Колко пари са необходими, за да си богат?

16677
Колко пари са необходими, за да си богат?
Снимка: Thinkstock

Колко пари са необходими, за си богат? Годишно проучване призовава гражданите на САЩ да посочат сумата и отговорът през тази година е 2,2 млн. долара.

За постигането на финансова стабилност, нужните средства падат драстично надолу, като според американците това би било възможно със средно нетно състояние от 774 000 долара. Това става ясно от годишното проучване Modern Wealth Survey, реализирано от Charles Schwab, предава Fortune.com, цитирани от yahoo.finance.

Милиардер: Годишен доход от 400 000 долара не те прави богат

Според милиардера Леон Купърман, хората, които печелят по 400 000 долара годишно не могат да се считат за богати. Коментарът на инвести...

Изследването е проведено сред 1000 американци на възраст от 21 до 75 години през месец февруари 2022 г., като на участниците се задават редица въпроси относно личните им финанси, включително факторите, влияещи върху техните спестявания и решения за инвестиции.

Средната нетна стойност, която се считаше за признак на богатство, се е повишила спрямо миналогодишното проучване. През 2021 г. американците са заявили, че се нуждаят от 624 000 щатски долара нетни активи, за да живеят комфортно, като ще са им необходими 1,9 млн. долара, за да бъдат богати.

Въпреки това средните стойности все още са по-ниски, отколкото преди пандемията от COVID-19, вероятно защото много хора се фокусират по-малко върху достигането на конкретна сума и повече върху целите си, казва Роб Уилямс, управляващ директор по финансово планиране, пенсионни доходи и управление на богатството в Charles Schwab.

„Хората са загрижени за други неща, освен за портфейла си и сумата в банковата сметка“, коментира Уилямс, включително тяхното физическо здраве и цялостна стабилност.

Средното нетно състояние на домакинствата в САЩ всъщност не е толкова далеч от идеалните стойности, посочени в проучването. То възлиза на 748 800 долара през 2019 г., според най-новото проучване на потребителските финанси, проведено от Федералния резерв, но това са данни за най-богатите домакинства. Средната нетна стойност на американските домакинства е 121 700 долара, отново според Фед. И както са установили други доклади, много американски домакинства разполагат с много малко или изобщо никакви спестявания.

Не е нужно да си богат за да спестяваш

Най-богатите 10% от американците притежават близо 90% от всички акции в САЩ

Най-богатите 10% от американците вече притежават цели 89% от всички акции, държани от домакинствата в САЩ. Това е рекорден дял, който д...

С малко спестени пари за спешни случаи или пенсиониране, цифра от 2,2 млн. долара - или дори 774 000 - може да изглежда като невъзможна за достигане. Уилямс обаче твърди, че това не трябва да е така. В крайна сметка, всяко домакинство трябва да изчисли собствената си цел за богатство и да направи индивидуален план за спестявания. Това, от което се нуждае един човек или семейство, не е същото като при друго.

„Планът наистина е просто да си кажете: „Това е важното за мен, това е, което трябва да спестя и инвестирам за следващата година, за след пет години или десет години“. След като имате някаква представа за целта, най-важното нещо, което можете да направите, е да започнете да спестявате, независимо от сумата, която имате за цел. Пет долара са по-добре от нищо, дори ако в началото изглежда малко. Постоянното отделяне на дори малко пари е особено важно при натрупването на сума в пенсионния фонд, тъй като повечето американци трябва сами да финансират златните си години.“, казва Уилямс.

„Без значение колко пари имате, започнете отнякъде.“, казва той. „Ще погледнете назад и ще кажете: „Боже, тези малки стъпки наистина се изплатиха с времето“. Ще се окажете в положение, в което можете да правите много повече избори, отколкото преди".

Спестяването трябва да е автоматичен ритуал. Често наблюдаването на натрупването на спестяванията ви ще осигури инерция да продължите да спестявате все повече и повече, дори ако току-що започвате или сте доста под целта си.

Дългата игра е от решаващо значение, особено в несигурния пазар, който наблюдаваме в момента. Трупането на богатство за повечето хора изисква десетилетия целенасочени инвестиции. Въпреки че инвестирането на пари в активи, които са в губеща серия, може да изглежда самоунищожително, в условията на падащ пазар се предоставя „възможност да спестявате и инвестирате повече“, казва Уилямс и за по-висока печалба от инвестициите си.

Американците са най-богатите в света, сочи проучване

Американците са най-богатата нация в света, след като взеха първото място от швейцарците, докато богатството на другите страни по света...

„Ако инвестирате за нетна стойност, отнема време, за да стигнете до целта.“, казва той. „Добре е да сте амбициозни, но не се претоварвайте, опитвайки се да стигате до определена сума за деня или седмицата“.

Още: Коя е най-добрата инвестиционна стратегия според милиардера Илон Мъск

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Кристалина Георгиева посочи от колко пари се нуждае Украйна

Най-големият инвестиционен фонд в света спечели 109 милиарда долара за тримесечието

Санкциите срещу руските олигарси сринаха продажбите на суперяхти

В Германия започват тестове на безпилотни тирове

Износът на петрол от Иран достигна 6-годишен връх

Цените на петрола: Накъде поеха след отчетения рязък спад?

Курсът на еврото смени посоката спрямо долара

Швейцария отново отказа да проследява парите на руски олигарси

Колониална зависимост: Китай е най-големият вносител за Русия, а Москва дори не е сред значимите му партньори

Обединение на пазара за телекомуникации, реформи в енергетиката и отбраната: Бъдещето на ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com