Русия закъсня да спре газа: Германия вече е подготвена за зимата

44801
Русия закъсня да спре газа: Германия вече е подготвена за зимата
Снимка: iStock

Русия намали драстично газовите потоци към Германия, но прекалено късно – германците вече са обезпечени за идната зима, тъй като хранилищата в страната са пълни на 62%. Това показват данните на AGSI+ - базата данни, която следи нивата на газохранилищата в цяла Европа.

Към 4 юли хранилищата в Германия са пълни на 62,27%, което е с 0,42% повече спрямо предходния ден. В средата на март само 24% от капацитета им бе запълнен, към Великден беше 30%, а в средата на май – 41%. Това означава сериозно повишение на нивата в последния месец и по-високо равнище в сравнение със същия период миналата година.

Шолц: Путин се е подготвял за тази брутална война много дълго време

Според германския канцлер Олаф Шолц руският президент Владимир Путин е планирал атаката срещу Украйна от дълго време и е взел решение з...

Общият капацитет за нагнетяване и изтегляне от германските газохранилища е около 23 милиарда кубични метра газ. Германия се нарежда на четвърто място сред страните с най-големи газохранилища в света. Само в САЩ, Украйна и Русия капацитетът е по-голям.

Германският министър на икономиката Роберт Хабек заяви, че целта на Германия е да достигне 80% пълен капацитет на хранилищата до октомври и 90% до декември, но засега изглежда, че най-голямата европейска икономика ще се справи идната зима дори и без такива количества. Страната е доста зависима от Русия, като преди войната в Украйна разчиташе на Москва за 55% от общия внос на газ, 50% от вноса на въглища и 30 на сто от доставките на петрол.

Ръководителят на германския енергиен регулатор Клаус Мюлер все пак предупреди, че предоставените от правителството кредитни линии на стойност 15 млрд. евро за закупуване на газ за хранилищата може да се окажат недостатъчни - според негово интервю за списание WirtschaftsWoche. „Колкото по-висока става цената на газа, толкова по-скъпо е да се постигнат законоустановените цели за съхранение за октомври и по-нататък“, заяви Мюлер.

Всичко това се случва, след като руската държавна компания „Газпром“ обяви през юни, че намалява с 60% потока на газ към Германия по „Северен поток 1“, преминаващ през Балтийско море. Тогава говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че намаляването на доставките не е умишлено, а е свързано с проблеми с поддръжката. „Газпром“ твърди, че има проблеми с оборудването, което е блокирано в Канада заради западните санкции спрямо Русия. Критиците твърдят, че това не е вярно и че намаляването на доставките има за цел Москва да окаже натиск върху Европа, за да не се противопоставя с още мерки на инвазията ѝ в Украйна.

Берлин се опасява, че ситуацията може да се влоши след планираното спиране на тръбопровода за профилактика от 11 до 21 юли.

Международната агенция по енергетика: Русия цели пълно спиране на газа, Европа да се готви за зимата

Европа трябва незабавно да се подготви за спиране на износа на газ от Русия за региона през идната зима. Това заяви ръководителят на Ме...

В края на юни стана ясно, че Германия планира да национализира част от "Северен поток 2", която се намира на нейна територия и да превърне газопреносната система във връзка с терминал за втечнен природен газ на брега на Балтийско море. Засега няма повече подробности.

Миналия месец Германия премина към втория от триетапния си план за спешна доставка на газ, след като Русия забави потоците към страната. Ако ситуацията се влоши, най-голямата европейска икономика може да започне да налага ограничения за природния газ. В рамките на извънредния план промишлеността ще бъде първа на опашката за намаляване на доставките. Този ход може да доведе до проблеми за икономиката и до загуба на работни места, заявиха германски бизнес лидери и профсъюзи. Роберт Хабек все пак успокои, че евентуално нормиране на природния газ вероятно ще засегне само някои заводи, а не бита.

В същото време стана ясно, че германското правителство е изготвило закон, който му позволява да придобива дялове в компании, изправени пред огромни загуби заради рязкото поскъпване на вносния газ. Законът, който може да бъде приет от парламента още тази седмица, ще разчисти пътя на кабинета към спасяването на Uniper - най-големия вносител на руски газ в Германия. Той продължи да получава количества от Русия, след като се съгласи да открие сметка в рубли в „Газпромбанк“.

Измененият закон за енергетиката също така ще позволи на вносителите да прехвърлят по-високите цени на газа, който закупуват на спотовите пазари, върху всички свои клиенти и по този начин да избегнат неплатежоспособност. Някои официални лица вече предупредиха, че тази зима може да се наложи газът да бъде разпределян между индустриалните потребители, ако Германия не успее да напълни газохранилищата достатъчно бързо преди студения сезон. Лишени от доставките на "Газпром", вносителите са принудени да се снабдяват с газ на спот пазара на много по-високи цени. Те обаче не са в състояние да прехвърлят тези по-високи разходи на своите клиенти, повечето от които получават газ по дългосрочни договори, които не подлежат на предоговаряне, пише Financial Times.

Все пак Германия има нужните резерви. Страната разполага с близо 30 хранилища и общото им ниво на запълненост е малко над средното за ЕС. Газохранилищата в Европа достигнаха също до 60% капацитет в края на юни, след като през зимата тази цифра беше 28 на сто. На 19 май институциите на Европейския съюз постигнаха консенсус по законодателен акт, с който да се въведе задължително запълване на поне 80% от подземните газохранилища в страните членки до следващата зима.

Франция вече не получава руски газ по единствения тръбопровод

Франция не получава руски газ от 15 юни насам поради "прекъсване на физическия поток между Франция и Германия". Това съобщи в петък опе...

Португалия е единствената страна, която е запълнила всички свои резервоари за природен газ до 97%. Подобно на нея, Обединеното кралство има 94% запълване на хранилищата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Путин опря до Лукашенко за бензин, Беларус предпочита Запада

Цената на петрола се определя от оценката на инвеститорите на данните за запасите в САЩ

Ефектът на санкциите: Масово руските микрочипове са дефектни

ЕК въвежда обща европейска диплома за образование

Ще повиши ли цената прекратяването на преноса на руски газ през Украйна?

САЩ и Южна Корея ще спират Пхенян да си набавя незаконно петрол от Русия

Samsung и Google Play с удар по руската платежна система "Мир"

Украйна си иска отказаните ѝ милиарди евро от замразените руски активи в ЕС

Банките в Китай, Турция и ОАЕ бавят плащанията за руски петрол

Цените на петрола се определят от повишените запаси в САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com