Как Световният икономически форум в Давос стана мишена за конспиративни теории?

5829
Как Световният икономически форум в Давос стана мишена за конспиративни теории?
Снимка: iStock

Очаква се близо 2500 световни лидери от бизнеса, политиката и гражданското общество да участват в рядката пролетна версия на Световния икономически форум във Давос, който се провежда през тази седмица.

На годишната среща в луксозния алпийски ски курорт в Давос в Швейцария, в рамките на пет дни се провеждат разговори по въпроси свързани с COVID-19, войната в Украйна и климатичната криза, пише CNBC.

Организаторите на събитието отложиха срещата, която традиционно се провежда през януари заради пандемията. Въпреки това, форумът се завърна след двегодишно прекъсване.

Темата на тазгодишното събитие е „Историята в повратен момент: правителствени политики и бизнес стратегии“ .

„Това означава много за нас. Това означава много за цяла Швейцария“, казва Самюел Розенаст, говорител на местния борд по туризъм, в интервю за CNBC .

Розенаст казва, че събитието е „невероятно важно“ за хората, живеещи в най-високия град в Европа, като изчисли, че курортът може да спечели приблизително 70 млн. швейцарски франка (72 млн. долара) само за седмица.

„Всеки бизнес е свързан със Световния икономически форум. Хората осъзнават важността на събитието“, казва Розенаст. „Повечето хора тук го очакват с нетърпение. Те са щастливи, че тази година се провежда отново в града.”, добавя той.

"Символ на една провалена епоха"

Не всички са доволни да видят завръщането на световния бизнес и политически елит в швейцарските Алпи. Събитието беше остро критикувано през последните години като неефективно и неуместно.

Преди три години нидерландският историк Рутгер Брегман стана известен, след като обвини милиардери в укриване на данъци. В клип, който вече е гледан близо 11 милиона пъти, Брегман заявява, че невъзможността за справяне с укриването на данъци е основната причина за глобалното неравенство.

„Имам чувството, че съм на пожарникарска конференция и на никого не е позволено да говори за вода“, казва Брегман. „Не е толкова трудно за разбиране… трябва да говорим за данъци. Това е. Данъци, данъци, данъци.”

Световният икономически форум също беше обект на неоснователни конспиративни теории, с които се опитва да се справи директно.

Позовавайки се на предишната тема на форума, „Голямото нулиране“, стотици хиляди публикации се разпространяват в социалните мрежи през последните години, като много от твърдят, че глобалният елит е планирал да използва коронавируса, за да доведе човечеството до пълен икономически колапс.

„Ние, както и много други организации, сме били обект на кампании за дезинформация. И това е нещо, с което ние много активно се опитваме да се борим“, твърди Саадия Захиди, управляващ директор на Световния икономически форум.

„Ние вярваме във фактите, вярваме в науката, вярваме в доказателствата и вярваме в експертизата. И това е, което ще осигурят стотиците експерти, които са събрани на тази среща, заедно с бизнес лидерите и политическите лидери.”

Протестиращи и активисти критикуваха форума заради неговата „празна реторика“, обвинявайки Давос, че представлява „символ на една провалена ера“, която трябва да бъде забравена.

Доклад, публикуван в понеделник от световната благотворителна организация Oxfam, установи, че 573 души са станали милиардери по време на пандемията - по един на всеки 30 часа. Краткият документ, озаглавен „Печалба от болката“, прогнозира, че 263 млн. души ще изпаднат в крайна бедност тази година. Това са 1 млн. души на всеки 33 часа.

Курортното градче Давос е домакин на Световния икономически форум от десетилетия

Снимка: iStock 

„Милиардерите пристигат в Давос, за да отпразнуват невероятния ръст на богатството си. Пандемията, а сега и рязкото увеличение на цените на храните и енергията бяха златна мина за тях“, каза Габриела Бухер, изпълнителен директор на Oxfam International.

„Междувременно, десетилетия напредък в борбата с крайната бедност сега се обезсмислят и милиони хора са изправени пред невъзможното увеличение на цените на най-основните стоки.“

По един нов милиардер на ден по време на пандемията

Пандемията COVID-19 бе добра за портфейлите на богатите. Около 573 души са се присъединили към редиците на милиардерите от 2020 г....

В младостта си Филип Вилхелм беше един от тези, които протестираха срещу ежегодното събиране на милиардери и политически лидери в града, където е роден. Сега обаче Вилхелм е кмет на Давос и целта му е да проведе успешна среща.

„Протестирах по време на годишната среща, защото за мен беше важно да изразя, че наистина е от решаващо значение да разрешим тази климатична криза. И трябва да направим света по-справедливо място“, каза Вилхелм.

Той твърди, че е участвал в протести, защото смята, че е от съществено значение да се гарантира, че всеки, който пристига в Давос, „получава посланието, че е наистина важно да се решат тези проблеми“.

Вилхелм каза, че той и Световният икономически форум са променили позициите си и добави, че вярва, че може да влияе по-ефективно на политиката в настоящата си роля.

На въпрос дали е притеснен, че критиките към форума са станали твърде тясно свързани с името на града, като се има предвид, че самият Давос до голяма степен е станал нарицателно за форума, Вилхелм отговори: „Не, това изобщо не ме притеснява“.

Петков ще участва в Годишната среща на Световния икономически форум в Давос

Премиерът Кирил Петков заминава утре за Швейцария, където на 25 и на 26 май ще участва в Годишната среща на Световния икономически фору...

„Мисля, че е интересно, че хората познават Давос като място, където хората се срещат и обсъждат. Трябва да има дискусия за това кой е правилният начин за подобряване на състоянието на света“, казва Вилхелм.

Давос 2022 е "един маркер във времето"

Работата на форума продължава. Срещата е един маркер във времето“, казва Захиди.

„Това, което правихме през последните две години и половина, макар да не бе представено на конкретна среща, е опит за борба с неравенството и стремеж за справяне с един от най-големите екзистенциални рискове, пред които всички сме изправени, а именно изменението на климата.”

На въпрос дали нарастващото неравенство в доходите се е превърнало в особен проблем за форума, Захиди отговори: „Неравенството е проблем за света. Мисля, че знаем, че обществата, които не се борят с неравенството, ще отбелязват по-бавен растеж".

„Трябва да се полагат усилия за справяне с неравенството. Какво означава това сега? По-добро образование, по-добри работни места, справяне с въпроси като данъчното облагане и промяна на естеството на нашите икономики, така че те действително да работят за хората, а не само за малцина избрани", казва Захиди. „Този въпрос е в центъра на дневния ред през следващата седмица".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Кения ще строи АЕЦ

Гърция съди "Газпром" за високи цени

Осъдиха "Криптокраля“ Сам Банкман-Фрайд на 25 години затвор

Руската централна банка удължи ограниченията за превод на пари в чужбина

По-строгите перспективи за предлагане повлияха сериозно на цените на петрола

Малкият остров в наша съседка, любим на трафикантите на хора

Гърция е шампион по ръст на БВП в Европа

Икономиката на САЩ нарасна повече от очакваното в края на 2023 г.

САЩ отпускат 1,5 млрд. долара за повторно пускане на атомна централа

Санкциите удрят здраво: Русия вече разчита на Габон за резервни части за самолетите си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Международни