Къде се нареждат братя Домусчиеви в света на милиардерите?

15626
Къде се нареждат братя Домусчиеви в света на милиардерите?
Снимка: forbes.com

Американското издание Forbes публикува обширен материал за българските бизнесмени Кирил и Георги Домусчиеви, обявявайки ги за първите български милиардери. Според методологията на изданието, общото състояние на двамата предприемачи възлиза на 4.2 млрд. долара. Богатството е оформено от притежавания от тях холдинг Advance Properties (Адванс Пропъртис), както и от натрупани средства от минали продажби и дивиденти. Тъй като двамата братя притежават равни дялове от по 50% в холдинговото дружество, според Forbes, личното състояние на всеки от тях възлиза на 2.1 млрд. долара.

Перлата в короната на Адванс Пропъртис е производителят на ветеринарни лекарства, ваксини и добавки за фуражи за добитък Huvepharma, която е шестата по големина фирма за животновъдство в света. Според изданието, този актив оформя 77% от общото състояние на българските бизнесмени. Следващият най-сериозен актив в портфолиото на Домусчиеви е дял от 70% във фирмата за насипни товари Navibulgar. И двете компании се представят повече от впечатляващо през последните няколко години, като перспективите пред тях са обещаващи. Така например продажбите на Navibulgar се очаква да нараснат със цели 78% през тази година до сумата от 281 млн. долара, а Huvepharma е един от световните лидери в здравния сектор за животновъдство – пазар, който се оценява на 20 млрд. долара.

Но къде всъщност се нареждат първите български милиардери в света на най-заможните? Засега бизнесмените все още не са включени официално в класацията на Forbes, която следи в реално време личното състояние на хората с над 1 млрд. долара, но ако се вземат горепосочените суми то лесно може да се направи сравнение къде приблизително биха попаднали братя Домусчиеви.

Лидер в класацията на милиардерите е небезивестният Илон Мъск с лично състояние от 282.4 млрд. долара. Милиардерите, които притежават над 10 млрд. долара са 232-ма в света. Ако разглеждаме общото състояние на Кирил и Георги Домусчиеви от 4.2 млрд. долара, то те биха влезели в топ 1000 на света. И по-конректно, позицията им в класацията би била около 750-то място.

Основателят на Spotify Даниел Ек притежава 4.2 млрд. долара;  Снимка: Getty Images

Така братя Домусчиеви се нареждат между имена като Марк Кюбан, американски инвеститор и собственик на баскетболния отбор от NBA "Далас Маверикс", който притежава лично състояние от 4.5 млрд. долара и Даниел Ек, шведският съосновател и изпълнителен директор на гиганта в музикалния стрийминг Spotify, чието състояние се изчислява на 4.2 млрд. долара.

Предприемачът и инвеститор Марк Кюбан притежава 4.5 млрд. долара; Снимка: Getty Images

Сред милиардерите, които притежават под 4.2 млрд. долара изпъкват имена като руският индустриален магнат Олег Дерипаска (4.1 млрд. долара) и британският предпримач и основател на корпорацията Virgin Ричард Брансън (4 млрд. долара).

Британският милиардер Ричард Брансън е основен конкурент на Илон Мъск и Джеф Безос когато става дума за новата пазарна ниша, опитваща се да направи космическия туризъм реалност;  Снимка: Getty Images

Ако разглеждаме състоянието на братя Домусчиеви по отделно, то сумата от 2.1 млрд. долара би била достатъчна за попадане на около 1600-то място в света. Интересно е да се отбележи, че с малко по-високо лично състояние от българските предприемачи е предходният американски президент Доналд Тръмп с лични притежания за 2.5 млрд. долара, което му отрежда 1339-то място в класацията на Forbes.

Успехът на братя Домусчиеви ги изпраща в една траектория с име като Чарли Мънгър, който е дясната ръка и най-старият партньор в инвестиционния холдинг Berkshire Hathaway на легендарния инвеститор Уорън Бъфет. Мънгър се нарежда на 1490-то място с лично състояние от 2.2 млрд. долара, докато Бъфет е сред лидерите в подрeждането, като заема десетата позиция със 103 млрд. долара. 

Чарли Мънгър (в ляво) до Уорън Бъфет. Двамата инвеститори са истински легенди в света на капиталовите пазари;     Снимка: Getty Images

Американският Forbes обяви братя Домусчиеви за първите български милиардери

Най-престижното американско бизнес издание Forbes посвети подробна статия за българските предприемачи Кирил и Георги Домусчиеви, като з...

С лично състояние по-ниско от това на българските милиардери личат имената на множество популярни фигури. С лично състояние по-малко от 2.1 млрд. долара са Никола Булгари (2 млрд. долара), вицепрезидент на компанията за луксозни стоки Bulgari, основана от неговия прадядо, Винсънт Макмеън (2 млрд. долара), президент и изпълнителен директор на World Wrestling Entertainment (WWE), Джейми Даймън (1.9 млрд. долара), изпълнителен директор на най-голямата щатска банка по размер на активите JP Morgan Chase и Байджу Бат (1.9 млрд. долара), съосновател на платформата за търговия с акции Robinhood. Другият съосновател на Robinhood, българинът Владимир Тенев, се нарежда на 1838-мо място с лично състояние от 1.7 млрд. долара.

Сред по-известните на широката общественост милиардери, с лично състояние под 2.1 млрд. долара, изпъкват Флорентино Перес (1.8 млрд. долара), собственик на футболния клуб "Реал Мадрид" и най-голямата строителна фирма в Испания, Питър Бък (1.7 млрд. долара), съосновател на веригата за бързо хранене Subway, който почина преди няколко дни, легендарният баскетболист Майкъл Джордан (1.6 млрд. долара), Масимо Морати, бивш собственик на италианския футболен клуб "Интер" и настоящ най-голям акционер в петролния гигант Saras, както и американският музикален продуцент Джей Зи (1.3 млрд. долара).

Майкъл Джордан успешно пренесе спортната си кариера в света на бизнеса, като понастоящем е собственик на баскетболния отбор от NBA "Шарлът Хорнетс"Снимка: Getty Images

В класацията на Forbes за хора с лично състояние, надхвърлящо 1 млрд. долара, влизат 2665 души. Последната позиция се заема от Дейвид Фатал и семейство (1 млрд. долара). Предприемачът е основател на най-голямата верига хотели в Израел.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Цените на петрола: Накъде поеха след отчетения рязък спад?

Курсът на еврото смени посоката спрямо долара

Швейцария отново отказа да проследява парите на руски олигарси

Колониална зависимост: Китай е най-големият вносител за Русия, а Москва дори не е сред значимите му партньори

Обединение на пазара за телекомуникации, реформи в енергетиката и отбраната: Бъдещето на ЕС

Обрат с цената на природния газ в Европа

Окончателно: Затварят едно от най-големите газови находища в Европа

След обрата вчера, цената на петрола - на кръстопът

Четири големи китайски банки отказаха плащания от Русия

Какво се случва с еврото след рязката промяна в последните дни?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com