Световен гигант загуби 113 самолета заради конфискации в Русия

22841
Световен гигант загуби 113 самолета заради конфискации в Русия
Снимка: iStock

AerCap Holdings, световен гигант в отдаването на летателни машини на лизинг и най-голям собственик на самолети в света, загуби 113 броя от летателните си машини, след като Русия ги конфискува в отговор на международните санкции заради войната в Украйна, предава CNN.

Конфискацията на самолетите, заедно с 11 самолетни двигателя, от руските власти, провокира финансов удар за AerCap в размер на 2.7 млрд. долара преди облагане с данъци през тримесечието. Поради това, компанията отчете нетна загуба в размер на 2 млрд. долара, вместо печалба от 500 млн. долара, ако конфискацията не се бе случила.

Все пак мениджмънта на компанията отбелязва, че тримесечието е било всъщност добро, като перспективите остават добри, тъй като световното търсене на полети продължава да се възстановява от икономическия удар в резултат на COVID-19 пандемията.

Русия заплашва да национализира активите на чуждестранните компании, които напускат страната

Редица западни компании обявиха, че спират продажбите на руския пазар, като гигантите Coca-Cola и McDonald’s също влизат в този с...

„При все влиянието на Русия, това е силно основно тримесечие за компанията“, казва главният изпълнителен директор Енгъс Кели в коментар пред анализатори. „Във всички наши бизнес линии... наблюдаваме подобряване на търсенето, повишено използване на нашите активи и подобряване на финансовото здраве на нашите клиенти“, добавя той.

Инвеститорите изглежда също смятат така, тъй като акциите на базираната в Дъблин, Шотландия, компания поскъпнаха с 6% по време на търговията след представянето на резултатите.

Компанията е успяла да си върне 22 самолета и 3 двигателя преди да бъдат конфискувани от руските власти. AerCap са завели застрахователни искове за да се опитат да възстановят загубените самолети, но това може и да не се случи, тъй като някои от тези искове са към руски застрахователни компании.

Тези полици са покрити от западни презастрахователни компании, но AerCap посочва, че има голяма несигурност, както за сроковете, така и за размерите на това, което би могло да бъдат възстановено.

Компанията притежава общо 1624 самолета, което е далеч повече от самолетите, които еднолично оперира всяка една авиокомпания в света.

Москва обяви, че всички лизингови самолети остават в Русия

Всички чуждестранни лизингови самолети, които все още са в Русия след налагането на западните санкции и прекратяването на лизинговите д...

Загубените самолети в Русия представляват по-малко от 5% от нетната стойност на флотилията на AerCap, която нарасна значително по време на пандемията в резултат на придобиването на конкурентната лизингова компания GECAS от General Electric.

AerCap би трябвало лесно да превъзмогне финансовата загуба от конфискуваните самолети, смята Ричард Абулафия, управляващ директор в AeroDynamic Advisory.

Дори войната да приключи и санкциите да бъдат снети, самолетите вече са загубили оперативните си сертификати в очите на западните авиационни регулатори, става ясно от думите му.

Когато Русия нападана Украйна на 24 февруари тази година, руските авиокомпании оперираха 861 цивилни пътнически и товарни самолета, сочат данните на компанията за анализ на авиацията Cirium. Над половината от тези самолети, с приблизителна пазарна оценка от 9.2 млрд. долара, бяха притежавани от лизингови компании, които не са руски.

Санкциите, наложени на Русия, изискваха от множеството компании за отдаване на самолети на лизинг да върнат машините си до края на март тази година. Приблизително 79 бяха бяха върнати, но Русия обяви, че ще национализира стотици други самолети.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

По-строгите перспективи за предлагане повлияха сериозно на цените на петрола

Малкият остров в наша съседка, любим на трафикантите на хора

Гърция е шампион по ръст на БВП в Европа

Икономиката на САЩ нарасна повече от очакваното в края на 2023 г.

САЩ отпускат 1,5 млрд. долара за повторно пускане на атомна централа

Санкциите удрят здраво: Русия вече разчита на Габон за резервни части за самолетите си

Путин опря до Лукашенко за бензин, Беларус предпочита Запада

Цената на петрола се определя от оценката на инвеститорите на данните за запасите в САЩ

Ефектът на санкциите: Масово руските микрочипове са дефектни

ЕК въвежда обща европейска диплома за образование

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com