Ще се самоубие ли Запада с тавана за цената на руския петрол или Путин ще бъде натикан в ъгъла?

5311
Ще се самоубие ли Запада с тавана за цената на руския петрол или Путин ще бъде натикан в ъгъла?
Снимка: iStock

На 5 декември страните от Г-7 трябва да наложат таван на цената на петролните продукти, доставяни по море от Русия, припомня The National Interest. Според насоките от Министерството на финансите на САЩ, таванът ще спре компании, базирани в страните от Г-7 да предоставят брокерски, финансови, транспортни, застрахователни и посреднически услуги за кораби, превозващи такива петролни продукти през митниците. Разходите за морски транспорт, товари, митнически такси и застраховка не са включени в тавана на цената.

Според визията на САЩ, целта на тавана е "да се осигурят надеждни доставки на петрол за световния пазар и в същото време да се намалят приходите, получавани от Руската федерация от продажбата му", пише The National Interest.

Анализ: Гневът към Путин не отговаря коя е най-добрата политика спрямо войната в Украйна

Тъй като всяка война е с много неизвестни и достоверната информация обикновено е оскъдна, никой не знае как ще се развие военният конфл...

"Седемте" са заложили, че ще могат да използват доминиращата си позиция на пазара на застраховки за защита и обезщетение, за да сведат до минимум шансовете на купувачите на руски петрол да избегнат тавана на цената. Според Ройтерс, "Г-7 вярва, че планът ще проработи, тъй като Международната група на клубовете за защита и обезщетение със седалище в Лондон предоставя морска застраховка на приблизително 95% от световния танкерен флот".

Създаването на "картел на купувачите" е безпрецедентно, но въпреки хитрата логика на ценовия таван, този план на Г-7 или ще предизвика сътресения на световните енергийни пазари, или ще има съвсем незначително въздействие върху петролните приходи на Русия.

Америка смята, че ако Г-7 постави ценовата летва достатъчно. но не прекалено високо, икономическите нужди ще принудят Русия да продължи да изнася петрол на световните пазари и да откаже да прекъсне доставките, както заплашва Кремъл. Заместник-министърът на финансите на САЩ Уоли Адейемо обясни през септември, че ценовият таван "ще даде на купувачите повече прозрачност на цените и влияние при преговори с Русия. Нейните доходи ще бъдат намалени".

Обаче, ако вносителите имат повече влияние и могат да купуват руски петрол на намалени цени, Китай и Индия вероятно ще откажат да се съобразят с ценовия таван и ще разчитат на застрахователни и посреднически услуги, предоставяни от страни извън Г-7. През юни контролираната от държавата Руска национална презастрахователна компания започна да предоставя застраховки на руски танкери, след като западните фирми се оттеглиха от пазара. Индия и Русия имат двустранен механизъм за застраховане и уреждане, който е изолиран от тавани на цените и други западни санкции.

През септември "Газпром" и Китай подписаха споразумение за създаване на механизъм за плащане на доставките на газ в рубли и юани, а представители на Москва изясниха, че вече е започнала работа по създаването на подобна система за плащане на петрола. Сложната структура на световните стокови пазари позволява на Русия, която попадна под санкциите, да печели добре от продажбата на черно злато по различни хитри начини.

ЕС е все по-близо да наложи ценови таван на руския петрол от 60 долара за барел

Страните членки на Европейския съюз започват да се обединяват около план за ограничаване на цената на руския суров петрол до 60 долара ...

ОЩЕ: САЩ имат нов план как да затворят вратичките пред Русия за заобикаляне на санкциите

Анализаторът на енергийния пазар Бен Кейхил наскоро написа в аналитична статия: "Нефтопреработвателите в Близкия изток... купуват руски петрол, рафинират го и изнасят получените петролни продукти. Тъй като търсенето на евтин руски петрол надвишава предлагането, таванът на цените ще доведе до няколко цени: световната цена на петрола, ограничената цена на руския петрол и цената в сянка, която ще бъде "някъде по средата". Разликата ще даде на търговците огромна възможност за спекулативна покупка и продажба."

И накрая, Русия може да намали производството, за да вдигне цените предвид намаляващото сега световно търсене (този фактор също влияе върху решенията на ОПЕК относно обемите на производство). В този случай ще има бурно търсене на пазарите и картелът на купувачите от Г-7 ще получи обратен резултат. Икономическата логика в думите на Адейемо и неговия шеф Джанет Йелън е напълно ясна и неоспорима, но решенията, взети в Москва, Ню Делхи и Пекин, в крайна сметка ще бъдат повлияни от политически сметки.

Американското политическо ръководство е изправено пред проблем: то успя да нанесе сериозни щети на руската икономика, но многополярността в геополитиката намалява ефективността на наказателните икономически мерки на Вашингтон. Великите и средните сили искат да укрепят стратегическата си независимост и да защитят своя суверенитет и независимост от "дългите ръце на американската юрисдикция". Както показват механизмите за двустранно застраховане и сетълмент между Русия, Индия и Китай, незападните сили сега имат възможност да защитят търговията в жизненоважни стратегически сектори от диктата на Министерството на финансите на САЩ.

Ако Русия реши да продължи да доставя своя петрол на световния пазар, това ще бъде единствено защото таванът на цените на Г-7 ще бъде достатъчно висок, за да не засегне сериозно приходите на Кремъл. Европейският съюз все още не може да постигне съгласие за подходяща граница на тавана, която да насърчи Русия да продължи да изнася петрол за световните пазари. Предложеният ценови таван от 60-70 долара за барел не доведе до консенсус на срещите на ЕС. Полша и балтийските страни настояват за значително намаление, докато Кипър, Гърция и Малта искат да бъдат компенсирани за пропуснатите печалби, които ще понесат техните търговски морски компании. Вероятно ЕС ще направи компромис, за да спази крайния срок и ще въведе таван на цените на 5 декември.

Зеленски каза каква цена иска ЕС да наложи като таван за руския петрол

Украинският президент Володимир Зеленски подкрепи ценовия таван за руския петрол, предложен от Полша, Литва, Латвия и Естония – 3...

ОЩЕ: Ще наложи ли Западът таван на цената за руския петрол от 60 долара за барел?

Западните санкции нанесоха значителни щети на Русия, но американските и европейските лидери бързо изчерпват икономическите си боеприпаси. Освен това, когато използват икономическите си оръжия, те често вредят на себе си. През юли се появи прогноза на JPMorgan, че петролът сорт "Брент" може да поскъпне до 380 долара за барел, ако Москва изпълни заплахата си да спре износа на петрол за страните, участващи в сделката за ограничаване на цената. Ако това се случи, цената на западната икономическа кампания срещу Русия ще стане непоносима за всички.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Еврото удържа психологическа граница спрямо долара

В Германия признават панелките, построени по времето на ГДР, за архитектурни паметници

Украйна ще предложи план за преструктуриране на дълг от 20 милиарда долара

Спадът на напрежението между Иран и Израел обърна цената на петрола

Нов завой за еврото в началото на седмицата

Какво се случи с биткойна след дългоочаквания халвинг?

Украйна се превърна в рай за германските военни фирми

Какво се случва с биткойна преди дългоочаквания халвинг?

Европейският енергиен регулатор: Ограничаването на руския газ да е постепенно

Букурещ към румънците, живеещи и работещи в ОАЕ: Върнете се у дома

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com