Почина милиардерът зад марката Ray-Ban

7115
Почина милиардерът зад марката Ray-Ban
Снимка: iStock

Италианският милиардер и основател на гиганта в производството на очила Luxottica Леонардо дел Векио, почина в понеделник на 87-годишна възраст, посочват италианските медии. Luxottica притежава световноизвестни марки като Ray-Ban, Oakley и Sunglass Hut.

87-годишният предприемач е починал в понеделник сутринта в болницата "Сан Рафаеле" в Милано, предава италианския вестник Corriere della Sera. Причината за смъртта му не е посочена.

По един нов милиардер на ден по време на пандемията

Пандемията COVID-19 бе добра за портфейлите на богатите. Около 573 души са се присъединили към редиците на милиардерите от 2020 г....

Богатството на милиардера ще бъде разделено между шестте му деца се казва в отделен репортаж на италианския всекидневник, предава Forbes.

Luxottica е най-големият производител на слънчеви и диоптрични очила в света и освен за собствените си марки като Ray-Ban и Oakley, произвежда очила за няколко луксозни модни брандове, сред които са Chanel, Dolce and Gabbana, Bulgari, Armani и други.

Богатството на Леонардо дел Векио и семейството му възлиза на 24,8 млрд. долара сочат данни на Forbes . Той и семейството му се нареждат на 60-то място в класацията на Forbes за най-богатите хора в света.

Дел Векио основава Luxottica в северния италиански град Агордо през 1961 г. като тогава фирмата е малък цех за очила, който произвежда компоненти за други компании. В крайна сметка Luxottica започва да произвежда свои собствени очила и продължава да расте през следващите няколко десетилетия.

През 1988 г. компанията сключва лицензионно споразумение с дизайнера Джорджо Армани. През деветдесетте години на миналия век компанията придобива няколко големи марки очила като Vogue Eyewear през 1990 г., Persol през 1995 г. и американската марка Ray-Ban през 1999 година.

Как се става милиардер на 87 години?

Никога не е късно за човек да постигне успехи в света на бизнеса и да се превърне в милиардер. Дори когато надхвърли пенсионна въз...

Две години по-късно е придобит и американският търговец на очила Sunglass Hut. През 2018 г. Luxottica се слива с френския гигант за производство на оптични лещи Essilor, за да се създаде EssilorLuxottica , най-голямата в света компания за слънчеви и диоптрични очила.

Дел Векио е роден в бедно многодетно семейство в Милано през 1935 г., а майка му овдовява скоро след раждането му. На 7-годишна възраст той е изпратен в сиропиталище от майка си, която вече не може да си позволи да го издържа.

На 14-годишна възраст Леонардо дел Векио започва работа във фабрика за автомобилни части и оптични компоненти, където губи част от пръста си при злополука. Спечелените по това време пари влага в образованието си в училище по дизайн.

Премества се в малкото италианско градче Агордо на 25-годишна възраст, където местната власт му предлага земя, за да започне бизнес. Дел Векио е баща на шест деца от три брака, сред които е Клаудио дел Векио, който закупува и управлява американския моден търговец на дребно Brooks Brothers до 2020 година, когато компанията обявява фалит.

Още: Как бивш банкер натрупа състояние от 19 млрд. долара от забавянето във веригите за доставки?

Сривът на биткойн изтри огромна част от богатството на крипто милиардерите

Някои от крипто милиардерите акумулират огромно състояние, което съперничи на богатството на най-заможните американски технологичн...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Гърция съди "Газпром" за високи цени

Осъдиха "Криптокраля“ Сам Банкман-Фрайд на 25 години затвор

Руската централна банка удължи ограниченията за превод на пари в чужбина

По-строгите перспективи за предлагане повлияха сериозно на цените на петрола

Малкият остров в наша съседка, любим на трафикантите на хора

Гърция е шампион по ръст на БВП в Европа

Икономиката на САЩ нарасна повече от очакваното в края на 2023 г.

САЩ отпускат 1,5 млрд. долара за повторно пускане на атомна централа

Санкциите удрят здраво: Русия вече разчита на Габон за резервни части за самолетите си

Путин опря до Лукашенко за бензин, Беларус предпочита Запада

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com