МС оттегли решението си за подписване на договор с "Шеврон"

5980
 МС оттегли решението си за подписване на договор с "Шеврон"
В "Блок 1 Нови пазар" няма да се извършват проучвания за шистов газ

Министерски съвет оттегли решението си, което дава право да се подпише договор с "Шеврон". Това съобщи след заседанието на кабинета енергийният министър Трайчо Трайков.

Така се премахна Решение №427 от 2011 г. за издаване на разрешение за търсене и проучване на нефт и природен газ в площта „Блок 1 Нови пазар”, разположена на територията на областите Разград, Силистра, Добрич, Шумен и Варна, като въведе забрана за търсене и проучване на шистов газ. Проучванията ще могат да се правят само за конвенционален газ и нефт.

Мотив за решението е липсата към момента на достатъчно данни за осигуряване на безопасността за околната среда при използването на метода на хидравлично разбиване при проучването и добива на шистов газ.

Предстоят допълнителни преговори с "Шеврон" по условията на договора. "Идеята е фирмата да има право да извършва проучвания за нефт и газ по конвенционалния метод, но да не използва технологията хидрофракинг. Идеята е използването на технологията хидрофракинг да бъде допуснато тогава, когато имаме убедителни доказателства или начини за контрол, че това няма да нанесе допълнителни вреди на околната среда", обясни министърът.

Разрешението, което преди време Министерски съвет даде на "Шеврон" беше за проучване за нефт и газ без да се уточнява технологията, която ще се използва. С днешното решение кабинетът внася допълнително условия при изготвяне на работната им програма от компанията да имат предвид, че не трябва да предвиждат използването на технологията хидрофракинг. "Всяка компания, която има разрешение за търсене на природен газ и нефт дава своята обща работна програма и годишната си работна програма, в която се описват методите на работа и те минават на одобрение. Когато има допълнителна маса от доказателства за това какви са ефектите върху околната среда от технологията хидрофракинг, тогава ще имаме повече увереност за себе си и за българските граждани, да вземем категорично решение", обясни още Трайков.

"Нито в условията на конкурса, нито в офертите, които подадоха компаниите, които кандидатстваха, се говори за технология. Тъй като знаем какви са перспективите за намиране на природни богатства в този район, ние изкарахме темата за шистовия газ, веднага след като приключи конкурсът. Може би не сме очаквали дебатът да стигне до такива крайни нотки, но това е дебат, който трябва да се проведе и ще продължи да се провежда", допълни той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика