В началото на сезона: Какво се случва на плаж „Смокиня”?

17428
В началото на сезона: Какво се случва на плаж „Смокиня”?
Снимка: БГНЕС

Концесионерът на плаж "Смокиня" няма разрешение за поставяне на заведения на плажа, а от 15 май е в сила забрана за строителство. Това каза пред БГНЕС заместник-кметът в Община Созопол Румен Кисьов.

Припомняме, че след багера на плаж „Смокиня”, на ивицата се появиха бетонни блокове. Концесионерът на плажа Иван Алексиев обясни, че това са така наречените „бетонни пети” или „бетонни стъпки”, които се зариват в пясъка, за да се поставят върху тях преместваемите обекти и те са разрешени по закон. Той е категоричен, че на ивицата няма да се прави никаква дискотека за 2500 души. Одобрената схема е за старите три заведения – луксозен бийч бар и ресторант и още един плажен бар.

„Тези три заведения са старите, само че луксозният бич бар и ресторантът са по-близо един до друг, за да се освободи свободна площ пред къмпинга. Категорично заявявам, че няма да правя никаква дискотека. Търговската площ трябва да заема 2% от площта на плажа. Аз не мога 250 човека да събера, камо ли 2500. Нямам нищо общо със собствениците на „Бедрум” и „Какао”. Искам да се спре с тези спекулации. Разрешителното, което съм поискал от община Созопол, е за три заведения, които ще работят до 23:00 часа. Схемата за преместваемите обекти е одобрена от Министерството на туризма, както и е съгласувана с РИОСВ”, заяви концесионерът.

Пак драма със строителство на плаж "Смокиня"

Няма да има дискотека, няма да има нощно заведение. На този плаж се изграждат 3 нови заведения, държавата позволява 2% застроена площ. ...

От община Созопол обаче обявиха, че концесионерът на този етап няма разрешение за строеж на заведенията, а от 15 май вече е влязла в сила забраната за строителство по морето за летния сезон.

„Миналата седмица получихме одобрените схеми на Министерство на туризма. От там нататък правомощията са на общината. В четвъртък и петък са входирани искания за монтаж, които трябва да бъдат разгледани тази седмица. И дали ще бъдат утвърдени или не зависи от това дали отговарят на изискванията. При одобряване обаче от 15 май е в сила забрана за строителство за Созопол и Черноморец, което означава, че дори да бъдат одобрени, те не могат и няма право да бъдат изграждани в този период, в който се приема, че вече е активен туристически сезон. Строителни дейности могат да бъдат допуснати само с разрешение на кмета на община Созопол за някакви специални съоръжения или довършителни работи”, обясни още Румен Кисьов.

В края на април Министерство на туризма наложи глоба от 3 856 лв. на концесионера на плаж „Смокините-север“ заради нарушена цялост на плажната ивица. Проверката бе възложена от тогавашния министър на туризма Марияна Николова след серия от репортажи за нарушаване на целостта на дюни на плажа. Предстои да бъде извършена нова проверка по разпореждане на служебния министър на туризма Стела Балтова.

Още по темата четете в този материал.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

България е с вторите най-ниски цени на битовия ток в ЕС

От Метеобалканс предупреждават: Идват бури с гръмотевици и градушки

По-високи заплати след отпуск за бременност, по-високи и след отпуск за "увреждане" - има ли как? ВАС реши

Габриела Наплатанова временно ще ръководи СЕМ до 27 октомври

Техномаркет премества магазина си във Велинград в новия Ритейл парк

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com