Къде в Европа карат най-много стари коли?

13355
Къде в Европа карат най-много стари коли?
Снимка: iStock

Покупката на стари автомобили в Европа не е характерно единствено за България, въпреки че страната ни често е в челните редици в класациите за страни с остарял автопарк.

Държавата с най-стар автопарк в Европейския съюз е Полша. През 2020 г. цели 40% от всички регистрирани коли в страната са на над 20 години, сочат последните данни на европейската статистическа служба Евростат. На второ място се намира Естония с дял от 33%, докато третата позиция остава за Финландия, където 28% от колита са на над 20-годишна възраст.

Масово караме коли втора ръка на над 10 години

6 от 10 души в България притежават автомобил, като обикновено превозното средство е закупено втора употреба и е на над 10 години. Това ...

Ако се вземе предвид делът на колите на над 10-годишна възраст (т.е. включително тези на над 20 г.), подреждането става леко по-различно. Страната с най-висок дял на колите на над 10 години в ЕС е Литва - цели 81%. Следваща в класацията е Румъния (80%), а Полша се нарежда на трето място (78%).

В изследването обаче не са предоставени данни за България, Гърция и Словакия. За да разберем къде би се нареждала страната ни, която е пословично известна със стария си автопарк, то нека погледнем друго изследване.

Според проучване сред интернет потребителите в България на компанията за пазарни изследвания Nielsen, 78% от респондентите заявяват, че колата им е на повече от 10 години, докато едва 14% отговарят, че автомобилът им е на по-малко от 5 години. 18% пък притежават автомобил на възраст между 6 и 10 години. В този контекст не е изненада, че по-голямата част от колите, притежавани от респондентите, са втора употреба, посочват от компанията.

Така, ако вземем предвид горепосочените данни, страната ни би се наредила на приблизително 3-то място в ЕС по най-висок дял автомобили на над 10 години, непосредствено след Литва и Румъния, като би споделяла един и същ резултат с Полша.

Трябва да се отбележи, че методологиите на двете изследвания са съвършено различни, което означава, че данните не бива да се приемат като коректно сравнение, а по-скоро като илюстрация, къде сравнително се намира България на фона на останалите страни.

Колко електромобила има в ЕС?

Колко електромобила има в Европейския съюз? Само допреди седем години броят на регистрираните електромобили, които разчитат изцяло на б...

Източник: Евростат 

На противоположния полюс в проучването на Евростат, най висок дял нови автомобили е отчетен в Люксембург, където 22% от всички коли са под 2 години. Във Франция, Австрия, Ирландия, Белгия и Швеция между 16% и 17% от всички автомобили попадат в тази категория.

Най-високият дял на коли между 2 и 3 години отново е регистриран в Люксембург – 28%, като херцогството споделя един и същ резултат с Ирландия. И в двете страни не са регистрирани автомобили по-стари от 20 години. Следваща в тази категория е Белгия с дял от 24%.

Други две страни, в които не са регистрирани коли по-стари от 20 години, са Италия и Хърватска. И в двете обаче делът на автомобили между 10 и 20 години е над 50% от целия автопарк.

Колко нови коли купиха българите през миналата година?

Миналата година бе тежка за автомобилния пазар в Европа. Въпреки ниската база през 2020 година, продажбите на нови коли отчитат спад от...

Страната ни традиционно не отчита много добри резултати, що се касае за пазара на нови автомобили.  Регистрациите на нови коли от първи собственик в България през 2020 г. са 22 368. През следващата година обаче е отбелязан ръст от 9.7% на годишна база до общо 24 537 броя, сочат данните на Асоциацията на европейските производители на автомобили (ACEA).

Въпреки ръста, само три държави от Европейския съюз регистрират по-ниски продажби на нови коли през 2021 година. Това са Естония (22 336 регистрации на нови коли от първи собственик), Латвия (14 344 броя) и Кипър (10 624 броя).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Малкият остров в наша съседка, любим на трафикантите на хора

Гърция е шампион по ръст на БВП в Европа

Икономиката на САЩ нарасна повече от очакваното в края на 2023 г.

САЩ отпускат 1,5 млрд. долара за повторно пускане на атомна централа

Санкциите удрят здраво: Русия вече разчита на Габон за резервни части за самолетите си

Путин опря до Лукашенко за бензин, Беларус предпочита Запада

Цената на петрола се определя от оценката на инвеститорите на данните за запасите в САЩ

Ефектът на санкциите: Масово руските микрочипове са дефектни

ЕК въвежда обща европейска диплома за образование

Ще повиши ли цената прекратяването на преноса на руски газ през Украйна?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com