В Бургас предлагат нов правилник за финансово подпомагане на приемни семейства

2836
В Бургас предлагат нов правилник за финансово подпомагане на приемни семейства
Снимка: iStock/Guliver

Кметът ще предложи на общинските съветници на заседанието утре да гласуват нов правилник за финансово подпомагане на приемните семейства в Бургас. Това съобщиха от пресцентъра на Община Бургас. Целта на новия Правилник е актуализиране и подобряване на процедурите, свързани с отпускане на финансовото подпомагане на приемните семейства. Тази помощ е отделно от финансирането на националната програма и се отпуска от общинския бюджет.

 

Бургас с масово тестване на таргет групи преди летния сезон

Мащабно проучване на общия имунитет за COVID-19 предприема Бургас преди началото на летия сезон. Това става след решение на общинския о...

Предоставянето на услугата приемната грижа за Област Бургас се изпълнява от проект "Приеми ме 2015"на ОП "Развитие на човешките ресурси". В Община Бургас към момента има 14 приемни семейства, които ако отговарят на изискванията в Правилника, могат да кандидатстват за еднократното финансово подпомагане.

 

Освен Бургас още 7 общини Айтос , Камено, Карнобат, Малко Търново, Сунгурларе, Созопол и Средец в областта работят по националната програма за приемни семейства като общият им брой е 52.

 

Целта на финансовото подпомагане е решаването на важни социални и здравни потребности на децата, настанени в приемни семейства. Средствата се предоставят за превенция, реинтеграция и отглеждане на деца в приемни семейства и се осигуряват от бюджета на общината в качеството й на доставчик на социални услуги.

Оставиха в ареста шофьора от гонката в центъра на Бургас

39-годишният Николай Дачев, който профуча по централните пешеходни улици на Бургас и катастрофира след гонка с полицията в петък вечер,...

 

Приемно семейство може да подаде заявление за кандидатстване за финансова помощ след изтичане на тримесечен срок от настаняването и наблюдение на детето. Заявлението се подава лично от приемните родители до Председателя на Комисията за детето по чл. 20а от ЗЗкД, в деловодството на общинската администрация.

Новите изисквания в правилника са заявлението да бъде мотивирано, да изяснява обстоятелствата/причините за предоставянето му, както и да посочва конкретното предназначение на исканата финансова помощ.

Променен е и списъкът на документи, които следва да бъдат приложени към заявлението и е указано съответното нормативно основание за тяхното издаване. Това е необходимо от практическа гледна точка, тъй като в повечето случаи настаняването на детето в приемното семейство се извършва на база заповедта за настаняване, а съдебното решение все още не е излязло.

Предлага се още въвеждането на изцяло нови процедури, които имат за цел да осигурят надеждно отчитане и упражняване на последващ контрол във връзка с финансовите помощи, предоставени от общинския бюджет.

Среднощен екшън в Бургас - преследване на криминално проявени завърши с катастрофа

Диво преследване, завършило с катастрофа, но без пострадали, се разигра тази нощ в Бургас. По данни на местната полиция, малко преди п...

От страна на Община Бургас не са необходими допълнителни финансови средства за прилагане на новата уредба, тъй като такива са предвидени в приетия бюджет за 2020 г., пише още в докладната на кмета.

Право на еднократна финансова помощ по този правилник имат само доброволни и/или професионални приемни семейства, в които са настанени деца за срок над 6 (шест) месеца и са вписани в регистъра на утвърдените приемни семейства, поддържан от Регионална дирекция за социално подпомагане (РДСП) - Бургас. За разглеждане се допускат заявления от приемни семейства, които имат постоянен или настоящ адрес на територията на Община Бургас.

Средствата, предвидени за финансово подпомагане на приемни семейства, се гласуват всяка календарна година с бюджета на Община Бургас.

Предоставената финансова помощ има еднократен характер и е в размер на до 1 000 (хиляда) лева, за всяко настанено дете в приемно семейство. Предоставянето на средствата се извършва след решение на Общински съвет - Бургас за всеки конкретен случай, до изчерпване на сумата, предвидена по бюджета.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БУРГАС:

Благоустрояват района около четири блока в „Меден рудник“ (СНИМКИ)

Община Бургас изгради четвърта лодкостоянка в местността Ъгъла в „Сарафово“ (СНИМКИ)

Зелената зона в Бургас може да стане целогодишна

Община Бургас представи проекта за интегрирана здравна грижа на деца в Ямбол и Сливен

За ден: Глобиха 51 души с тротинетки и велосипеди в Бургас

В Бургас превръщат къщата на композитора Георги Шагунов в Дом на музиката

Обновяват осветлението в още няколко квартала в Бургас

Над 1000 изпълнители ще се явят на националния фолклорен конкурс "С песните на Златка Ставрева" в Бургас

Първите 100 електрически велосипеда вече са на разположение на бургазлии

Бургазлията Цанко Цанков успя да преплува протока Кук с рекордно време

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Бургас