Русия фалира, Кремъл не осъществи дължими плащания по държавни книжа

11229
Русия фалира, Кремъл не осъществи дължими плащания по държавни книжа
Снимка: iStock

За пръв път от над един век насам Русия е във фалит - т.е. не извърши плащане по външния си дълг, което за последно се е случвало при Болшевишката революция (1918 година). Причината – руската държава не е успяла да покрие плащания по свои държавни облигации от около 100 млн. долара, които изтекоха на 27 май, съобщава американската информационна агенция Bloomberg. Крайният окончателен срок за плащане на падежите изтече в полунощ т.е. на 26 юни.

Агенцията обаче коментира, че де факто това значи много малко за обикновените руснаци. Реалното последствие е, че фалитът ограничава още повече чужди инвестиции в Русия т.е. тя се лишава от възможности за развитие.

Кремъл опита да отложи неизбежното, което всички анализатори с достатъчно познания предвиждаха предвид невижданите западни санкции срещу Русия. За целта Москва обяви миналата седмица, че ще плаща външния си дълг в размер на 40 млрд. долара в рубли – в схема, подобна на тази, която иска за плащане на руския природен газ от неприятелски държави. За руския газ се иска съответната "неприятелска държава" (има специален списък, на практика това са всички западни държави, включително България) да открие две сметки в "Газпромбанк" – една в твърда валута (евро или долари) и една в рубли. Купувачът плаща в твърда валута, а след това "Газпромбанк" превалутира в рубли, но това става чрез сделка на Московската фондова борса т.е. няма краен срок за извършване на превалутирането, което значи, че купувачът може да е превел твърда валута, но плащането да не е признато все още, когато дойде срокът за доставка на газ. Сега Москва се оплаква, че не може да плати заради западните санкции, а не защото няма пари.

На практика официално фалит на дадена държава обявяват кредитните агенции, но заради западните санкции срещу Русия те спряха да дават рейтингови оценки за руските активи. Сега ако 25% от държащите руски държавни облигации, чийто срок за разплащане по изтекъл падеж окончателно изтече, приемат, че има невъзможност от страна на Русия да плаща, то настъпва събитие на фалит. Съответно, пазарите очакват какво ще кажат инвеститорите.

Възможно е инвеститорите, държащи съответния руски държавен дълг, да не действат веднага и да изчакат как се развиват военните действия в Украйна, с надежда западните санкции да се смекчат. Има срок от 3 години, в който може да се заведат искове заради неплащането – това сочат официални документи, касаещи съответните руски държавни ценни книжа.

Към април 2022 година чужди инвеститори държат около 20 млрд. долара от руските еврооблигации.

"Всеки може да декларира каквото си иска. Но всеки, който разбира какво се случва, знае, че това в никакъв случай не е фалит. Ако в крайна сметка се стигне до момент, в който се предявяват претенции за дипломатически активи, това е равносилно на скъсване на дипломатическите връзки и влизане в пряк конфликт. И това ще ни постави в друг свят с напълно различни правила. В този случай ще трябва да реагираме по различен начин - и то не по юридически път", заяви по темата руският финансов министър Антон Силуанов.

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 27.06. - Русия контролира Северодонецк

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

В Европа са 4 от 5-те най-предпочитани от инвеститорите дестинации

Цената на петрола пак ще гони 100 долара за барел: Притеснителна прогноза от американска банка

Страната, която готви най-големите избори в света

ЕС е предвидил 7,7 млрд. евро за хуманитарни помощи през 2024 г.

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Наша съседка с действия срещу Meta заради обмена на данни между Instagram и Threads

Парадокс: Бизнесът в европейска страна недоволен от силната валута, иска мерки от централната банка

Тази страна иска да е сред най-големите производители на чипове в следващите 5 години

Коя страна е новият любимец на инвеститорите в Азия?

Китайската икономика се възстановява в началото на годината

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com