Странният случай с китайската пенсионна система

13705
Странният случай с китайската пенсионна система
Снимка: iStock

Допреди тридесет години конфуцианските ценности в Китай повеляваха възрастните хора да разчитат на своите деца финансово. През седемдесетте години на миналия век политиката за едно дете промени демографската карта на страната и през деветдесетте години издържането на двама пенсионирани родители се превърна в бреме за младите китайци.

Тези промени принудиха правителството да преразгледа пенсионната политика. Реформата започва през 1997 г., когато Държавният съвет на Китайската народна република (КНР) взема фундаменталното решение за въвеждане на основна пенсионна система за служители на държавни предприятия.

Обхващането само на държавния сектор обаче осигурява финансово обезпечени старини само за малка част от населението. Извършването на пазарни реформи в началото на новото хилядолетие позволи на китайската пенсионна система да обхване и работещите в частния бизнес.

Дори това обаче осигурява пенсии само за 30% от възрастното население. Останалите китайски пенсионери (главно от селските райони) продължиха традициите на своите предци да бъдат издържани от наследниците си.

Именно поради ниския процент осигурени граждани в периода до 2010-та година, на 29 юни 2015 г. Министерството на човешките ресурси и социалното осигуряване на Китайската народна република и Министерството на финансите съвместно издават „Административни мерки за инвестиране в основни пенсионноосигурителни фондове“.

Близо 20% от работещите у нас са в предпенсионна възраст

Близо 20% от заетите в българската икономика са лица на възраст между 55 и 64 години, сочат данните на Националния статистически инстит...

На 23 август 2015 г. Държавният съвет издаде „Административни мерки за инвестиране във фонд за основно пенсионно осигуряване“. Така в наши дни в Китай се обособяват три вида пенсии.

Най-често срещаният вид се формира от вноски под формата на удръжки от заплатата. Вторият вид се получава от чиновниците и се изплаща от държавата, но след като вълна от протести заля интернет, пенсионните фондове на държавните служители започнаха да се формират до голяма степен за сметка на удръжките. И накрая, жителите на селските райони, които нямат специален доход, както и безработните градски жители, получават минимална помощ от държавата след навършване на определена възраст.

Демографски проблеми

Подобно на много развити и развиващи се страни, сред които е и България, демографските проблеми поставят голяма въпросителна върху бъдещето на пенсионното осигуряване. В КНР кризата обаче достига съвсем различни величини.

Средно мъжете в страната се пенсионират на 60 години, а жените - между 50 и 55 години. По-ранната възраст за пенсиониране в Китай се прилага от 1951 г., когато продължителността на живота в страната е под 50 години. Сега обаче тя достига 77 години.

Днес в Китай над 264 млн. души са на възраст над 60 години. Тези факти, съчетани с очакването населението на страната да се свие с до 48% до края на века според Forbes, залага условия за демографска криза с невиждани мащаби.

Защо Китай купува Африка?

В Африка живеят над един милиард души, като се очаква континентът да е отговорен за над половината от световния прираст на населен...

Пенсионните системи на Китай не разполагат с достатъчно средства за нарастващия брой възрастни граждани. Миналата година 14-ият петилетен план изложи намеренията да се справи с проблема, включително чрез повишаване на възрастта за пенсиониране.

Тази идея естествено не бе добре възприета от китайските граждани, но едно от наскоро реализираните предложения може да окаже позитивен ефект.

Частни пенсионни фондове

На 21 април 2022 г. Китай създаде план за откриването на частни пенсионни фондове, за да подпомогне сегашната си пенсионна система, съобщава сайтът на китайското правителство.

Всички китайски граждани, които внасят осигуровки, имат право да участват. Те могат да открият свои собствени индивидуални пенсионни сметки и да внасят до 12 000 юана (около 1870 долара) годишно в тях, като правителството ще предложи данъчни стимули, за да насърчи участието в новата система.

Пенсионерите ще могат да теглят парите си ежемесечно, на партиди или наведнъж, ако навършат определена възраст, загубят работоспособността си или се установят в чужбина. В случай на смърт, активите, останали в сметките, могат да бъдат прехвърлени на наследници. Правителството очаква това да се окаже правилното решение за обезпечаване на старините на китайските граждани.

Руската икономика напуска Европа, търговското сътрудничество с Китай е основен приоритет

Руско-украинската война продължава повече от два месеца, но извън полето на военните действия, руската стратегия за установяване на нов...

Планът е важен момент в дългогодишните усилия на правителството да развие своята пенсионна система. „Така се полага институционалната основа за развитието на частното пенсионно осигуряване в Китай“ и се „инжектират дългосрочни средства в капиталовите пазари на страната“, казва Хуан Ядун, анализатор в подкрепяната от държавата китайска инвестиционна банка CICC, цитиран от Financial Times.

Пенсионните реформи идват, когато китайските регулатори оказват подкрепа на чуждестранни институционални инвеститори. Очаква се новият пазар за частно осигуряване да бъде силно конкурентен.

Без данъчни предимства, много инвеститори на дребно не са склонни да обвържат капитала си с пазара. CICC обаче очаква повече средства да текат към последните, въз основа на популярността им като инвестиционна дестинация за откриване на частни пенсионни фондове в САЩ.

В дългосрочен план това ще помогне за привличането на повече фондове и институционални инвеститори към пазарите на акции, коментира Financial Times, позовавайки се на неназовани източници, имайки предвид вътрешните фондови борси на Китай в Шанхай и Шънджън.

Автор: Ивана Маринова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Малкият остров в наша съседка, любим на трафикантите на хора

Гърция е шампион по ръст на БВП в Европа

Икономиката на САЩ нарасна повече от очакваното в края на 2023 г.

САЩ отпускат 1,5 млрд. долара за повторно пускане на атомна централа

Санкциите удрят здраво: Русия вече разчита на Габон за резервни части за самолетите си

Путин опря до Лукашенко за бензин, Беларус предпочита Запада

Цената на петрола се определя от оценката на инвеститорите на данните за запасите в САЩ

Ефектът на санкциите: Масово руските микрочипове са дефектни

ЕК въвежда обща европейска диплома за образование

Ще повиши ли цената прекратяването на преноса на руски газ през Украйна?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com