Как Китай оценява икономическия удар от COVID кризата в страната?

3316
Как Китай оценява икономическия удар от COVID кризата в страната?
Снимка: iStock

Въпреки, че светът е притеснен от COVID кризата, която скова китайската икономиката и нанесе допълнителен удар по глобалното икономическо възстановяване, Китай изглежда не смята, че настоящата ситуация е предизвикателство, с което не може да се справи. Това става ясно от материал, публикуван от официалната държавна информационна агенция на Китайската народна република.

Последните данни, публикувани от Националния статистически институт на Китай на 16-ти май, сочат, че въпреки че пандемията през април, която доведе до някои неблагоприятни последици за китайската икономика, основите на икономическата стабилност и дългосрочните планове за развитие на Китай не са се променили и все още се наблюдават благоприятни условия за стабилизиране на макроикономическия пазар и постигане на очакваните цели за развитие. Очаква се китайската икономика да издържи на изпитанието на пандемията, съобщава Xinhua, официалната държавна информационна агенция на Китайската народна република. 

Руската икономика напуска Европа, търговското сътрудничество с Китай е основен приоритет

Руско-украинската война продължава повече от два месеца, но извън полето на военните действия, руската стратегия за установяване на нов...

Според Националния статистически институт на Китай, през първите четири месеца на тази година промишлеността отбелязва ръст от 4% на годишна база, а инвестициите в основен капитал и общият обем на вноса и износа нарастват съответно с 6.8% и 7.9%. Макар и неотдавна избухналите нови огнища на COVID-19 в някои части на Китай да създават определени предизвикателства, стабилната ситуация на икономическите основи на Китай няма да се промени и страната ще продължи да играе важна роля във възстановяването на световната икономика, пише агенцията.

Данни на Националния статистически институт на КНР показват, че от януари до април високотехнологичната производствена индустрия в Китай отбелязва ръст от 11,5% на годишна база. През същия период секторът на услугите също отчита ръст, като печалбите от услугите свързани с пренос на данни, софтуерни разработки и развитие на информационни технологии нарастват с 13.9%. Отчита се и повишен интерес към инвестициите във високотехнологичните индустрии и социалните сектори на Китай, а търговската структура продължава да се оптимизира. Лесли Масдорп, вицепрезидент на Новата банка за развитие на БРИКС, смята, че „Китай развива нови индустрии, които ще задвижат следващата фаза на икономически растеж“, пише Xinhua.

През първото тримесечие на тази година темпът на икономически ръст на Китай достигна 4,8%, което е увеличение с 0,8 процентни пункта спрямо четвъртото тримесечие на миналата година, а индексът на потребителските цени се повиши с 1,1% на годишна база. За сравнение, за същия период американската икономика отбеляза отрицателен ръст, икономиката на еврозоната нарасна с 0,2%, като инфлацията в САЩ и еврозоната достигна нов връх, посочва официалната държавна информационна агенция на Китайската народна република.

В отговор на вътрешните огнища от COVID-19, китайското правителство прие серия от мерки с цел избягване на икономически спад, като една от тях е създаването на унифициран национален пропуск, който се издава на логистични фирми в областите, където се наблюдава ръст на заболеваемостта с цел подобряване на координацията по веригата за доставки. The Daily Telegraph наскоро публикува коментар, в който се казва, че противоепидемичните мерки на Китай ще гарантират, че здравната система може да издържи на новата вълна на епидемията, пише Xinhua.

Кой е най-големият риск за световната икономика, за който никой не говори?

Близо 400 млн. души в 45 града в Китай се намират под пълен или частичен локдаун заради политиката на китайските власти, която се опитв...

Същевременно Международният валутен фонд обяви, че ще увеличи специалните права на тираж на юана от 10,92% на 12,28%, а Търговската палата на САЩ в КНР публикува доклад, който сочи, че дори поради фактори като епидемията, повече от 60 % от анкетираните компании планират да увеличат инвестициите си в Китай, добавят от държавната агенция на КНР.

Превод и редакция от китайски език: Ивана Маринова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Малкият остров в наша съседка, любим на трафикантите на хора

Гърция е шампион по ръст на БВП в Европа

Икономиката на САЩ нарасна повече от очакваното в края на 2023 г.

САЩ отпускат 1,5 млрд. долара за повторно пускане на атомна централа

Санкциите удрят здраво: Русия вече разчита на Габон за резервни части за самолетите си

Путин опря до Лукашенко за бензин, Беларус предпочита Запада

Цената на петрола се определя от оценката на инвеститорите на данните за запасите в САЩ

Ефектът на санкциите: Масово руските микрочипове са дефектни

ЕК въвежда обща европейска диплома за образование

Ще повиши ли цената прекратяването на преноса на руски газ през Украйна?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com