Банка начислявала такси на починали клиенти в продължение на години

3909
Банка начислявала такси на починали клиенти в продължение на години
Снимка: Getty Images

Австралийският банков гигант Westpac призна, че нарушава законите след като регулаторите заведоха 6 дела срещу него по повод порочните практики на банката спрямо потребителите, включително начисляването на такси на починали хора.

Банката ще плати глоби в размер на 81 млн. щатски долара, които са обект на одобрение от съда. Финансовата институция ще плати и компенсации на клиенти в размер на 57 млн. долара.

Австралийската комисия по ценни книжа и инвестиции (ASIC) посочва, че Westpac трябва бързо да подобри практиките си, предава BBC.

“Поведението и нарушенията, за които се твърди в тези съдебни производства, причиниха широко разпространени вреди на потребителите, които се простират в ежедневните банкови и финансови консултации, пенсионни и застрахователни бизнеси на Westpac.”, казва заместник председателят на ASIC Сара Корт.

Регулаторът посочва, че едно от шестте разследвания е разкрило, че банката е начислила такси за над 7 млн. долара на над 11 000 „починали клиенти на финансови консултантски услуги, които не са били предоставени поради тяхната смърт”. Това се е случвало в продължение на повече от десетилетие.

Регулаторът посочва, че Westpac е разпространил дубликати на застрахователни полици на над 7 000 клиенти, което е накарало потребителите да плащат ненужни суми по две или повече застраховки.

Изчислено е, че най-малко 25 000 клиенти са били таксувани по клаузи, които не са били обявени коректно. Общата събрана сума по тези такси надхвърля 5 млн. долара.

Банка въведе четиридневна работна седмица без да намалява заплатите

Дигиталната банка Atom Bank въведе четиридневна работна седмица за 430 служители във Великобритания без да намалява заплатите им. Така...

ASIC посочва, че Westpac е признала вина по отправените дела, заведени във федералния съд на страната.

„По всеки един от тези въпроси Westpac не е отговорила на стандартите си и на стандартите, които нашите клиенти очакват от нас. Проблемите, повдигнати по тези въпроси, не трябваше да възникнат и нашите процеси, системи и тези по мониторинг, трябваше да бъдат по-добри. Ще оправим нещата и се извиняваме безрезервно на нашите клиенти.”, казва изпълнителният директор на Westpac Питър Кинг в изявление.

Това е пореден случай на проблеми с регулаторите за Westpac. През септември миналата година, банката се съгласи да заплати рекордна глоба в размер на 930 млн. долара по най-големият случай в страната на нарушаване на законие против пране на пари.

През предходната година, тогавашният изпълнителен директор на банката Брайън Харцър се оттегли след като институцията се забърка в скандал свързан с пране на пари.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

По-строгите перспективи за предлагане повлияха сериозно на цените на петрола

Малкият остров в наша съседка, любим на трафикантите на хора

Гърция е шампион по ръст на БВП в Европа

Икономиката на САЩ нарасна повече от очакваното в края на 2023 г.

САЩ отпускат 1,5 млрд. долара за повторно пускане на атомна централа

Санкциите удрят здраво: Русия вече разчита на Габон за резервни части за самолетите си

Путин опря до Лукашенко за бензин, Беларус предпочита Запада

Цената на петрола се определя от оценката на инвеститорите на данните за запасите в САЩ

Ефектът на санкциите: Масово руските микрочипове са дефектни

ЕК въвежда обща европейска диплома за образование

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com