Петролът поскъпна до близо 2-месечен връх

1372
Петролът поскъпна до близо 2-месечен връх
Снимка: Ernst&Young

Цената на петрола се задържа до близо двумесечен връх в петък, след като суровият петрол тип Brent е на път да направи най-големия си седмичен скок за последния месец и половина. Причината за високите цени е перспективата за забрана на ЕС за руския петрол и предстоящия летен сезон в САЩ, когато много хора пътуват с автомобилен транспорт, предава Reuters.

Фючърсите върху цената на петрола тип Brent за юли паднаха до 117,31 долара за барел, след като бяха достигнали до връх от 118,17 долара. Бенчмаркът се движи в посока поскъпване от 4% през тази седмица.

Рекордно количество руски петрол плава в открито море

Рекордно количество, равняващо се на около 62 млн. барела руски суров петрол Urals, се намира в плавателни съдове в морето, п...

Фючърсите на американския лек суров петрол West Texas Intermediate (WTI) поевтиняха с 0,2%, достигайки до 113,91 долара за барел. Поскъпването на WTI може да достигне до около 0,7% на седмична база.

„Ходът е категорично възходящ, с много фактори, сочещи към по-стегнат пазар, още повече на фона на ЕС, който е пред пропастта на пълна забрана на руската енергия“, казва Стивън Инес, управляващ партньор в SPI Asset Management.

„Преди пиковия сезон за шофиране в САЩ рафинираните продукти са тревожно недостатъчни в западните части на страната, което би трябвало да запази високи цените на петрола през лятото“.

Предвиждаше се повишение на цените и на двата сорта петрол да края на седмицата, тъй като Европейската комисия продължи да търси единодушна подкрепа от всичките 27 държави-членки за предложените от нея нови санкции срещу Русия. Единодушие не бе постигнато, след като Унгария отказа да подкрепи предложението.

Русия стана четвъртият най-голям доставчик на петрол за Индия

Русия вече е четвъртият по големина доставчик на петрол за Индия за месец април, като се очаква обемът на доставките да се повиши допъл...

Високопоставен унгарски сътрудник казва, че страната се нуждае от три и половина до четири години, за да спре зависимостта си от руския суров петрол и да вложи огромни инвестиции, за да коригира икономиката си. Поради тази причина не може да подкрепи предложеното от ЕС за петролно ембарго, докато не се постигне споразумение по всички въпроси.

„Комбинацията от действителна загуба на доставки и нарастващия отказ за приемане на доставки от Русия ще доведе до значително по-висок ръст на цените на нефта и газа.“, казва Клифърд Бенет, главен икономист в ACY Securities. За тази година цените са се повишили с около 50%.

ОПЕК е готова да се придържа към миналогодишната сделка за производство на петрол от срещата си на 2 юни и да повиши целите за производство през юли с 432 000 барела на ден, съобщиха за Reuters шест източника от ОПЕК. Организацията отхвърли призивите на Запада за по-бързо увеличение на количествата в името на по-нисък ръст на цените.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Еврото удържа психологическа граница спрямо долара

В Германия признават панелките, построени по времето на ГДР, за архитектурни паметници

Украйна ще предложи план за преструктуриране на дълг от 20 милиарда долара

Спадът на напрежението между Иран и Израел обърна цената на петрола

Нов завой за еврото в началото на седмицата

Какво се случи с биткойна след дългоочаквания халвинг?

Украйна се превърна в рай за германските военни фирми

Какво се случва с биткойна преди дългоочаквания халвинг?

Европейският енергиен регулатор: Ограничаването на руския газ да е постепенно

Букурещ към румънците, живеещи и работещи в ОАЕ: Върнете се у дома

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com