Арена Бургас“.

Тогава министър Кралев каза, че е много доволен от напредъка на строежа, а сградата ще бъде най-внушителната спортна зала в България, най-добре планирана и конструирана.

„Арена Бургас“ ще бъде изключително функционално съоръжения от огромно значение за българския спорт. Ще можем да приемаме състезания от най-висок ранг. След завършването на залата страната ще разполага с уникален пакет от 5 спортни съоръжения – 4 новопостроени и едно реконструирано, всички по времето на трите правителства на Борисов“, каза тогава министърът.

По време на инспекцията бе заявено, че до края на 2018 г. залата ще бъде окончателно готова.

С изграждането й страната ни ще може да кандидатства за домакинство на Европейско първенство по лека атлетика.

Спортният министър се разсърди и напусна парламентарния контрол заради "Арена Бургас"

Близо две години ще се удължи срокът за изграждане на "Арена Бургас". Това стана ясно от отговор на спортния министър Красен Кралев на ...

„Още преди да е завършена залата има голям интерес от спонсори, които желаят да дадат името си на спортното съоръжение“, сподели министър Кралев. Първи „Кауфланд“ бяха заявили желание да станат спонсори на съоръжението.

То е разделено функционално на четири подобекта: основна зала за лека атлетика, хандбал, баскетбол, бойни спортове, волейбол и др., в това число концерти, конференции и конгреси, малка зала с капацитет 1 500 души, тренировъчна зала и открит етажен паркинг.

Залата е проектирана да отговаря на всички най-съвременни нормативни и експлоатационни изисквания за подобен тип съоръжение.

Обектът ще разполага с възможност за интегриране на допълнителни, преместваеми трибуни, разширяващи зрителския капацитет. Голямото пространство, определено за паркинг, позволява поемането на голям обем посетители и техника за организиране на мероприятията.

Тренировъчната зала ще се използва за текуща спортна дейност. За организиране на състезания по лека атлетика капацитетът на посетителите е 7200 места, а за отборни спортове - 8200 места. За организиране на концерти с допълнителни правостоящи места максималния капацитет на посетителите е 14 200, се казва в прессъобщение на спортното ведомство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БУРГАС:

Служебният кабинет връща назначена от Радев за областен управител на Бургас

Чрез инхаус възложиха общия устройствен план на Царево

Инцидент с автобус в Бургас: Пострадаха близнаци

2 май ще бъде неучебен и за бургаските ученици

Благоустрояват района около четири блока в „Меден рудник“ (СНИМКИ)

Община Бургас изгради четвърта лодкостоянка в местността Ъгъла в „Сарафово“ (СНИМКИ)

Зелената зона в Бургас може да стане целогодишна

Община Бургас представи проекта за интегрирана здравна грижа на деца в Ямбол и Сливен

За ден: Глобиха 51 души с тротинетки и велосипеди в Бургас

В Бургас превръщат къщата на композитора Георги Шагунов в Дом на музиката

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Бургас