Вдигат минималната заплата в Германия

15067
Вдигат минималната заплата в Германия
Снимка: iStock

Близо 2 млн. работещи в Германия може да получат значително увеличение на заплащането. Новината идва след като три политически партии в страната постигнаха съгласие да сформират ново правителство, което ще бъде оглавено от социалдемократа Олаф Шолц, който ще наследи Ангела Меркел като канцлер на най-голямата европейска икономика.

Като част от коалиционното споразумение, страната планира увеличение на минималното заплащане на 12 евро на час от настоящите 9.60 евро на час. Увеличението възлиза на внушителните 25%.

Промяната може да увеличи доходите на близо 2 млн. души в Германия, които работят на минимална заплата, което представлява около 5% от всички работници в стрaната, посочва Карстен Бржески, икономист от ING. По думите му, решението може да се определи като „значително“, предава CNN.

Минималното заплащане в Германия вече беше увеличено до 10.45 евро на час, като промяната трябва да влезе в сила от юли 2022 година. Коалиционното споразумение не посочва кога ще влезе в сила новото решението за по-високо минимално възнаграждение.

Икономистът от UBS Феликс Хюфнер коментира, че решението ще „засили общия растеж на заплатите“ в германската икономика, но от друга страна ще провокира натиск върху широк спектър от възнаграждения в страната.

Германската централна банка предприе необичаен подход през тази седмица, като публично критикува увеличението на минималната заплата, посочвайки, че това ще удари тези, които печелят повече.

Инфлация

Икономисти и законотворци по света разглеждат увеличението на заплатите като ключов компонент за инфлацията. В Германия инфлацията през октомври достигна 4.5%, което е най-високото равнище от близо три десетилетия. Очевидните причини за високата инфлация са скокът в цените на енергийните продукти и поскъпването на храните.

Вдигат минималната заплата във Великобритания

До 2 млн. британци ще получат повишение на възнагражденията си в резултат на вдигане на минималното заплащане на Острова. Минималното ...

Германия въведе за първи път минимално възнаграждение на национално ниво в размер на 8.50 евро на час през 2015 година.

Въвеждането на минимална заплата набира все повече привърженици в Европа, тъй като много държави нямат концепция за минимален размер на възнаграждението. Това се случва на фона на отслабване на влиянието на работническите организации.

Европейската комисия отбелязва силно понижение на дела на работниците в ЕС, които имат колективни трудови договори, в периода между 2000 и 2015 година, като спадът е особено силен в страните от Централна и Източна Европа.

Европейският съюз представи ново законодателство през този месец, което цели увеличаването на минималното възнаграждение в страните от ЕС. Законът предвижда минималната заплата да бъде в размер на минимум 50% от средното възнаграждение във всяка страна.

Така или иначе, настоящото минимално възнаграждение в Германия е сред най-високите в Европейския съюз.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Малкият остров в наша съседка, любим на трафикантите на хора

Гърция е шампион по ръст на БВП в Европа

Икономиката на САЩ нарасна повече от очакваното в края на 2023 г.

САЩ отпускат 1,5 млрд. долара за повторно пускане на атомна централа

Санкциите удрят здраво: Русия вече разчита на Габон за резервни части за самолетите си

Путин опря до Лукашенко за бензин, Беларус предпочита Запада

Цената на петрола се определя от оценката на инвеститорите на данните за запасите в САЩ

Ефектът на санкциите: Масово руските микрочипове са дефектни

ЕК въвежда обща европейска диплома за образование

Ще повиши ли цената прекратяването на преноса на руски газ през Украйна?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com