Ще ни спре ли Русия петрола? Почва проверка на "Лукойл" заради гориво за украинските танкове

11475
Ще ни спре ли Русия петрола? Почва проверка на "Лукойл" заради гориво за украинските танкове
Снимка: Getty Images

Председателят на долната камара на руския парламент (Дума) Вячеслав Володин възложи на Комисията по сигурност и борба с корупцията към Думата, както и на комисията по енергетика, да проучат информацията за доставките на гориво, произвеждано от рафинерията на "Лукойл Нефтохим" за украинската армия. Това е рафинерията в Бургас.

Причина за проверката е публикация в "Московский комсомолец", която се появява заради статията в Die Welt: Как България тайно спаси Украйна. Статията е с въпросителен знак, но в нея пише следното: "Горивото за украинските танкове идва от българския завод на "Лукойл" чрез верига от посреднически фирми. Руският петрол, който компанията изнасяше за рафинерията си в Бургас, покривал до 40% от нуждите на украинските войски, настъпващи към Изюм и Херсон". Това са двете най-запомнящи се украински контраофанзиви досега във войната: Светът през 2022 година: Войната в Украйна - Давид бие Голиат с помощ от приятели

И още акценти от статията: "Дизелът за украинските танкове и бронирани превозни средства е произведен от руски петрол, който е доставен от пристанището на Новоросийск до българския петролен терминал Росенец". За нито един от двата акцента "Московский комсомолец" не сочи, че има информация от свои източници - всичко в материала е написано като вид разсъждения.

"Обърнах внимание на днешната публикация на Сергей Артьомов във вестник "Московский комсомолец", в която, позовавайки се на източници, се посочва, че рафинерията на руската компания „Лукойл“ в Бургас е преработвала руски нефт и е доставяла гориво и нефтопродукти на Въоръжените сили на Украйна чрез верига от посредници. <... > От името на председателя на Държавната дума Вячеслав Володин, съответните комисии на Държавната дума по сигурността и борбата с корупцията и по енергетиката трябва да разгледат този въпрос, да изпратят запитвания и да докладват за резултати от прегледа", пише в канала си в Телеграм заместникът на Володин Константин Затулин.

Решено: Забрана за износ на руски горива. Край на концесията на "Лукойл" в "Росенец"

"Московский комсомолец" признава, че от "Лукойл" не са отговорили на въпросите на медията, но са коментирали пред РИА Новости преди време, че не е вярно, че произведено от руски петрол гориво в България е изнасяно за Украйна. "Формално това е вярно. В крайна сметка ексклузивен търговски представител на "Лукойл" за доставка на нефт и петролни продукти извън Русия е Litasco, регистрирана в Швейцария", пише "Московский комсомолец", като се позовава на "Капитал": Бизнесът на руски милиардери в България: Вагит Алекперов

Освен всичко друго, "Московский комсомолец" предупреждава, че в близко бъдеще щяло да има доставки на руски петрол за Румъния, където "Лукойл" също има рафинерия. Румъния категорично помага на Украйна и я подкрепя в подпалената от руския диктатор Владимир Путин война.

България е №3 сред купувачите на руски петрол: Къде отива той след ембаргото?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Къде са санкциите? Приходите на Русия от петрол и газ през април ще се удвоят

"Бундесбанк": Германия започва да излиза от кризата

Руски съд разпореди изземане на активи на JPMorgan Chase

В Русия продадоха активите на Hugo Boss

След обрата: Цените на петрола поддържат курса заради американските запаси

Еврото все по-уверено променя посоката

Пример как руснаците избягват западни санкции: Украинска група с впечатляващо разследване

В Русия очакват по-висока инфлация и по-слаба рубла

Германия разследва голяма местна компания, помагаща на Русия да строи в Мариупол

Стана ясно колко ще струва първата АЕЦ в Полша

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com