В Бургас отново гледат делото за граничарите

1389
В Бургас отново гледат делото за граничарите
Снимка: Actualno.com/Гергана Цонева

Днес (9 ноември) Бургаският районен съд ще заседава по делото срещу българските граничари, предаде БГНЕС.

Делото е образувано по поръчка на Турския наказателен съд, но предното заседание, в което показания трябваше да дадат четирима български граничари, бе отложено. Те са обвинени от турската страна за смъртта на турски рибар край Резово през 2008 година. Делото беше отложено, за да се приложат към него пълният обем от писмени доказателства, за да се осигури правото на защита на българските гранични служители.

МВнР предприема мерки в защита на обвинените български граничари

Министерството на външните работи ще окаже всяко необходимо съдействие, в рамките на своите компетенции, за положителното разрешаване н...

Михаил Цонков, Живко Петков, Никола Костов и Николай Петков са привлечени като обвиняеми от турските съдебни власти за съучастие в престъпление за причиняване на смърт поради небрежност, причиняване на леко нараняване и увреждане на имущество, според действащото законодателство в Република Турция. Районен съд - Бургас бе предоставил тримесечен срок и възможност на подсъдимите лица да се запознаят с обвинението и да изградят защитни тези, на основание чл. 6 от Европейската конвенция за правата на човека.

През 2008 година българската военна прокуратура прекрати делото срещу Михаил Цонков за смъртта на турски бракониер край Резово. Разследващите бяха категорични, че инцидентът е нещастен случай. През 2014 година Европейският съд в Страсбург се произнесе в полза на България по дело, заведено от роднините на загиналия Ялчин Ерджан. Сега събраните томове с доказателства от Районния съд в Бургас ще бъдат изпратени на турската страна.

В съдебното заседание днес защитниците на подсъдимите поискаха да им се предостави още време, да се запознаят с писмените доказателства, касаещи наказателното производство. Съдът, като взе предвид направеното искане и изслуша становището на представителя на Районна прокуратура – Бургас и като съобрази разпоредбата на чл. 9 от Договора за правна помощ по граждански и наказателни дела, от 1976 г., между Народна Република България и Република Турция, съгласно който замолената договаряща страна изпълнява съдебната поръчка в съответствие със своето законодателство, намери, че направеното искане следва да бъде уважено, с оглед гарантиране правата на подсъдимите, съгласно българското законодателство. Съгласно чл. 55 от НПК, подсъдимите лица имат право да научат за какво престъпление са привлечени в това им качество и въз основа на какви доказателства; да се запознаят с делото.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Пиян дядо се обърна с трактора си в Разградско

BIRD: Мним данъчен, свързан с Калин Стоянов, рекетирал бизнеси

Намериха тяло на мъж в река Поройна в Шумен

"Заплашиха ме, че ще ме залеят с киселина": Говори градският прокурор на София

МВР публикува ВИДЕО за ареста на журналиста от BIRD Димитър Стоянов: Вади пистолет

Гледат мярката на Габриела Славова, обвинена в убийството на съпруга си

Задържаха журналиста Димитър Стоянов

И на втора инстанция потвърдиха присъдата на Семерджиев за катастрофата на „Черни връх“

Намушкаха жена в дома ѝ в София

Мъж е в болница след бой в Плевенско

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com