Как Световният икономически форум в Давос стана мишена за конспиративни теории?

5829
Как Световният икономически форум в Давос стана мишена за конспиративни теории?
Снимка: iStock

Очаква се близо 2500 световни лидери от бизнеса, политиката и гражданското общество да участват в рядката пролетна версия на Световния икономически форум във Давос, който се провежда през тази седмица.

На годишната среща в луксозния алпийски ски курорт в Давос в Швейцария, в рамките на пет дни се провеждат разговори по въпроси свързани с COVID-19, войната в Украйна и климатичната криза, пише CNBC.

Организаторите на събитието отложиха срещата, която традиционно се провежда през януари заради пандемията. Въпреки това, форумът се завърна след двегодишно прекъсване.

Темата на тазгодишното събитие е „Историята в повратен момент: правителствени политики и бизнес стратегии“ .

„Това означава много за нас. Това означава много за цяла Швейцария“, казва Самюел Розенаст, говорител на местния борд по туризъм, в интервю за CNBC .

Розенаст казва, че събитието е „невероятно важно“ за хората, живеещи в най-високия град в Европа, като изчисли, че курортът може да спечели приблизително 70 млн. швейцарски франка (72 млн. долара) само за седмица.

„Всеки бизнес е свързан със Световния икономически форум. Хората осъзнават важността на събитието“, казва Розенаст. „Повечето хора тук го очакват с нетърпение. Те са щастливи, че тази година се провежда отново в града.”, добавя той.

"Символ на една провалена епоха"

Не всички са доволни да видят завръщането на световния бизнес и политически елит в швейцарските Алпи. Събитието беше остро критикувано през последните години като неефективно и неуместно.

Преди три години нидерландският историк Рутгер Брегман стана известен, след като обвини милиардери в укриване на данъци. В клип, който вече е гледан близо 11 милиона пъти, Брегман заявява, че невъзможността за справяне с укриването на данъци е основната причина за глобалното неравенство.

„Имам чувството, че съм на пожарникарска конференция и на никого не е позволено да говори за вода“, казва Брегман. „Не е толкова трудно за разбиране… трябва да говорим за данъци. Това е. Данъци, данъци, данъци.”

Световният икономически форум също беше обект на неоснователни конспиративни теории, с които се опитва да се справи директно.

Позовавайки се на предишната тема на форума, „Голямото нулиране“, стотици хиляди публикации се разпространяват в социалните мрежи през последните години, като много от твърдят, че глобалният елит е планирал да използва коронавируса, за да доведе човечеството до пълен икономически колапс.

„Ние, както и много други организации, сме били обект на кампании за дезинформация. И това е нещо, с което ние много активно се опитваме да се борим“, твърди Саадия Захиди, управляващ директор на Световния икономически форум.

„Ние вярваме във фактите, вярваме в науката, вярваме в доказателствата и вярваме в експертизата. И това е, което ще осигурят стотиците експерти, които са събрани на тази среща, заедно с бизнес лидерите и политическите лидери.”

Протестиращи и активисти критикуваха форума заради неговата „празна реторика“, обвинявайки Давос, че представлява „символ на една провалена ера“, която трябва да бъде забравена.

Доклад, публикуван в понеделник от световната благотворителна организация Oxfam, установи, че 573 души са станали милиардери по време на пандемията - по един на всеки 30 часа. Краткият документ, озаглавен „Печалба от болката“, прогнозира, че 263 млн. души ще изпаднат в крайна бедност тази година. Това са 1 млн. души на всеки 33 часа.

Курортното градче Давос е домакин на Световния икономически форум от десетилетия

Снимка: iStock 

„Милиардерите пристигат в Давос, за да отпразнуват невероятния ръст на богатството си. Пандемията, а сега и рязкото увеличение на цените на храните и енергията бяха златна мина за тях“, каза Габриела Бухер, изпълнителен директор на Oxfam International.

„Междувременно, десетилетия напредък в борбата с крайната бедност сега се обезсмислят и милиони хора са изправени пред невъзможното увеличение на цените на най-основните стоки.“

По един нов милиардер на ден по време на пандемията

Пандемията COVID-19 бе добра за портфейлите на богатите. Около 573 души са се присъединили към редиците на милиардерите от 2020 г....

В младостта си Филип Вилхелм беше един от тези, които протестираха срещу ежегодното събиране на милиардери и политически лидери в града, където е роден. Сега обаче Вилхелм е кмет на Давос и целта му е да проведе успешна среща.

„Протестирах по време на годишната среща, защото за мен беше важно да изразя, че наистина е от решаващо значение да разрешим тази климатична криза. И трябва да направим света по-справедливо място“, каза Вилхелм.

Той твърди, че е участвал в протести, защото смята, че е от съществено значение да се гарантира, че всеки, който пристига в Давос, „получава посланието, че е наистина важно да се решат тези проблеми“.

Вилхелм каза, че той и Световният икономически форум са променили позициите си и добави, че вярва, че може да влияе по-ефективно на политиката в настоящата си роля.

На въпрос дали е притеснен, че критиките към форума са станали твърде тясно свързани с името на града, като се има предвид, че самият Давос до голяма степен е станал нарицателно за форума, Вилхелм отговори: „Не, това изобщо не ме притеснява“.

Петков ще участва в Годишната среща на Световния икономически форум в Давос

Премиерът Кирил Петков заминава утре за Швейцария, където на 25 и на 26 май ще участва в Годишната среща на Световния икономически фору...

„Мисля, че е интересно, че хората познават Давос като място, където хората се срещат и обсъждат. Трябва да има дискусия за това кой е правилният начин за подобряване на състоянието на света“, казва Вилхелм.

Давос 2022 е "един маркер във времето"

Работата на форума продължава. Срещата е един маркер във времето“, казва Захиди.

„Това, което правихме през последните две години и половина, макар да не бе представено на конкретна среща, е опит за борба с неравенството и стремеж за справяне с един от най-големите екзистенциални рискове, пред които всички сме изправени, а именно изменението на климата.”

На въпрос дали нарастващото неравенство в доходите се е превърнало в особен проблем за форума, Захиди отговори: „Неравенството е проблем за света. Мисля, че знаем, че обществата, които не се борят с неравенството, ще отбелязват по-бавен растеж".

„Трябва да се полагат усилия за справяне с неравенството. Какво означава това сега? По-добро образование, по-добри работни места, справяне с въпроси като данъчното облагане и промяна на естеството на нашите икономики, така че те действително да работят за хората, а не само за малцина избрани", казва Захиди. „Този въпрос е в центъра на дневния ред през следващата седмица".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Малкият остров в наша съседка, любим на трафикантите на хора

Гърция е шампион по ръст на БВП в Европа

Икономиката на САЩ нарасна повече от очакваното в края на 2023 г.

САЩ отпускат 1,5 млрд. долара за повторно пускане на атомна централа

Санкциите удрят здраво: Русия вече разчита на Габон за резервни части за самолетите си

Путин опря до Лукашенко за бензин, Беларус предпочита Запада

Цената на петрола се определя от оценката на инвеститорите на данните за запасите в САЩ

Ефектът на санкциите: Масово руските микрочипове са дефектни

ЕК въвежда обща европейска диплома за образование

Ще повиши ли цената прекратяването на преноса на руски газ през Украйна?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com