Действията на Фед могат да вкарат световната икономика в рецесия, сочи доклад на агенция на ООН

2124
Действията на Фед могат да вкарат световната икономика в рецесия, сочи доклад на агенция на ООН
Снимка: iStock/Guliver

Политиката на Федералния резерв на САЩ за агресивно затягане на паричната политика направи така, че щатският долар да поскъпне до ниво, невиждано от няколко десетилетия насам, оказвайки внушителен натиск върху валутите по света.

Това принуди агенция на Организация на обединените нации (ООН) да предупреди, че тези действия, заедно с политиката на други централни банки, поставят световната икономика в риск от рецесия.

Защо грешките на централните банки ще бъдат платени от световната икономика?

Дори след като централните банки разбраха, че са допуснали грешка в своите изявления от миналата година по отношение на инфлацията, те ...

В нов доклад на Конференция на ООН за търговия и развитие (ЮНКТАД) се посочва, че затягането на паричната политика, целящо да овладее ускорената инфлация, може да нанесе по-сериозни щети по света, отколкото финансовата криза от 2008 година и COVID-19 пандемията през 2020 година, предава CNN.

Агенцията изчислява в своя доклад, че всяко увеличение на лихвите с един процентен пункт от страна на Фед може да понижи икономическата продукция на други развити страни с 0.5% през следващите три години. Ударът за по-слабо развитите страни може да бъде дори по-висок – спад от 0.8% за същия период.

Силният долар прави по-скъп вноса на основни стоки за страните по света като храни и горива.

Скъпият долар удря особено сериозно по-бедните страни, които трябва да посрещнат дълговите си задължения, деноминирани в щатски долари.

Увеличението на лихвените проценти в САЩ само през тази година може да свие бъдещите приходи на развиващите се страни с 360 млрд. долара заради вдигането на стойността на щатския долар, сочи докладът.

Световната банка: Рискът от глобална рецесия през 2023 гoдина се повишава

Светът може да се доближава до глобална рецесия, тъй като централните банки едновременно повишават лихвените нива, за да се борят с уск...

Органът на ООН нарича действията на Фед „неразумен хазарт” с животите на по-малко сполучливите.

Ако централните банки не приложат подходящо разбиране, страните с нововъзникващ пазар могат да изпаднат в серия от дългови кризи, както и в извънредни ситуации в областта на здравеопазването и климата.

Конференция на ООН за търговия и развитие се присъединява към нарастващата група от организации, изразяващи притеснения относно световния икономически климат.

Президентът на Световната банка Дейвид Малпас предупреди през миналата седмица, че „перфектна буря” от стагфлация и световна рецесия може да прекрати периода на икономическо развитие.

Директорът на Световна търговска организация Нгози Оконджо-Иуеала също заяви през миналата седмица, че светът се доближава до рецесия.

Икономиката се променя: Над 30 централни банки по света вдигнаха рязко лихвите

След десетилетие на стимули икономиката по света започва бавно, но сигурно да се променя със затягането на паричната политика на множес...

Международният валутен фонд наскоро понижи икономическите си прогнози за 2023 година, а Централната банка Индия обяви в края на миналата седмица, че световната икономика може да я очаква шок заради паричната политика.

Понижаването на инфлацията може да стане и чрез други методи, посочва генералният секретар на ЮНКТАД Ребека Гринспан. Така например, държавите могат да наложат данък върху неочакваните печалби – еднократен налог за индустрии, които отчитат необичайно високи печалби, като петролни и газови компании.

„Все още има време за отдръпване от ръба на рецесията”, казва тя.

Европейската комисия вече предложи да се наложи подобен данък върху печалбите на някои петролни и газови компании, но изглежда малко вероятно Конгресът на САЩ да предприеме одобряване на нови данъци, предвид междинните избори през ноември.

Докладът на звеното на ООН навярно няма да прмени намеренията на централните банкери. Лейл Брайнард, вицепредседател на Фед, заяви през миналата седмица, че докато по-силният щатски долар упражнява инфлационен натиск по целия свят, преждевременното оттегляне от борбата с инфлацията би имало по-лоши последици.

Как силният долар се превърна в проблем за развитите икономики?

Поскъпването на долара винаги е оказвало негативно влияние на нововъзникващите пазари. Сега обаче ударът се понася по същия начин и от ...

Централните банки и икономистите смятат, че „ако не бъдат овладян, този инфлационен натиск може да се окаже изключително разрушителен за глобалния растеж и благосъстоянието“, посочва Робърт Хан, главен икономист на Eurasia Group.

Още: Защо златото не поскъпва въпреки кризата?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Малкият остров в наша съседка, любим на трафикантите на хора

Гърция е шампион по ръст на БВП в Европа

Икономиката на САЩ нарасна повече от очакваното в края на 2023 г.

САЩ отпускат 1,5 млрд. долара за повторно пускане на атомна централа

Санкциите удрят здраво: Русия вече разчита на Габон за резервни части за самолетите си

Путин опря до Лукашенко за бензин, Беларус предпочита Запада

Цената на петрола се определя от оценката на инвеститорите на данните за запасите в САЩ

Ефектът на санкциите: Масово руските микрочипове са дефектни

ЕК въвежда обща европейска диплома за образование

Ще повиши ли цената прекратяването на преноса на руски газ през Украйна?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com