Фалиралата Шри Ланка купува руски петрол

6153
Фалиралата Шри Ланка купува руски петрол
Снимка: iStock

Фалиралата Шри Ланка получава руски суров петрол, който ще използва за производство на гориво, тъй като фалиралата нация е изправена пред недостиг на горива, предава Bloomberg.

Руският сорт Siberian Light ще се преработва в рафинерията на Ceylon Petroleum. в Сапугасканда, казва президентът на компанията Сумит Виджесинхе в телефонно интервю.

Петролът поскъпна до близо 2-месечен връх

Цената на петрола се задържа до близо двумесечен връх в петък, след като суровият петрол тип Brent е на път да направи най-големия...

Единствената рафинерия в страната трябва да получи суров петрол на 28 май, което ще позволи рестартирането й за първи път от повече от два месеца, споделя министърът на енергетиката на Шри Ланка в Twitter.

Шри Ланка е поредната азиатска нация, която приема руски петрол, след като инвазията в Украйна предизвика широко осъждане и налагане на санкции на Русия.

Повечето рафинерии в САЩ и в цяла Европа спряха покупките от федерацията, което доведе до рязко понижаване на цената на руския петрол, докато опортюнистичният азиатски пазар в Китай и Индия нарасна.

Рафинерията в Сапугасканда използва суров петрол Siberian Light, предаде Виджесинхе. „Това е един от няколкото сорта суров петрол, които нашата рафинерия може да преработва, наред със сорта Murban от Абу Даби и Iranian Light“, добавя той. Все още не е ясно как Шри Ланка ще плати за доставката.

Рекордно количество руски петрол плава в открито море

Рекордно количество, равняващо се на около 62 млн. барела руски суров петрол Urals, се намира в плавателни съдове в морето, п...

„Рафинерията в Сапугасканда ще започне работа за първи път от 20 март с разтоварване на суров петрол утре.“, сподели в Twitter Канчана Вижесекера на 27 май. „Рафинерията ще започне да произвежда мазут след шест дни“.

Корабът Nissos Delos, превозващ Siberian Light, е акостирал в удобно за разтоварване пристанище, след като е бил закотвен близо месец, според данните за проследяване на кораби, събрани от Bloomberg. Натоварен е в черноморското пристанище Новоросийск на 29 март и е нает от Coral Energy.

Шри Ланка е изправена пред най-тежката си финансова криза в независимата история на страната, с недостиг на всякакви продукти - от храна до петрол. Страната изпадна в дефолт по плащанията по външния си дълг. Доставките на гориво са толкова ограничени, че правителството посъветва гражданите да не се редят на опашки за бензин на бензиностанциите. Нацията се опитва да намери пари, за да плати за петрола, който се намира на танкери край бреговете й, тъй като недостигът на гориво продължава.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Икономиката на САЩ нарасна повече от очакваното в края на 2023 г.

САЩ отпускат 1,5 млрд. долара за повторно пускане на атомна централа

Санкциите удрят здраво: Русия вече разчита на Габон за резервни части за самолетите си

Путин опря до Лукашенко за бензин, Беларус предпочита Запада

Цената на петрола се определя от оценката на инвеститорите на данните за запасите в САЩ

Ефектът на санкциите: Масово руските микрочипове са дефектни

ЕК въвежда обща европейска диплома за образование

Ще повиши ли цената прекратяването на преноса на руски газ през Украйна?

САЩ и Южна Корея ще спират Пхенян да си набавя незаконно петрол от Русия

Samsung и Google Play с удар по руската платежна система "Мир"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com